Има ли връзка между COVID-19 и еректилната дисфункция?

COVID-19 може да има широкообхватни ефекти върху тялото ви, включително увреждане на кръвоносните съдове и нервите и мозъчно увреждане. Тези ефекти могат да повлияят на способността на тялото ви да развие или поддържа ерекция.

COVID-19, което означава коронавирусна болест 2019, се развива от вируса SARS-CoV-2.

Въпреки няколко проучвания, разглеждащи COVID-19, дългия COVID и еректилната дисфункция (ЕД), експертите все още не знаят дали съществува убедителна връзка. Изследванията по темата обаче нараснаха от началото на пандемията от COVID-19.

Някои проучвания предполагат, че COVID-19 може да увеличи риска от ЕД при човек. Други изследвания не са открили достатъчно силна връзка между двете.

Какво казва изследването за COVID-19 и еректилната дисфункция?

Някои проучвания са открили връзка между COVID-19 и ЕД. Един, публикуван през 2023 г., установи, че предишна инфекция със SARS-CoV-2 е свързана с a 27% повишен риск от развитие на ЕД.

А Проучване от 2021 г включващи почти 500 000 души също заключиха, че COVID-19 има значителна връзка с ЕД.

Други намерени ан повишен риск, също. Но някои бяха с малък мащаб.

COVID-19 може също да засегне хора с предшестваща ЕД, като изследователите откриват, че вирусът може да влоши ЕД.

Защо COVID-19 може да повлияе на еректилната функция? Е, има няколко потенциални отговора.

Увреждане на ендотелните клетки

Ендотелните клетки покриват кръвоносните съдове. COVID-19 може да увреди тези клетки и да попречи на лигавицата да се разширява и свива.

Тази скованост може да повлияе на притока на кръв към пениса ви, който е необходим за получаване и поддържане на ерекция.

Вирусът също може пречат на пътищата които тялото ви използва по време на ерекцията.

Това е тази щета, която експертите смятат за най-вероятната причина за връзката на COVID-19 с ЕД.

Неврологични ефекти

COVID-19 може да има широкообхватни ефекти върху тялото ви, включително неврологични (мозъчни и нервни).

Мозъчно увреждане от вируса може да засегне нервите, които са необходими за ерекция.

Психологически ефекти

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е как COVID-19 и ЕД влияят на психичното здраве. Някои изследвания свързват COVID-19 с няколко психични състояния, които могат да играят роля в развитието на ЕД.

Някои експерти са установили, че по-високият риск от ЕД при хора с анамнеза за COVID-19 може да се дължи на стрес, тревожност или депресия, свързани с вируса.

Други здравословни състояния

Някои здравословни състояния могат да направят хората с COVID-19 по-изложени на риск от развитие на усложнения. Други медицински състояния също имат ЕД в списъците си със симптоми.

Така че други здравословни състояния могат да направят някой с COVID-19 по-вероятно да развие ЕД.

един малко проучване от 2022 г установиха, че хората с диабет, сърдечни заболявания и други състояния имат по-висок риск от ЕД след развитие на COVID-19.

Какво казва изследването за дългия COVID и еректилната дисфункция?

Дългият COVID може да засегне множество телесни системи. Така че ЕД може да бъде усложнение.

Но изследванията по темата са ограничени, включително дали съществува връзка и какво може да я причини.

един по-голямо проучване от 2022 г установи, че еректилната функция се е подобрила след 3 месеца след развитие на COVID-19.

Въпреки това, високи нива на ЕД все още са налице през третия месец на възстановяване, особено при хора над 40 години или при тези с голяма депресия.

Друго проучване от 2023 г. установи, че ЕД, свързана с COVID-19, може да се подобри с времето, особено през първата година след инфекцията със SARS-CoV-2.

Какво можете да направите, за да помогнете за лечението на еректилна дисфункция?

Ако COVID-19 е допринесъл за ЕД, това може да се подобри естествено с времето.

Помислете дали да си уговорите среща със здравен специалист, за да обсъдите вашите симптоми. Те могат да помогнат за идентифициране или потвърждаване на основната причина и да направят препоръки за лечение.

Например промените в начина на живот могат да доведат до подобрения за някои. Това може да бъде всичко – от увеличаване на упражненията и намаляване на по-малко питателни храни, тютюнопушене и алкохол до терапия за подкрепа на психичното здраве.

Ако имате друго основно здравословно състояние, което може да допринесе за ЕД, лечението на това също може да помогне.

Съществуват и лекарства. Хапчета като силденафил (Виагра), варденафил (Levitra, Staxyn) и тадалафил (Cialis) могат да увеличат притока на кръв към пениса ви.

Има и инжекция, наречена алпростадил (Caverject, Edex, Muse), която можете да получите като пенисна супозитория, ако предпочитате, за да помогнете за получаване на ерекция.

Може да се наложи да опитате няколко опции, преди да намерите тази, която работи.

Хирургията за поставяне на протезен имплант също е опция, ако другите не работят за вас.

Други често задавани въпроси

Ако вече имате еректилна дисфункция, по-вероятно ли е да развиете COVID-19?

Поради липсата на изследвания е трудно да се каже.

Едно проучване от 2021 г установи, че хората с ЕД са по-склонни да преживеят COVID-19. Това обаче не означава непременно, че може да имате по-висок риск от развитие на COVID-19, ако имате ЕД.

Едно проучване не е достатъчно информация, за да се направят солидни заключения.

Може ли ваксинирането срещу COVID-19 да помогне за предотвратяване на свързана еректилна дисфункция?

Това е още една област, в която все още няма налични отговори.

А Проучване от 2022 г не откриха връзка между ваксинациите срещу COVID-19 и повишения риск от ЕД при хора на възраст 45 години и повече.

Но все още не съществуват изследвания за обратната връзка.

Теоретично обаче, ако COVID-19 може да увеличи риска от ЕД, тогава помагането за защита срещу него чрез ваксини може да намали риска от подобни усложнения.

Увеличава ли се рискът ви от еректилна дисфункция при последващи инфекции със SARS-CoV-2?

Тук все още няма окончателно заключение.

Ако COVID-19 може да направи по-вероятно възникването на ЕД, тогава множеството пристъпи на COVID може само да увеличат този риск.

Колко дълго продължава свързаната с COVID-19 еректилна дисфункция?

Проучванията показват различни резултати. Един от 2022 г. откри подобрение 3 месеца след първоначалната инфекция със SARS-CoV-2, докато друга от 2023 г. отбелязва, че ЕД се подобрява през първата година след развитието на COVID-19.

В някои случаи все още може да е необходимо лечение.

Долния ред

Наличните изследвания показват, че човек с COVID-19 може да има 2,64 пъти по-голяма вероятност да развие ЕД. Това може да се дължи на физическите и психологически ефекти, които вирусът може да има върху тялото ви.

COVID-19 може също да влоши съществуващите симптоми на ЕД. Необходими са по-мащабни проучвания, за да се определи дали съществува връзка между двете.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин за прогонване на мигрена, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss