Каква е разликата между болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън?

Паркинсон и Хънтингтън са дегенеративни заболявания, които засягат мозъка. Въпреки че споделят някои симптоми, те имат различни причини и са склонни да засягат различни популации.

Болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън са невродегенеративни заболявания, които прогресивно засягат централната нервна система (ЦНС). Тези състояния възникват, когато нервните клетки в ЦНС се влошават и умират с течение на времето.

Въпреки че споделят някои прилики в ефекта си върху движението, има различни разлики между тях. Болестта на Паркинсон възниква, когато има загуба на произвеждащи допамин клетки в мозъка. Болестта на Хънтингтън е генетично заболяване.

Прочетете, за да научите повече за приликите и разликите между болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън, включително техните причини, симптоми, възможни възможности за лечение и перспективи.

Какво представлява болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е прогресивно заболяване на нервната система, което постепенно засяга движението.

Болестта на Паркинсон е резултат от загубата на произвеждащи допамин клетки в мозъка. Това води до намален допамин, химикал, който помага за контролиране на движението и координацията.

Въпреки че точната причина за болестта на Паркинсон е неизвестна, експертите смятат, че това е комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда може да се увеличи риска.

Какво представлява болестта на Хънтингтън?

Болестта на Хънтингтън е рядко генетично заболяване, което причинява невродегенерация на мозъка. Това е резултат от мутация в гена Huntingtin (HTT). включващ прекомерни цитозин-аденин-гуанин (CAG) повторения.

Тези повторения в генетичния код водят до производството на мутантен протеин, който се натрупва в мозъчните клетки, което води до тяхната смърт.

Роля на базалните ганглии при Паркинсон и Хънтингтън

Базалните ганглии са съвкупност от мозъчни структури, които помагат при моторния контрол и координацията.

Болестта на Паркинсон засяга основно substantia nigra, част от базалните ганглии, водещо до намалено производство на допамин. Това засяга баланса между допамин и ацетилхолин, невротрансмитер, участващ в движението, което причинява затруднения в движението.

Болестта на Хънтингтън засяга директно базалните ганглии. То най-вече засяга стриатума, който включва опашката и путамена. Стриатумът играе роля в моторния контрол, емоциите и разсъжденията.

Беше ли Ви полезно?

Как се различават симптомите на Паркинсон и Хънтингтън?

И Паркинсон, и Хънтингтън са невродегенеративни заболявания, които засягат ЦНС, но имат различни симптоми.

При болестта на Паркинсон основните симптоми са двигателни, като:

 • тремор, който се появява, когато мускулите са в покой
 • мускулна скованост
 • забавено движение (брадикинезия)
 • лош баланс и координация

От друга страна, симптомите на болестта на Хънтингтън са свързани с неволни движения, като например:

 • неволни резки движения (хорея)
 • мускулни контракции, причиняващи необичайни пози (дистония)
 • внезапни, кратки мускулни потрепвания (миоклонус)

Промените в мисловните способности са основна характеристика на Хънтингтън. То също често причинява психиатрични симптоми, като депресия, тревожност и психоза.

На каква възраст се появяват симптомите на Паркинсон и Хънтингтън?

Симптомите на Паркинсон обикновено се появяват при възрастни над възраст 60 годинивъпреки че те могат да се развият по-рано.

Обратно, симптомите на болестта на Хънтингтън обикновено започват между 30 и 50 години.

Беше ли Ви полезно?

Могат ли болестта на Хънтингтън и болестта на Паркинсон да бъдат погрешно диагностицирани една за друга?

Хънтингтън е генетично заболяване, така че лекарите могат да потвърдят диагнозата с кръвен тест. Поради това не е обичайно лекарите да диагностицират погрешно други състояния като болестта на Хънтингтън.

Но ако лекарите не подозират болестта на Хънтингтън, те могат да я диагностицират погрешно като нещо друго, особено в случаите, когато се развива по-късно в живота.

Въпреки че болестта на Паркинсон и Хънтингтън може да имат някои припокриващи се симптоми, опитен невролог обикновено може да направи разлика между двете.

Хората с Хънтингтън, особено по-възрастните, може показват симптоми на паркинсонизъм, като намалено изражение на лицето и прегърбена поза.

Помислете за разговор с квалифициран медицински специалист за правилна оценка и диагностика, за да разграничите точно болестта на Паркинсон от болестта на Хънтингтън.

Как се различават възможностите за лечение на Паркинсон и Хънтингтън?

Лечението на Паркинсон се фокусира основно върху овладяването на симптомите и подобряването на нивата на допамин в мозъка. Лекарства, които могат да подобрят функцията на допамин и да намалят двигателните симптоми включват:

 • леводопа/карбидопа (Sinemet)
 • допаминови агонисти като прамипексол

 • инхибитори на моноаминооксидаза тип В (МАО-В).

Други възможности за лечение на болестта на Паркинсон включват:

 • дълбока мозъчна стимулация
 • физическа и трудова терапия
 • стратегии за начин на живот, като например редовни упражнения и балансирана диета

Основната цел на лечението на Хънтингтън е да се управляват двигателните и немоторните симптоми. Здравен специалист може да предпише или препоръча:

 • тетрабеназин (ксеназин) за лечение на хорея
 • антипсихотици, стабилизатори на настроението и антидепресанти за облекчаване на психиатрични симптоми
 • говорна, професионална или физиотерапия за подобряване на цялостното качество на живот

Как се различават перспективите за хората с Паркинсон и Хънтингтън?

Въпреки че болестта на Паркинсон е хронично състояние, нейната прогресия и тежест могат да варират при хората. С подходящо лечение и управление можете да забавите прогресията му и да поддържате добро качество на живот.

Болестта на Хънтингтън има няма лек и има тенденция да прогресира за 15-20 години. Това води до намаляване на двигателната и когнитивната функция, което може да доведе до увреждане и нужда от болногледачи.

В сравнение с тези, които имат Паркинсон, хората с Хънтингтън имат по-кратка продължителност на живота, живеейки в 60-те годинисредно.

Как се различава Алцхаймер от Паркинсон и Хънтингтън?

Болестите на Паркинсон и Хънтингтън включват двигателни и когнитивни симптоми. Хънтингтън също причинява психиатрични симптоми.

Болестта на Алцхаймер е различно невродегенеративно заболяване. Засяга основно паметта и когнитивните функции. То често се появява като прогресивна загуба на паметта, объркване и трудности при решаване на проблеми и език.

Въпреки че тези заболявания имат някои сходни характеристики, те се различават по своите първични симптоми, прогресия и основните причини.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Някои често задавани въпроси относно болестта на Паркинсон и Хънтингтън включват:

Кое е по-често: Паркинсон или Хънтингтън?

Болестта на Паркинсон е по-често срещана от болестта на Хънтингтън. Болестта на Паркинсон е второто най-разпространено невродегенеративно заболяване (след Алцхаймер), засягащо повече от 10 милиона души по света, според Фондацията на Паркинсон.

Болестта на Хънтингтън е рядка, засягаща 2,7 на 100 000 души в световен мащаб.

Можете ли да предотвратите болестта на Паркинсон или Хънтингтън?

Тъй като Хънтингтън е генетично заболяване, не можете да го предотвратите. Хората, родени с HTT генна мутация, която причинява 40 или повече CAG повторения, са предопределени да развият болестта на Хънтингтън.

Също така няма доказан начин за предотвратяване на болестта на Паркинсон, но някои експерти мислят, че промяната на факторите на околната среда и начина на живот, като диета и упражнения, може да помогне за намаляване на риска.

Експерти мисля, че и двете състояния може да имат генетичен компонент. Изследванията са свързани около 20 гена към болестта на Паркинсон.

Какви други състояния могат да имитират болестта на Паркинсон или Хънтингтън?

Няколко заболявания, които засягат двигателния контрол, могат да имитират болестта на Паркинсон. Тези включват есенциални тремори и прогресивна супрануклеарна парализа.

Психичните симптоми на болестта на Хънтингтън понякога водят здравните специалисти да го диагностицират погрешно като шизофрения. Други имитатори на болестта на Хънтингтън включват тардивна дискинезия и болест на Уилсън.

Болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън са невродегенеративни състояния, засягащи мозъка. Въпреки че споделят някои прилики, всяко състояние има различни симптоми и изисква различни подходи за лечение.

Докато и двете могат да причинят проблеми с движението, болестта на Хънтингтън е наследствено състояние със симптоми, които обикновено започват в зряла възраст. Може също да изпитате психиатрични симптоми с Хънтингтън.

Помислете за разговор с лекар за точна диагноза и лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss