Каква е връзката между анорексията и остеопорозата?

Наличието на хранително разстройство като анорексия нервоза може да увеличи риска от развитие на остеопороза, но има неща, които можете да направите, за да подобрите здравето на костите си.

Хората, които имат анорексия, обикновено не получават количеството хранителни вещества, необходими за функционирането на тялото им, което може да увеличи риска от други здравословни състояния, включително остеопороза.

Остеопорозата възниква, когато вашите кости губят сила и плътност и може да доведе до фрактури.

Според едно проучване от 2019 г. 20% до 30% от хората, живеещи с анорексия, развиват остеопороза, докато 50% до 90% развиват остеопения.

Остеопенията възниква, когато костната ви плътност е по-ниска от очакваната. Ако не се лекува, остеопенията може да доведе до развитие на остеопороза.

Как анорексията причинява или увеличава риска от остеопороза?

Остеопорозата е състояние, което кара костите да стават по-слаби и по-малко плътни. В Съединените щати повече от 53 милиона души или имат остеопороза, или са изложени на висок риск от развитие на заболяването.

През целия ви живот тялото ви разгражда костните клетки и ги заменя с нови клетки.

Понякога тялото ви може да разгражда костните клетки твърде бързо или да ги заменя твърде бавно, което може да доведе до развитие на по-слаби кости с по-малка плътност – тоест остеопороза.

Има няколко начина, по които анорексията може да увеличи риска от остеопороза:

 • Липса на хранене: Хората с анорексия обикновено имат недостатъчен хранителен прием, което означава, че костите им може да не получат хранителните вещества, от които се нуждаят.
 • Ниски нива на естроген: Естрогенът е хормон, който играе роля в развитието на здрави кости. Хората с анорексия са склонни да имат по-ниски нива на естроген.
 • Ниска мускулна плътност: Когато не получавате достатъчно хранителни вещества, мускулите ви може да намалеят по размер и сила. Ниската мускулна плътност е свързана с остеопороза, тъй като мускулната сила стимулира костите, което ги поддържа здрави.
 • Високи нива на кортизол: Хората с анорексия обикновено имат по-високи нива на кортизол. Високите нива на кортизол са свързани с остеопорозата, тъй като могат да увеличат реабсорбцията на костните клетки от тялото ви.
 • Ниски нива на инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1): IGF-1 играе важна роля в растежа на костите по време на пубертета и продължава да поддържа здравето на костите през целия ви живот.

Както отбелязва Кралското общество по остеопороза, анорексията често се развива по време на юношеството или ранната зряла възраст, което е важно време за развитието на костите.

Вашите кости обикновено достигат пиковата си здравина към края на 20-те ви години, след което плътността им намалява.

Ако костите ви не се развиват правилно, когато сте млади, тяхната пикова сила няма да е висока и може да развиете остеопороза по-късно.

Какво друго може да причини или увеличи риска от остеопороза?

Най-важният рисков фактор за остеопороза е възрастта. С напредване на възрастта тялото ви започва да разгражда костните клетки по-бързо, отколкото може да ги замени. Този процес води до образуването на по-слаби, по-малко плътни кости в тялото ви.

Менопаузата е друг рисков фактор за остеопороза, тъй като по време на менопаузата тялото ви произвежда по-малко естроген. Недостатъчното производство на естроген може да накара тялото ви да разгражда костите по-бързо, отколкото ги произвежда.

Други рискови фактори за остеопороза включват:

 • заседнал начин на живот
 • фамилна анамнеза за остеопороза
 • рамка с малки кости
 • хипертиреоидизъм
 • ниско телесно тегло
 • лошо хранене
 • пушене на цигари
 • прекомерна консумация на алкохол

Въпреки че не можете да контролирате всички рискови фактори за остеопороза, като вашата възраст или пол, определени при раждането, може да сте в състояние да намалите риска, като направите определени промени, като например стартиране на програма за спиране на тютюнопушенето.

Ако живеете с анорексия, какво можете да направите, за да намалите риска от остеопороза?

Независимо дали имате активно хранително разстройство или се възстановявате, можете да предприемете подход за намаляване на вредите към вашето хранително разстройство.

Намаляването на вредите означава предприемане на стъпки за защита на психическото и физическото ви здраве, дори ако не сте в състояние да се въздържате от всяко поведение, свързано с анорексия.

Можеш:

 • Вземете добавки с калций и витамин D: Въпреки че е най-добре да получавате хранителни вещества от хранителни източници, когато е възможно, добавките могат да помогнат да компенсирате хранителните вещества, които липсват във вашата диета. Най-добре е да използвате добавки само според указанията на медицински специалист.
 • Опитайте шейкове като заместител на хранене: Ако имате затруднения с яденето на твърди храни, богатите на хранителни вещества шейкове могат да бъдат полезна алтернатива. Богатите на протеини шейкове са добра идея, тъй като протеините са важни за здравината на мускулите и костите.
 • Спортувайте умерено: Твърде много упражнения могат да бъдат също толкова лоши за вашите кости, колкото и твърде малко упражнения. Най-добре е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете тренировъчна програма, но повечето хора ще искат да се стремят към упражнения с умерено усилие няколко пъти седмично.
 • Упражнявайте се отговорно: Не забравяйте да загреете и да се разтегнете преди тренировка. Ако е възможно, избягвайте контактни спортове и упражнения, при които има висок риск от падане. Правете малки упражнения за носене на тежести, доколкото ставите ви позволяват, но не се натоварвайте.
 • Избягвайте пушенето и прекомерната употреба на алкохол: Цигарите и прекомерният алкохол могат да увеличат риска от развитие на остеопороза и други здравословни проблеми.

Ако ви е удобно да разкриете хранителното си разстройство на клиницист, може да е добра идея да го направите. Те може да имат по-персонализирани идеи как да поддържате костите си здрави и да намалите риска от остеопороза.

Кога трябва да се свържете с лекар или друг медицински специалист?

Ако смятате, че имате хранително разстройство или нарушено хранене, добра идея е да се обърнете към медицински специалист.

Можете да опитате да говорите с лекар или да си уговорите среща с терапевт, който има опит в лечението на хранителни разстройства.

Не е необходимо да отговаряте на диагностичните критерии, за да получите помощ. Желанието за помощ е достатъчна причина да я потърсите.

Има няколко признака, които предполагат, че може да се наложи да помолите лекар за преглед за остеопороза. Те могат да предложат тест за костна плътност, за да се определи дали имате заболяването.

Тези предупредителни признаци и симптоми са:

 • Аменорея (липса на менструален цикъл) и ановулация (липса на овулация): Ако имате менструация, аменореята и ановулацията могат да бъдат индикация, че нивата на естроген са ниски. Тъй като естрогенът е пряко свързан със здравето на костите, тези индикации могат да означават, че сте изложени на риск от развитие на остеопороза.
 • Симптоми на нисък тестостерон: Ако при раждането ви е определен мъж, ниският тестостерон може да повлияе на плътността на костите ви. Следете за симптоми на нисък тестостерон, като умора, ниско либидо и горещи вълни.
 • Слаби и чупливи нокти или отдръпване на венците: Засегнатите нокти или венци може да са ранен симптом на остеопороза, въпреки че може да са причинени от нещо друго.

Може също да искате да сте нащрек за по-късни симптоми и признаци на остеопороза, като например:

 • Болка в гърба или врата: Остеопорозата може да причини компресионни фрактури на гръбначния стълб, което може да причини болка в гърба или врата.
 • Фрактури: Фрактури или счупени кости, които се случват лесно, са издайнически признак за остеопороза. Може лесно да счупите костите си от падане, упражнения или участие в незначителни ежедневни движения.
 • Загуба на височина: Компресионните фрактури на гърба могат да скъсят гръбнака, което може да ви накара да изглеждате по-ниски, отколкото сте били преди.
 • Лоша или прегърбена поза: Компресията в гръбначния стълб може да доведе до извиване на горната част на гърба (кифоза), което води до болка в гърба и врата. Компресираният гръбнак също може да окаже допълнителен натиск върху белите дробове и дихателните пътища, което затруднява дишането.

Други често задавани въпроси

Колко хора, които живеят или се възстановяват от анорексия, развиват остеопороза?

Изследванията показват, че 20% до 30% от хората с анорексия развиват остеопороза. Освен това, 50% до 90% от хората, живеещи с анорексия, развиват остеопения, което е ниска костна плътност.

Колко време отнема развитието на остеопороза, свързана с анорексия?

Тъй като костната ви плътност зависи от вашата възраст, начин на живот и други фактори, продължителността на времето, необходимо за развитие на свързаната с анорексия остеопороза, варира от човек на човек.

Едно проучване отбелязва, че загубата на костна плътност може да започне най-малко след 6 месеца след началото на анорексия нервоза.

Обратима ли е свързаната с анорексия остеопороза?

Остеопорозата не се счита за обратима или лечима, но има казус на човек с остеопороза, свързана с анорексия, чиито симптоми са били обърнати чрез предписани лекарства, добавки и промени в начина на живот.

Ако имате остеопороза, свързана с анорексия, започването на възстановяване може да предотврати по-нататъшно увреждане на костите ви, особено ако започнете да задоволявате хранителните си нужди.

Промените в начина на живот, като богата на хранителни вещества диета и подходящи упражнения, могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшното отслабване на костите ви. С това казано, изследвания предполага, че е възможно да продължите да губите костна маса дори след възстановяване на теглото.

Долния ред

Анорексията може да увеличи риска от развитие на остеопороза, състояние, при което костите ви стават слаби и крехки. Ако живеете с анорексия, може да изпитате липса на хранене, хормонални промени и ниска мускулна плътност. Тези фактори могат да причинят остеопороза.

Възстановяването на хранителните разстройства и задоволяването на вашите хранителни нужди може да помогне за намаляване на риска от остеопороза. Някои промени в начина на живот, като приемането на правилните добавки и избягването на цигарите, могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза.

Ако искате да направите първата стъпка към възстановяването от анорексия, можете да се свържете с терапевт, специализиран в лечението на хранителни разстройства. Като алтернатива можете да се свържете с линията за помощ на Националната асоциация за хранителни разстройства.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss