Каква е бременността, ако имате таласемия?

Таласемията засяга нивата на хемоглобина, което потенциално води до анемия и други здравословни проблеми. Ако имате таласемия по време на бременност, имате висок риск от усложнения. Но с подходящи грижи и наблюдение може да е възможно да имате здравословна бременност.

някой има главоболие по време на бременност
Оскар Уонг/Гети изображения

Таласемията е наследствено заболяване, което влияе върху способността ви да произвеждате хемоглобин, протеинът върху червените кръвни клетки, който пренася кислород. Ефектите от таласемията могат да доведат до анемия и няколко други здравословни усложнения.

Може да сте изложени на по-висок риск от усложнения по време на бременност, ако имате таласемия. Въпреки това, лечението и наблюдението могат да помогнат за намаляване на риска и запазване на здравето както на вас, така и на вашето бебе.

Какво е таласемия по време на бременност?

Таласемията е състояние, при което произвеждате малко или никакъв хемоглобин. Хемоглобинът е много важна част от червените кръвни клетки, защото това е протеинът, който пренася кислорода.

Червените кръвни клетки, които нямат хемоглобин, не могат да функционират правилно, за да пренасят кислород до органите и тъканите на вашето тяло. Хората, които нямат достатъчно здрави червени кръвни клетки, имат състояние, наречено анемия.

Ефектите от таласемията и нейното лечение могат да повишат риска от усложнения по време на бременност.

Освен това повишените изисквания, които бременността поставя върху тялото, могат да влошат съществуващите здравословни проблеми, свързани с таласемия, като сърдечни проблеми или диабет.

Какви са симптомите на таласемия по време на бременност?

Повечето от симптомите на таласемия са свързани с анемия. Те могат да включват:

 • умора
 • слабост
 • бледа кожа
 • задух
 • замаяност или замаяност

 • припадък
 • главоболие
 • сърцебиене

Ефектите от таласемията и нейното лечение могат също да доведат до редица други здравословни проблеми като:

 • хормонален дисбаланс
 • сърдечни проблеми, включително аритмии и сърдечна недостатъчност
 • кръвни съсиреци
 • диабет
 • остеопороза
 • чернодробно заболяване
 • по-висок риск от инфекция

Какво причинява таласемия по време на бременност?

Много хора знаят, че имат таласемия преди бременността. Умерената до тежка таласемия често се открива рано в живота. Леката таласемия може да бъде диагностицирана по-късно, когато дете или възрастен посети лекар за симптоми на анемия или други здравословни проблеми.

Таласемията възниква поради дефектни гени на хемоглобина. Това е наследствено състояние, което означава, че тези дефектни гени могат да бъдат предадени (наследени) от вашите родители.

Има два общи типа таласемия: алфа и бета. Тези два типа имат различни модели на наследяване и вариации в тежестта. Най-общо казано, трябва да получите дефектни гени и от двамата родители, за да имате таласемия.

Генетично изследване

Ако сте били диагностицирани с таласемия, Вашият лекар може да препоръча на партньора Ви да премине генетично изследване преди да забременеете.

Това изследване може да види дали вашият партньор носи някой от дефектните гени, свързани с таласемия. Въз основа на резултатите генетичен консултант може да работи с вас, за да ви помогне да разберете риска детето ви да се роди с таласемия.

Как се диагностицира таласемия по време на бременност?

Диагнозата таласемия може да се постави по време на бременност чрез извършване на тестове като пълна кръвна картина, специализирани тестове за хемоглобин и генетични изследвания.

Ако преди това сте били диагностицирани с таласемия и планирате да забременеете, Вашият лекар може да направи различни тестове, за да оцени цялостното ви здраве и риска от усложнения при бременност. Те включват:

 • тестове за нивата на желязо в тялото ви, които могат да включват тестове за нивата на желязо в кръвта, както и MRI, за да видите нивата на желязо в определени органи като сърцето и черния дроб
 • електрокардиограма или ехокардиограма за оценка на здравето на сърцето

 • чернодробни функционални тестове
 • ултразвук на черен дроб и жлъчен мехур
 • тестове за кръвна захар
 • функционални тестове на щитовидната жлеза
 • тестове за костна плътност
 • тестване за различни инфекции, като хепатит B и C, HIV, CMV и човешки парвовирус B19

Тестването може да се използва и по време на бременността, за да се види дали бебето ви има таласемия. Това може да се направи с помощта на хорионбиопсия или амниоцентеза.

Какво е лечението на таласемия по време на бременност?

Ако имате таласемия по време на бременност, Вашият лекар ще Ви наблюдава внимателно през цялата бременност. Това обикновено включва месечни срещи до 28 седмици, с наблюдение на всеки две седмици след това.

По време на тези посещения Вашият лекар ще провери кръвната Ви картина и здравето на различни органи, като Вашето сърце, черен дроб и щитовидна жлеза. Вие ще също да бъдат тествани за гестационен диабет на 16 седмици и евентуално отново на 28 седмици.

Кръвопреливане

Някои хора с таласемия изискват кръвопреливане като част от тяхното лечение. Като такъв, вероятно ще продължите да получавате трансфузии по време на бременността.

Ако обикновено не се нуждаете от кръвопреливане за лечение на вашата таласемия, все пак може да се наложи да имате кръвопреливане по време на бременността. Това се дължи на увеличения обем на кръвта, които естествено възникват по време на бременност.

Хелатотерапия

Тези, които получават кръвопреливания за лечение на таласемия, обикновено използват желязохелатотерапия. Целта на това е да се предотврати натрупването на желязо в тялото и причиняването на здравословни проблеми.

По време на бременност вероятно ще бъдете помолени да спрете да използвате вашите лекарства за хелатотерапия, тъй като не е ясно как някои от тях могат да повлияят на вашето развиващо се бебе.

Някои хора могат да получат хелатотерапия след 20 седмици от бременността, ако нивата им на желязо станат твърде високи.

Предотвратяване на кръвни съсиреци

Бременността също повишава риска от образуване на кръвни съсиреци, а наличието на таласемия може да направи този риск още по-висок. Поради това е възможно да Ви предпишат ниска доза аспирин или хепарин, за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци.

Как таласемията може да повлияе на бременността?

Анемията, свързана с таласемия, може да увеличи риска от вътрематочно ограничаване на растежа (IUGR). Това е, когато теглото на плода на бебето е под десетия процентил за тяхната гестационна възраст.

Някои от усложненията при майката, които могат да възникнат поради таласемия по време на бременност включват:

 • високо кръвно налягане
 • гестационен диабет
 • камъни в бъбреците или жлъчния мехур

 • инфекции на пикочните пътища (UTI)
 • отделяне на плацентата от матката преди раждането

 • проблеми със сърцето

Какви са перспективите за таласемия по време на бременност?

Ако имате таласемия по време на бременността, може да продължите да имате здрава бременност. Съществува обаче риск от няколко вида усложнения, особено при тези с трансфузионно-зависима таласемия.

Ако имате таласемия, важно е да се консултирате с Вашия лекар преди да забременеете. Те могат да вземат предвид вашата индивидуална ситуация и да ви дадат по-добра представа какво да очаквате по време на бременност.

Често задавани въпроси

Каква е очакваната продължителност на живота на човек с таласемия?

Очакваната продължителност на живота на човек с таласемия зависи от това колко тежко е неговото състояние. Хората с лека таласемия обикновено имат по-дълъг живот.

Очакваната продължителност на живота на хората с трансфузионно-зависима таласемия е по-кратка. относно 80% от тези индивиди имат очаквана продължителност на живота над 40 години.

Влияе ли таласемията върху плодовитостта?

да Таласемията може да повлияе на нивата на половите хормони, намалявайки плодовитостта. Освен това хората с таласемия често могат да имат други състояния, които засягат плодовитостта, като хипотиреоидизъм и диабет.

Какво се случва, ако бебето се роди с таласемия?

Бебетата с лека таласемия може да не се нуждаят от лечение. Въпреки това, тези с умерена до тежка таласемия може да се нуждаят от лечение с кръвопреливане и хелатотерапия с желязо.

Наличието на таласемия може да увеличи риска от усложнения по време на бременност. Въпреки това, много хора с таласемия могат да продължат да имат здрава бременност с подходящо наблюдение и грижи.

Ако имате таласемия по време на бременност, това ще повлияе на плана ви за лечение. Освен това е важно да сте в добро цялостно здраве, преди да забременеете.

Ако имате таласемия и искате да забременеете, важно е да се срещнете с Вашия лекар, преди да се опитате да забременеете. Те могат да оценят цялостното ви здраве и да ви посъветват какво да очаквате преди и по време на бременност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss