Истории за оцеляване при рак на маточната шийка

Две жени споделят своите истории за рак на маточната шийка – рак, който рядко причинява симптоми, докато не е напреднал. Цитонамазката е най-добрият начин за диагностициране на рак на маточната шийка. HPV ваксинацията може да го предотврати.

жени с истории за рак на маточната шийка
Снимка, снимка, азиатски, черен, кавказки, жена, приятелство, латиноамериканци, POC, Stocksy, жени, коса, човек, човек, възраст 20-30, възраст 30-50, приятели, група, възрастен, лице, жена, глава, Хора, Личност, Жена Валентина Барето/Стокси Юнайтед Гети

Ракът на шийката на матката може да не е първият рак, за който се сещате, когато говорите за рисковете от рак при жените. Рак на гърдата, който се диагностицира при 264 000 жени всяка година, вероятно идва на ум. Той получава много внимание в медицински прегледи и здравни въпросници.

Но ракът на маточната шийка, който се диагностицира при 13 000 жени всяка година, не трябва да е далеч от дискусията.

Въпреки препоръките за редовни прегледи, броят на жените, закъснели за скрининг, расте, според Национален институт по рака. Но ранното откриване е основен начин за подобряване на резултатите и затова две жени, с които говорихме за техните пътувания с рак на шийката на матката, препоръчват на други жени да обърнат внимание на телата си и да се прегледат.

Научете повече за рака на маточната шийка.

Слушайте тялото си

„Не, не го правиш!“ Това бяха първите думи, които майката на Ашли Шафър й каза, когато сертифицираният фитнес треньор от Южна Калифорния й каза, че е диагностицирана с рак на маточната шийка.

„Отне известно време, след като получи новината, за да потъне наистина“, каза тя. „Съпругът ми беше там, когато получих обаждането и след като му казах, се разплаках.“

Но Шафър признава, че новината не е била пълен шок за нея – дори и да беше за майка й – защото е изпитвала симптоми от известно време.

„Всъщност изпитах малко облекчение, защото вече имах някои отговори“, казва тя.

Преди диагнозата Шафър е имала пробивно кървене.

„Отдавах го на стреса, но той зачестяваше. Също така започнах да изпитвам болки по време и след секс, така че реших, че е в мой интерес да отида при моя гинеколог и да си направя преглед.

Гинекологът й каза, че има странични ефекти от противозачатъчните таблетки. Тя й каза да си вземе почивка от хапчето. Но въпреки че не смяташе, че симптомите са свързани с нещо друго, със сигурност не с рак, лекарят направи годишното цитонамазка на Шафър и я тества за HPV.

„Резултатите се върнаха една седмица по-късно с първата ми необичайна тапа и положителен за високорисков HPV“, казва Шафър. „Няколко седмици по-късно отидох на колпоскопия и ми взеха четири биопсии от шийката на матката и цервикалния канал. Няколко дни по-късно патологията се върна от биопсиите и откриха аденокарцином на шийката на матката ми.

Не пропускайте вашите уелнес посещения

За д-р Аниса Шомо, лекар по семейна медицина и професор в Медицинския колеж на Университета в Синсинати, диагнозата рак на маточната шийка е поставена след редовен скрининг. Резултатите й показват стадий 0 на рак на шийката на матката, най-ранният стадий и е малко вероятно да причини някакви симптоми.

„Нещо номер едно, което ми помогна да бъда открит рано, е, че бях отгледан в семейство, където превантивните здравни грижи винаги бяха важни“, казва д-р Шомо.

„Аз съм едно от деветте деца. Майка ми прекарваше много време при лекаря за срещи за бременност и водене на деца на прегледи, така че винаги бяхме на лекар. Бяхме отгледани в култура на рутинни прегледи, така че беше хванат на рутинен преглед. Нямах никакви симптоми.”

Ракът на д-р Шомо беше рядка, агресивна форма на рак на маточната шийка, което направи ранното откриване още по-важно.

Прогони срама

И Шафър, и Шомо имат човешки папиломен вирус (HPV), вирус, който е отговорен за 95% от всички случаи на HPV.

„Дадох положителен тест за HPV 16 и 18, което е причината за повечето случаи на рак на шийката на матката“, казва Шафър.

Шомо знаеше, че е била изложена на HPV, защото е преживяла цервикална дисплазия в по-млада възраст. Тя знаеше, че това означава, че рискът й от рак на маточната шийка е по-висок.

Като лекар Шомо казва: „Трябва да говорим за това, защото 95% от рака на маточната шийка се причинява от HPV. Много хора не говорят за рак на маточната шийка, защото има много стигма, тъй като голяма част от рак на маточната шийка се причинява от HPV и защото хората смятат HPV за STD. Но почти всеки има HPV.

Всъщност Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) казват почти всеки ще получи HPV в някакъв момент от живота си.

Лечение и бъдещето

Д-р Шомо казва, че добрата новина за хората, диагностицирани с рак на шийката на матката, е, че дискусията около него често се съсредоточава върху оцеляването, тъй като лечението може да бъде успешно, особено ако бъде уловено рано.

Но много жени трябва да вземат предвид неща като техния фертилитет и репродуктивен избор, когато вземат решение за лечение. И Шомо, и Шафър го направиха.

„Вземането на решения за лечение беше по-лесно за мен, отколкото за други жени. Съпругът ми и аз вече бяхме решили да нямаме деца, така че имах късмета да не се притеснявам да се опитвам да поддържам плодовитостта си. Това е толкова важен фактор за много жени на моята възраст“, ​​казва Шафър. „Разбира се, все още имаше много дискусии, но съпругът ми и аз останахме фокусирани върху това да се отървем от рака и да следваме препоръките на моя лекар.“

Шафър избра процедура за електрохирургична ексцизия (LEEP). Но границите все още показваха признаци на рак, така че тя се върна за конична биопсия, която отстрани по-голяма част от шийката на матката. Процедурата работи добре.

Въпреки това Шафър в крайна сметка реши да има пълна хистеректомия, защото „също така открихме по време на ултразвук, че имам маточни фиброиди и аденомиоза, както и искахме да намалим шанса ракът да се появи отново.“

Д-р Шомо също имаше конусна биопсия и тя също беше успешна, но подобно на Шафър, тя в крайна сметка избра хистеректомия.

„Бяхме двусмислени относно това да имаме деца. Казаха, че ако напълно знаеш, че не искаш да имаш деца, тогава можеш да си направиш хистеректомия, но ние бяхме двусмислени, така че получих конусна биопсия“, казва д-р Шомо.

След 3 години цитонамазка на всеки 2 месеца и след консултация със специалисти по плодовитостта относно шансовете й да създаде семейство със съпруга си, д-р Шомо решава да си направи хистеректомия.

„Можеше да бъде и по-лошо, знам това“, д-р. Шомо казва. „Бях благодарен, че не е така.“

Застъпник за превенция

Д-р Шомо получи HPV ваксина, когато беше в медицинско училище на 25 години. „Получих HPV ваксината, когато се появи за първи път. Вече бях изложена на това, но когато излязоха с ваксината, бях сякаш искам да си я направя“, казва тя, добавяйки, че вярва, че ваксината може да е попречила на рака й да се върне или да се влоши и да се разпространи.

„Мога да използвам това знание сега, така че го използвам, за да се застъпя за моите млади пациенти. Ние даваме [the HPV vaccine] на 11 и 12 години, да се надяваме, преди наистина да се изложите на него. Ето защо виждаме, че броят им намалява“, казва тя.

HPV ваксинация — ранното е най-доброто

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)ранната профилактика на HPV е най-добра. Ваксинацията срещу HPV изисква две дози. CDC препоръчва ваксинация срещу HPV на 11 или 12 години, но първата доза може да се приложи още на 9 години. Втората доза трябва да се приложи 6 до 12 месеца след първата.

Беше ли Ви полезно?

Насърчаването на младите хора да си поставят ваксините се вписва в тристранна стратегия за повишаване на осведомеността на хората за рака на шийката на матката.

„Трябва да намалим стигмата около HPV, да дадем HPV ваксини, а другото е, че за хората, които са пропуснали ваксините, ние просто трябва да накараме жените да дадат приоритет на здравето си и да отидат при своя лекар.“

Шафър повтаря това: „Трябва да бъдеш най-големият си защитник. Никой никога няма да познава тялото ви като вас. Ако смятате, че не получавате грижите, от които се нуждаете, тогава намерете друг лекар. Ракът на шийката на матката може да бъде предотвратен. Налични са HPV ваксини. Винаги ходете на вашите прожекции.“

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss