Има ли връзка между синдрома на раздразнените черва и анемията?

Докато анемията не е типичен симптом на IBS, хората с IBS могат да развият анемия, ако не могат да абсорбират достатъчно желязо от храната си.

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано стомашно-чревно разстройство, което засяга червата.

IBS се характеризира със симптоми като подуване на корема, коремна болка, диария и запек и често се свързва с промени в движенията на червата.

Анемията възниква, когато тялото ви няма достатъчно червени кръвни клетки. Това води до умора, слабост и задух, наред с други симптоми.

Прочетете, за да научите повече за връзката между IBS и анемията.

Може ли IBS да причини анемия?

IBS не причинява директно анемия. Това обаче може да увеличи риска от развитие на анемия, особено ако не можете да абсорбирате достатъчно желязо от храната си.

Желязото е основно хранително вещество, участващо в производството на хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото ви. Когато тялото ви няма достатъчно желязо, то не може да произвежда достатъчно хемоглобин. Броят на вашите червени кръвни клетки намалява, което води до желязодефицитна анемия.

Според а Проучване от 2020 г, хората с IBS може да са по-склонни да следват ограничителни диети или да избягват определени храни поради техните симптоми. Това може да причини недостатъчен прием на хранителни вещества, включително липса на желязо, което може да доведе до анемия.

Намалената абсорбция на желязо при IBS може също да се дължи на промени в движенията на червата. Честата диария може да не даде на тялото ви достатъчно време да абсорбира хранителни вещества като желязо от храната ви.

В някои случаи IBS може да затрудни тялото ви да смила някои видове въглехидрати, като FODMAP и неразтворими фибри, поради дисфункция на чревния микробиом. Това може да доведе до малабсорбция на хранителни вещества.

Симптоми на анемия при хора, които имат IBS

Анемията възниква, когато тялото ви няма достатъчно червени кръвни клетки. Това може да доведе до различни симптоми. При хората с IBS анемията често се причинява от ниски нива на желязо поради недостатъчно усвояване на хранителни вещества.

Симптомите на анемия могат включват:

 • умора и слабост

 • задух
 • замаяност или замаяност

 • ускорен или неправилен сърдечен ритъм
 • бледа кожа или нокти

 • гръдна болка или дискомфорт

 • възпален или подут език
 • студени ръце или крака
 • главоболие
 • затруднено концентриране
 • чупливи нокти

Цвят на изпражненията при анемия

Анемията обикновено не причинява значителни промени в цвета или външния вид на изпражненията. Въпреки това, ако анемията е причинена от стомашно-чревно кървене, изпражненията могат да изглеждат черни или катранени поради наличието на кръв. Това е известно като мелена.

Мелена може да показва по-сериозно основно заболяване, като например пептична язва, и е важно да говорите с лекар, за да получите правилна диагноза и подходящо лечение.

Кога да се свържете с лекар

Ако имате IBS и изпитвате симптоми на анемия, като умора, слабост, задух или ускорен пулс, трябва да се свържете с лекар.

Трябва също да се свържете с лекар, ако получите някое от следните:

 • необяснима загуба на тегло
 • силна коремна болка или спазми
 • продължителна диария или запек
 • умора, слабост или задух, който се влошава или не изчезва
 • промени в цвета или консистенцията на изпражненията

Как лекарите лекуват анемия при хора с IBS?

Лечението на анемия при хора с IBS често зависи от основната причина и тежестта на анемията. Общи лечения за анемия при хора с IBS включват:

 • Желязни добавки: Ако вашият IBS е в ремисия, лекарите може да препоръчат перорални добавки с желязо, за да ви помогнат да повишите нивата на желязо. Въпреки това, един 2017 преглед предполага, че добавките с желязо може да се влоши храносмилателни симптоми.
 • Промени в диетата: Яденето на храни, богати на желязо, като птиче месо, червено месо, морски дарове, обогатени зърнени храни и бобови растения, докато сте в ремисия, може да помогне за повишаване на нивата на желязо. Въпреки това, ако имате затруднения с понасянето на определени храни, помислете за обсъждане на подходящи диетични промени с Вашия лекар.
 • Лечение на основните заболявания: Ако анемията е причинена от основно медицинско състояние, като стомашно-чревно кървене, лечението на това състояние може да предотврати по-нататъшна загуба на кръв.
 • Кръвопреливане: В тежки случаи може да се наложи кръвопреливане за подобряване на симптомите и коригиране на анемията.

Често задавани въпроси за IBS и анемия

Ето някои често задавани въпроси относно IBS и анемия:

Може ли ниското желязо да повлияе на IBS?

Ниските нива на желязо могат да повлияят на IBS, като причинят умора, слабост и храносмилателни симптоми като коремна болка, запек и диария. Тези ефекти могат допълнително да усложнят управлението на IBS.

Могат ли храносмилателните проблеми да причинят анемия?

Храносмилателни проблеми като заболяване на раздразнените черва, целиакия и стомашно-чревно кървене могат да причинят анемия, като намалят способността на тялото ви да абсорбира желязо или причиняват загуба на кръв.

Мога ли да приемам добавки с желязо, ако имам IBS?

Да, можете да приемате добавки с желязо, когато IBS е в ремисия. Но е важно първо да говорите с лекар, тъй като някои форми на добавки с желязо може да се влоши Симптоми на IBS.

Какви храни помагат при анемия и IBS?

Храни с високо съдържание на желязо, като птиче месо, червено месо, морски дарове, обогатени зърнени храни и бобови растения, могат да помогнат при анемия при IBS. Обмислете обаче да говорите с лекар, за да определите подходящите диетични промени за вашите нужди.

За вкъщи

Има потенциална връзка между IBS и анемията, като изследванията показват, че хората с IBS могат да развият анемия, ако не могат да абсорбират достатъчно желязо от храната. Честите симптоми на анемия при хора с IBS включват умора, замаяност и задух.

Лечението на анемия при IBS може да включва справяне с основната причина, промяна на вашата диета и приемане на добавки с желязо. Ако имате IBS и подозирате, че може да имате анемия, помислете за разговор с лекар, за да получите правилна диагноза и план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss