Какви са психологическите ефекти на менингита при възрастни?

Менингитът може да причини безпокойство, проблеми с паметта и промени в личността поради фактори като възпаление, мозъчно увреждане и психическо напрежение от тежко заболяване.

Менингитът е възпаление на менингите, които са защитните мембрани, покриващи главния и гръбначния мозък. Обикновено се дължи на инфекция, обикновено бактериална или вирусна.

Вирусният менингит често е по-малко тежък и преминава от само себе си, докато бактериалният менингит е спешна медицинска помощ с потенциално животозастрашаващи последици, които могат да доведат до по-дълго възстановяване и трайни ефекти.

В някои случаи могат да се появят психологически симптоми като тревожност или промени в личността, повлияни от възпалението, самата инфекция или напрежението на тежко заболяване.

Как менингитът ви засяга емоционално?

Менингитът може да има дълбоки емоционални и психологически ефекти върху хората, както се разкрива от изследвания върху разказите на оцелелите.

Изследователите отбелязват следните теми:

 • Оцелелите обикновено съобщават за цялостна психологическа нестабилност след прекаран менингит.
 • Психологическите ефекти включват фобии, поведение, което може да има вредни ефекти, социална изолация, несигурност, чувство за разлика от другите и усещане за неразбиране.
 • Травматичните преживявания по време на хоспитализация и медицински процедури водят до трайни психологически ефекти, като страх от определени медицински процедури.
 • Хората често развиват значителни физически дългосрочни ефекти, като частична парализа, слухови и зрителни увреждания, сърдечни проблеми и когнитивни предизвикателства. Физическите проблеми изискваха обширна рехабилитация, която беше емоционално предизвикателство за мнозина.
 • Менингитът често се превръща в повратна точка в житейската траектория на човек, което води до корекции на идентичността и радикални промени в техните планове и цели.
 • Някои хора изразиха чувство на загуба, травма и трудности при приспособяването към взаимоотношенията и обществените очаквания.

Един човек, участващ в проучването, Марк (48), е цитиран да казва: „Всички около мен, както моите колеги, така и жена ми, мислят, че съм нормален човек… но не, вече не съм нормален човек, не мога повече. Хората не могат да разберат това. (…) това не е физическа умора, а умствена умора.“

Имаше обаче и случаи на посттравматичен растеж, при който оцелелите се гордееха с преодоляването на болестта, придобиха силен характер и развиха нова перспектива за живота.

Може ли менингитът да причини безпокойство?

Да, менингитът може потенциално да причини безпокойство. Възпалението, тежестта на заболяването и цялостното преживяване на животозастрашаващо състояние могат да допринесат за повишени нива на тревожност при лица, засегнати от менингит.

А проучване от 2015 г съобщават, че 46% от пациентите с менингит показват признаци на тревожност и депресия.

Може ли менингитът да повлияе на вашата личност?

Менингитът има потенциала да предизвика промени в личността, особено когато е придружен от придобито мозъчно увреждане (ABI). При децата промени в поведението като затруднения със съня и избухливост могат да възникнат по време на ранното възстановяване, като обикновено се подобряват с времето.

При възрастни ефектите може да включва депресия, тревожност и проблеми с увереността. По-сериозни дългосрочни предизвикателства като промени в настроението, агресия или промени в личността вероятно ще бъдат свързани с ABI.

Какви са дългосрочните психологически ефекти на менингита при възрастни?

Дългосрочните ефекти от менингит могат да включват следното:

 • безпокойство
 • депресия
 • ниско самочувствие
 • липса на увереност
 • агресия
 • промени в настроението
 • промени в личността
 • изолация
 • летаргия

Колко време продължава умората след менингит?

Умората след менингит може да варира в зависимост от продължителността. Фактори като колко тежка е била инфекцията, цялостното ви здравословно състояние и всички усложнения могат да повлияят на това. Може да продължи седмици, месеци или, в някои случаи, дори години.

Проучване предполага, че хората са по-склонни да изпитват хронична умора след вирусен менингит.

Изследователите обясняват, че умората може да се дължи на комбинация от фактори, включително възпаление, токсини, метаболитна дисфункция в централната нервна система и общо повишаване на метаболитната активност в цялото тяло.

Защо менингитът причинява психологически и поведенчески промени?

Психологичните промени при менингит могат да произтичат от комбинация от факторивключително възпаление, дължащо се на инфекцията, самата инфекция и имунния отговор на тялото ви.

Тези промени често засягат области на мозъка, отговорни за регулирането на настроението, мисленето и поведението, което води до прояви като промени в настроението, тревожност, депресия, увреждане на паметта и промени в личността.

Освен това, психологическата травма от изправянето пред тежко и потенциално животозастрашаващо заболяване може също да играе роля при оформянето на промени в психичното здраве.

Долен ред

Менингитът може да надхвърли физическите симптоми и значително да засегне психическото състояние. Възпалението на менингите и потенциалната инвазия на мозъка от инфекциозни агенти допринасят за промени в настроението, поведението и познавателните способности. Емоционалната травма от тежко заболяване добавя още един слой към тези ефекти.

Проявите могат да включват промени в настроението, тревожност, депресия, проблеми с паметта и промени в личността. Въпреки че опитът е различен, навременната медицинска намеса и поддържащите грижи по време на възстановяването играят решаваща роля за предотвратяване на дългосрочни психологически ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss