Какви са ефектите от пушенето на трева при COVID-19?

Пушенето на канабис може да влоши ефектите от COVID-19 чрез дразнене на дихателната система. Някои проучвания обаче са установили по-добри резултати за употребяващите канабис, хоспитализирани с COVID-19, отколкото за неупотребяващите.

COVID-19 засяга дихателната система, както и пушенето и вейпингът, но ефектите от пушенето на канабис с COVID-19 са различни от ефектите от пушенето на тютюн.

Има много неща, които все още не знаем за ефектите на канабиса върху COVID-19, тъй като COVID-19 все още е сравнително нов, но са проведени редица проучвания, които позволяват на хората да научат повече.

Независимо дали искате да знаете как пушенето на канабис влияе на тялото, когато имате COVID-19 или как да намалите риска от предаване на вируса, когато пушите или пиете, продължете да четете.

Ако вече пушите или употребявате канабис, трябва ли да спрете, ако развиете COVID-19?

Има доказателства, че пушенето на канабис или тютюн може да увеличи чувствителността ви към COVID-19 и да влоши симптомите му.

В същото време канабисът има имуномодулиращи свойства – той променя реакцията на имунната система – и това може да помогне на тялото ви да реагира срещу вируса.

Някои здравни специалисти препоръчват да спрете да пушите или да цигарите, ако развиете COVID-19, тъй като това може да раздразни дихателната ви система и да увеличи вероятността от развитие на по-тежки симптоми.

Въпреки това, за хора, които имат по-висока толерантност или зависимост от канабиса, това може да не е добра идея поради симптомите на отнемане.

Симптомите на отнемане могат да включват следното:

  • депресия, тревожност и раздразнителност

  • възбуда и безпокойство

  • промени в настроението
  • затруднено заспиване
  • главоболие
  • втрисане
  • стомашни болки
  • намален апетит
  • глад за канабис

Симптомите на отнемане обикновено се появяват ден или 2 след като сте спрели употребата на канабис, като симптомите вероятно ще бъдат най-силни през първата седмица и обикновено изчезват след 4 седмици.

Какво можете да направите, за да намалите риска от развитие на COVID-19, когато пушите или употребявате канабис?

Ако пушите или употребявате канабис, добра идея е да избягвате споделянето на джойнтове, бонгове или друго оборудване.

SARS-CoV-2, новият коронавирус, който причинява COVID-19, се предава чрез респираторни капчици, отделяни, когато говорите, кихате или кашляте, и когато докоснете оборудване за пушене или вейпинг, което може да споделяте.

Приготвянето на собствен канабис може допълнително да намали риска от предаване в сравнение с това, че някой го приготвя вместо вас.

Ако въртите джойнт за други или някой друг го върти вместо вас, измиването на ръцете със сапун и вода или дезинфектант за ръце и носенето на маска са идеални.

По същия начин е най-добре да използвате гъба и вода, за да запечатате фугата или да я затъпите, вместо да я ближете. Може да обмислите поставянето на ставата или тъпа в найлонов плик, преди да го предадете.

Може също да помислите за алтернативи на пушенето, като хранителни продукти или масло от канабис.

Как пушенето или изпаряването на канабис засяга тялото, когато имате COVID-19?

Според проучване от 2022 гредовните употребяващи канабис са имали по-лош процент на оцеляване от други, дори когато са коригирани спрямо фактори като възраст, пол и история на тютюнопушене.

Още едно изследванепубликувана през 2022 г., установи по-добри резултати за употребяващите канабис, хоспитализирани с COVID-19, отколкото за неупотребяващите – може би отчасти поради имуномодулиращите свойства на веществото.

И в предварителните клетъчни проучвания, някои щамове канабис са имали положителен ефект върху коронавирусите на SARS, като засягат рецепторите в устата, дихателните пътища и чревната тъкан.

Също така си струва да се има предвид, че много употребяващи канабис пушат заедно с канабис и употребата на тютюн може да доведе до по-сериозни резултати от COVID-19.

Как пушенето или изпаряването на канабис засяга тялото, когато имате дълъг COVID?

Има опити, изучаващи ефектите на медицинския канабис при хора, живеещи с продължителен COVID.

Резултатите обаче все още не са публикувани и не е известно какви са ефектите от пушенето или употребяването на канабис върху тялото, когато имате дълъг COVID.

Като се има предвид това, някои хора с дълъг COVID казаха, че това е помогнало за облекчаване на техните симптоми.

Един от симптомите на продължителен COVID е задухът, а пушенето или вейпингът може да раздразни дихателните ви пътища и да ви накара да се задъхвате. Така че в това отношение пушенето или употребяването на канабис може да има отрицателен ефект.

Други често задавани въпроси

Имате ли по-голяма вероятност да развиете COVID-19 или продължителен COVID, ако пушите или употребявате канабис?

Смята се, че пушенето на канабис може да увеличи податливостта към COVID-19. Това е така, защото вдишването на дим от канабис може да наруши дихателната система.

На свой ред това може да влоши и респираторните симптоми на COVID-19, като потенциално направи по-вероятни усложнения като пневмония.

Нещо друго, което трябва да вземете предвид, е вероятността от предаване на новия коронавирус чрез споделяне на джойнтове и бонгове или чрез някой друг да ви направи джойнт.

Има ли по-голяма вероятност да развиете COVID-19 или продължителен COVID, ако пушите цигари или употребявате никотин?

Точно както пушенето на канабис може да увеличи податливостта към COVID-19, пушенето на тютюн може да направи по-вероятно да развиете COVID-19.

Не само това, но и пушенето на тютюн може увеличите вероятността от развиване на дълъг COVID.

Пушенето или вейпингът от всякакъв вид влошава ли симптомите на COVID-19?

Здравните експерти препоръчват да не се пуши или да се изпарява от всякакъв вид по време на инфекция с COVID-19, тъй като може да раздразни дихателните пътища и да влоши симптомите на COVID-19.

Долния ред

Докато доказателствата понякога са противоречиви, пушенето или употребяването на канабис (или тютюн) може да направи по-вероятно да се заразите с COVID-19 и/или да влошите симптомите.

Отказването може да помогне за намаляване на този риск, така че ако сте обмисляли да се откажете, това може да е идеалният момент да започнете. Ако мислите да се откажете, има линии за помощ и приложения, които могат да ви помогнат.

Ако все пак пушите или изпарявате канабис, има предпазни мерки, които можете да предприемете, за да намалите потенциалната вероятност от инфекция с COVID-19 или тежестта на симптомите, като например да не споделяте оборудването си, да намалите количеството на употреба или да замените с непушачи форми, като хранителни продукти.


Адам Ингланд живее в Обединеното кралство и работата му е публикувана в редица национални и международни публикации. Когато не работи, сигурно слуша музика на живо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss