Каква е връзката между бъбречните заболявания и високото кръвно налягане?

Ефектите от високото кръвно налягане могат да увредят бъбреците ви, което да доведе до хронично бъбречно заболяване и потенциална бъбречна недостатъчност. Ако имате високо кръвно налягане, важно е да управлявате кръвното си налягане, за да предотвратите бъбречно заболяване.

Вашето кръвно налягане е силата, която кръвта ви упражнява върху стените на кръвоносните съдове, докато тече през тялото ви. Ако това налягане е постоянно по-високо от нормалното, имате високо кръвно налягане (хипертония).

Високото кръвно налягане е много често. Всъщност Американската сърдечна асоциация (AHA) изчислява това 46% от възрастните в Съединените щати имат високо кръвно налягане.

Когато не се управлява добре, високото кръвно налягане може да причини здравословни проблеми, включително увреждане на бъбреците. Това може да доведе до хронично бъбречно заболяване (CKD), състояние, което засяга приблизително 15% от възрастните в САЩ. Всъщност високото кръвно налягане е втора водеща причина на ХБН.

Продължете да четете, за да научите повече за връзката между високото кръвно налягане и здравето на бъбреците.

Как високото кръвно налягане се отразява на бъбреците ви?

Вашите бъбреци работят, за да филтрират отпадъците и излишните течности от кръвта. След това филтрираните вещества и течности излизат от тялото ви като урина. Здравият бъбрек филтрира около половин чаша кръв всяка минута.

Кръвта, която трябва да бъде филтрирана, се влива в бъбреците ви през артериите, докато достигне до нефроните, филтриращите единици на бъбреците ви. Филтрираната кръв напуска бъбреците през вените.

Ако имате високо кръвно налягане, повишената сила на кръвта върху стените на артериите уврежда артериите ви с течение на времето. Артериите в цялото ви тяло могат да станат слаби, тесни или сковани. Това може да причини намален кръвен поток в бъбреците.

Когато нефроните не получават достатъчно кръв, те не могат да изпълняват правилно филтриращата си работа. Това означава, че нефроните имат проблеми с ефективното отстраняване на отпадъците и течността от кръвта ви.

Тъй като излишната течност се натрупва в кръвоносните ви съдове, това може допълнително да повиши кръвното ви налягане. Това създава опасна спирала, която причинява повече увреждане на кръвоносните съдове в бъбреците ви. В крайна сметка може да доведе до ХБН и потенциално до бъбречна недостатъчност.

Как да разберете дали високото кръвно налягане засяга бъбреците ви?

Може да е трудно да се каже дали високото кръвно налягане засяга бъбреците ви, освен ако нямате изследвания в кабинета на вашия лекар. Това е така, защото както високото кръвно налягане, така и ранният стадий на ХБН обикновено не причиняват никакви симптоми.

Един ранен симптом на възможен проблем с бъбреците ви е оток – подуване поради излишната течност, която се натрупва, защото бъбреците ви имат проблеми с отстраняването й. Това подуване обикновено се появява в краката, глезените или стъпалата, а понякога и в лицето или ръцете.

Други възможни симптоми на бъбречни проблеми включват:

 • умора
 • слабост
 • повече или по-малко уриниране от обикновено

 • главоболие
 • суха, сърбяща кожа
 • мускулни крампи
 • гадене или повръщане
 • задух
 • болка в гърдите
 • загуба на апетит
 • нежелана загуба на тегло
 • проблеми със съня
 • затруднено концентриране

Ако имате симптоми на бъбречно заболяване, уговорете час с лекар. Те могат да направят тестове за оценка на бъбречната ви функция и да оценят кръвното ви налягане, за да видят дали е твърде високо.

Кога кръвното налягане е твърде високо?

Отчитането на кръвното налягане има две числа: систолично налягане и диастолично налягане. Систолното (горно) число е вашето кръвно налягане, когато сърцето ви бие. Диастолното (по-ниско) число е вашето кръвно налягане между ударите.

The АХА определя здравословното кръвно налягане като систолично кръвно налягане под 120 милиметра живачен стълб (mm Hg) и диастолично кръвно налягане под 80 mm Hg.

Повишеното кръвно налягане е систолно кръвно налягане от 120 до 129 mm Hg и диастолично кръвно налягане под 80 mm Hg. Имате високо кръвно налягане, ако показанията на кръвното ви налягане са редовно над този диапазон.

Беше ли Ви полезно?

Може ли увреждането на бъбреците да бъде обърнато?

След като се случи увреждане на бъбреците, то обикновено е невъзможно да го обърнете. Въпреки това, навременната диагноза и лечение могат да забавят прогресирането на увреждането.

Поради тази причина, ако сте получили диагноза високо кръвно налягане и ХБН, е важно да се придържате към плана си за лечение, включително всички предписани лекарства и препоръчани промени в начина на живот.

Какво можете да направите, за да намалите риска от бъбречно заболяване, ако имате високо кръвно налягане?

Ако имате високо кръвно налягане, можете да намалите риска от бъбречно заболяване, като работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар, за да управлявате кръвното си налягане. Това включва стремеж да поддържате кръвното си налягане в целеви граници, които варират от човек на човек.

Вашият лекар може също да Ви предпише лекарства за кръвно налягане, за да Ви помогне да достигнете и поддържате този целеви диапазон на кръвното налягане. Уверете се, че приемате тези лекарства според указанията на Вашия лекар.

ХБН и високо кръвно налягане

Изчислено е, че 65% до 85% от хората с ХБН също имат високо кръвно налягане. Разпространението на високото кръвно налягане в тази група се увеличава с отслабването на бъбречната функция.

Оптималният диапазон на кръвното налягане за хора с ХБН и високо кръвно налягане не е добре дефиниран. Въпреки това, изследователите в a Проучване от 2021 г идентифицирани показания под 130/80 mm Hg като потенциален целеви диапазон за предотвратяване на отрицателни последици за здравето.

Беше ли Ви полезно?

Можете също така да предприемете други стъпки в ежедневието си, за да понижите кръвното си налягане, включително:

 • извършване на редовна физическа активност
 • следвайки здравословна за сърцето диета, като диетата DASH
 • намаляване на приема на сол
 • отказване от пушенето, ако пушите
 • намаляване или спиране на консумацията на алкохол
 • намиране на ефективни начини за намаляване на нивата на стрес
 • регулиране на теглото ви, ако е необходимо

 • проследяване на кръвното Ви налягане у дома и посещение на Вашия лекар, ако показанията Ви постоянно са извън целевия диапазон

Какво друго можете да направите, за да защитите здравето на бъбреците си?

Независимо дали имате високо кръвно налягане, винаги е важно да защитите здравето на бъбреците си. Можете да го направите по следните начини:

 • Пийте много течности, за да останете хидратирани.

 • Яжте балансирана диета, която се фокусира върху пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или без мазнини.
 • Включете упражненията в ежедневието си през повечето дни от седмицата.
 • Полагайте усилия да контролирате теглото си, ако имате наднормено тегло или затлъстяване.
 • Избягвайте пушенето или се откажете от пушенето, ако го направите.
 • Имайте предвид лекарствата без рецепта, които могат да увредят бъбреците ви, особено нестероидните противовъзпалителни лекарства.
 • Обърнете внимание на други съществуващи здравословни състояния, като диабет и сърдечни заболявания, ако е необходимо.
 • Работете с Вашия лекар, за да наблюдавате здравето на бъбреците си, ако сте изложени на риск от бъбречно заболяване.

Резюме

Високото кръвно налягане, което не се управлява добре, може постепенно да увреди бъбреците ви. С течение на времето това може да доведе до ХБН и потенциално до бъбречна недостатъчност.

Въпреки че не можете да обърнете увреждането на бъбреците, което е резултат от високо кръвно налягане, може да сте в състояние да забавите увреждането на бъбреците, като управлявате кръвното си налягане. Това обикновено включва лекарства и стратегии за начин на живот.

Както високото кръвно налягане, така и ранният стадий на ХБН често са безсимптомни. Ето защо е важно да посещавате Вашия лекар всяка година за физически преглед. Те ще могат да оценят Вашето кръвно налягане и здравето на бъбреците и да препоръчат лечение, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss