Инсулин с продължително действие: как работи

Какво е инсулин?

Когато ядете, панкреасът освобождава хормон, наречен инсулин. Инсулинът премества захарта (глюкоза) от кръвта ви към клетките ви за енергия или съхранение. Ако приемате инсулин, може да се нуждаете от малко по време на хранене, за да намалите кръвната си захар след хранене. Но дори между храненията се нуждаете от инсулин в малки количества, за да поддържате стабилна кръвна захар.

Тук се намесва дългодействащият инсулин.

Ако имате диабет, или панкреасът ви не може да произвежда достатъчно (или какъвто и да е) инсулин, или клетките ви не могат да го използват ефективно. За да контролирате кръвната си захар, трябва да замените или допълните нормалната функция на панкреаса си с редовни инсулинови инжекции.

Видове инсулин

Инсулинът се предлага в много видове. Всеки тип се различава по три начина:

 • начало: колко бързо започва да действа за понижаване на кръвната Ви захар
 • пик: когато ефектите му върху кръвната Ви захар са най-силни
 • продължителност: колко дълго понижава кръвната Ви захар

Според Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), петте вида инсулин са:

 • Бързодействащ инсулин: Този тип започва да действа само 15 минути след като го приемете. Той достига пик в рамките на 30 до 90 минути, а ефектът му продължава от три до пет часа.
 • Инсулин с кратко действие: Този тип отнема около 30 до 60 минути, за да стане активен в кръвта ви. Пикът му достига от два до четири часа, а ефектът му може да продължи от пет до осем часа. Понякога се нарича инсулин с редовно действие.
 • Инсулин със средно действие: Междинният тип отнема от един до три часа, за да започне да работи. Той достига пик след осем часа и работи от 12 до 16 часа.
 • Дългодействащ инсулин: Този тип отнема най-дълго време, за да започне да работи. Инсулинът може да отнеме до 4 часа, за да влезе в кръвта Ви.
 • Предварително смесени: Това е комбинация от два различни вида инсулин: един, който контролира кръвната захар по време на хранене и друг, който контролира кръвната захар между храненията.

Дългодействащ инсулин

Дългодействащите инсулини не достигат пик като краткодействащите инсулини – те могат да контролират кръвната захар за цял ден. Това е подобно на действието на инсулина, който обикновено се произвежда от панкреаса, за да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар между храненията.

Дългодействащите инсулини се наричат ​​още базални или фонови инсулини. Те продължават да работят на заден план, за да поддържат кръвната ви захар под контрол през цялото ви ежедневие.

В момента има четири различни дългодействащи инсулинови продукта:

 • инсулин гларжин (Lantus), трае до 24 часа
 • инсулин детемир (Levemir), продължава от 18 до 23 часа
 • инсулин гларжин (Toujeo), продължава повече от 24 часа
 • инсулин деглудек (Tresiba), продължава до 42 часа
 • инсулин гларжин (Basaglar), трае до 24 часа

Въпреки че и Lantus, и Toujeo са инсулин гларжин, произведени от един и същ производител, може да се наложи дозирането да е малко по-различно. Това е така, защото те имат различни концентрации на формула, което причинява леки промени в начина, по който контролират кръвната захар. Поради тези различия те не могат да се заменят един с друг; всеки от тях трябва да бъде специално предписан.

Как да приемате дългодействащ инсулин

Обикновено инжектирате дългодействащ инсулин веднъж дневно, за да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни. Използвате игла или писалка, за да си поставите инжекцията. Не забравяйте да инжектирате вашия дългодействащ инсулин по едно и също време всеки ден, за да избегнете изоставане в инсулиновото покритие или „подреждане“ на дозите си инсулин. Подреждането означава приемане на вашите дози твърде близо една до друга, което води до припокриване на тяхната активност.

Вашият лекар може да препоръча добавяне на краткодействащ инсулин преди хранене, за да предотвратите скока на кръвната захар след хранене.

Ако смените марки дългодействащ инсулин, може да се нуждаете от различна доза. Говорете с Вашия лекар за съвет, ако сменяте марката на инсулин.

Странични ефекти на дългодействащия инсулин

Както при всяко лекарство, което приемате, инсулиновите инжекции могат да причинят нежелани реакции.

Един възможен страничен ефект е ниската кръвна захар (хипогликемия). Симптомите на ниска кръвна захар включват:

 • световъртеж
 • студени тръпки
 • замъглено зрение
 • слабост
 • главоболие
 • припадък

Други възможни странични ефекти от инсулиновите инжекции включват болка, зачервяване или подуване на кожата на мястото на инжектиране.

Понякога инсулин се прилага в комбинация с тиазолидиндиони. Тази група лекарства включва перорални лекарства за диабет като Actos и Avandia. Приемането на инсулин с тиазолидиндиони повишава риска от задържане на течности и сърдечна недостатъчност.

За тези, които приемат degludec, може да са необходими предпазни мерки поради продължителния му ефект върху тялото. Може да се наложи Вашият лекар да увеличи дозата Ви с много плавна скорост, с интервал от поне три до четири дни. Освен това ще отнеме повече време, за да изчистите лекарството от тялото ви.

Намиране на подходящия инсулин за вас

Независимо кой тип инсулин приемате, той трябва да работи добре, за да контролира кръвната Ви захар. Работете с Вашия лекар, за да намерите най-добрия тип инсулин и да зададете график на дозиране, който е ефективен и удобен за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss