Има ли връзка между експозицията на азбест и емфизема?

Въпреки че експертите са открили силна връзка между емфизема и експозицията на азбест, са необходими повече доказателства за доказване на причинно-следствената връзка.

Азбестът е забранен за много употреби в Съединените щати от 1989 г. поради известните му ракови свойства. Но въпреки че експертите знаят, че експозицията на азбест може да причини рак на белия дроб, мезотелиом и други заболявания, причинно-следствената връзка между емфизема и азбеста остава неясна.

Емфиземът е вид хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), при която малките въздушни торбички в белите дробове (наречени алвеоли) са надути, което затруднява дишането. Най-често се среща при пушачи, но вдишването на вредни дразнители като азбест също може да помогне за отключването му.

Въпреки че е известно, че излагането на азбест засяга белите дробове, изследванията са ограничени за връзката между азбеста и емфизема.

Може ли азбестът да причини емфизем?

Връзката между азбеста и емфизема не е напълно разбрана. Някои по-стари изследвания обаче предполагат, че излагането на азбест може да увеличи вероятността от развитие на емфизем.

Например в a Проучване от 2004 г от 600 строителни работници, които пушат, емфиземът е по-често срещан сред участниците, които или са били изложени на високи нива на азбест, или са имали азбестоза (заболяване, причинено от излагане на азбест).

Докладът заключава, че са необходими повече изследвания, преди да могат да докажат, че експозицията на азбест окончателно причинява емфизем.

Как азбестът засяга белите дробове?

Известно е, че азбестът причинява различни респираторни проблеми.

Когато частици от минерални влакна се вдишат в белите дробове, те могат да причинят сериозни щети. Това се случва, защото парченцата азбест разяждат малки въздушни пространства в белите дробове, наречени алвеоли, и тъканта на белег започва да се изгражда. С течение на времето това може да затрудни дишането.

Азбестът също така прави белите дробове по-уязвими към състояния като белодробни заболявания и мезотелиом. Мезотелиомът е рядък, сериозен вид рак, който се развива върху външната обвивка на органите, включително белите дробове. Най-често се причинява от излагане на азбест.

Връзка между ХОББ и експозицията на азбест

ХОББ е общ термин за група заболявания, които причиняват респираторни проблеми. Те се характеризират с блокиран въздушен поток и увредена белодробна тъкан.

Видове ХОББ включват емфизем и хроничен бронхит. През 2018 г. ХОББ беше четвъртата водеща причина за смърт в САЩ.

Повечето хора, които получават ХОББ, са над 40 години и имат история на тютюнопушене. Като се има предвид това, излагането на азбест също може да играе роля в появата му. Според 2011 изследванеХОББ засяга приблизително 19% от работещите с азбест и изолаторите.

Междувременно, в голямо проучване от 2004 г., включващо над 317 000 строителни работници, изследователите установиха, че професионалното излагане на азбест, прах и други дразнители на място повишава риска от смърт от ХОББ, дори сред непушачи.

В проучване от 2020 г., включващо 990 изолационни работници, изследователите заключиха, че излагането на изолационни материали като азбест е свързано с по-голям риск от инфекции на гръдния кош и, в по-малка степен, ХОББ.

Въпреки връзката, изследователите все още не могат да докажат, че азбестът определено причинява ХОББ.

Разлика между ХОББ и азбестоза

Азбестозата е медицинският термин за развитие на белодробно заболяване, причинено от вдишване на азбестови влакна. С течение на времето вдишването на тези влакна може да увреди и белези на белодробната тъкан и да причини задух.

От друга страна, ХОББ се отнася до група заболявания, които причиняват различни проблеми, свързани с дишането. Обикновено е по-тежко от азбестозата. Възможно е да се развие ХОББ като усложнение диагноза азбестоза.

Признаци, че може да сте вдишали азбест

Симптомите на излагане на азбест не се появяват веднага. Всъщност може да отнеме десетилетия, за да се появи нещо.

Признаците с течение на времето, които могат да се появят, включват:

 • задух
 • продължаваща кашлица
 • хрипове
 • силна умора
 • болка в рамото или гърдите

Колко бързо азбестът може да засегне белите ви дробове?

Експертите не знаят точно колко време или колко излагане е необходимо на азбеста, за да засегне белите ви дробове.

Може да отнеме 20-30 години, за да се появят признаци на състояние, свързано с азбест. И тъй като няма краткосрочни странични ефекти от състоянието, е трудно да се оцени източникът на експозицията.

Какво да направите, ако сте били изложени на азбест

Говорете с лекар, ако мислите, че сте били изложени на азбест или изпитвате симптоми на експозиция.

Вашият лекар ще ви зададе въпроси относно вашата лична и медицинска история, за да разбере дали може да сте изложени на риск от заболяване, свързано с азбест. Медицинските специалисти също могат да проведат подходящите тестове, за да ви диагностицират и евентуално да осигурят лечение.

Тестовете могат да включват:

 • рентгенография на гръдния кош
 • компютърна томография
 • други белодробни изследвания

Въпреки че никакво лечение не може да обърне ефектите от експозицията на азбест, има опции за овладяване на симптомите и предотвратяване на прогресирането на заболявания, свързани с азбест. Лечението може да включва:

 • предписан кислород
 • белодробна рехабилитация
 • операция/трансплантация на бял дроб

Долен ред

Въпреки че изследователите са открили силна връзка между експозицията на азбест и емфизема, са необходими повече изследвания, за да се потвърди причинно-следствената връзка.

Експертите знаят със сигурност, че излагането на азбест може да причини белодробни заболявания като рак на белия дроб, мезотелиом и плеврално заболяване.

Излагането на азбест може да бъде много вредно за белите дробове и цялостното здраве. Ако мислите, че сте били изложени, посетете лекар възможно най-скоро.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss