Имате партньор с ADHD? 10 начина да предложим подкрепа

Каван изображения/офсетни изображения

Може би през цялото време сте знаели, че вашият партньор има разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Или може би сте в ранните етапи на запознанства и те просто ви казаха, че имат ADHD.

Независимо от сценария, техните симптоми могат да повлияят на връзката ви.

Оценките показват, че от 2,5% до 4% от възрастните живеят с това състояние. Въпреки това ADHD често остава недиагностициран, особено при възрастни. Така че може да бъде дори по-често срещано, отколкото показват съществуващите изследвания.

Характеристиките на ADHD при възрастни често включват:

 • затруднено концентриране
 • склонност към лесно разсейване
 • проблеми при изпълнение на важни задачи навреме
 • толкова погълнат от нещо, че останалият свят избледнява
 • трудност да останете организирани или мотивирани
 • бързи промени в настроението
 • импулсивно поведение
 • разсеяност или забрава
 • безпокойство, което може да изглежда като изключителна енергия
 • умора и други проблеми със съня

Освен че създават стрес и напрежение, тези симптоми могат да доведат до недоразумения и конфликти.

Искате да помогнете на партньора си и да подобрите връзката си, но може да не знаете точно откъде да започнете – особено когато усилията ви да помогнете само влошават нещата.

Ето 10 начина да предложите здравословна подкрепа, без да се изтощавате или да пренебрегвате собствените си нужди, независимо дали сте в дългосрочна връзка или просто сте се срещали с някой с ADHD.

Насърчете ги да говорят с професионалист

Ако не са получили диагноза ADHD, разговорът с специалист по психично здраве или лекар по първична медицинска помощ е чудесно място за начало.

Професионалист може да помогне на вашия партньор:

 • научете повече за ADHD
 • проучете начините, по които симптомите влияят на живота и взаимоотношенията им
 • научете умения и стратегии за справяне, за да управлявате по-добре симптомите
 • практикувайте комуникационни умения
 • справяне с тревожността и други съпътстващи състояния
 • проучете възможностите за лечение

Не всеки се чувства комфортно с идеята за терапия. Ако партньорът ви изглежда колеблив, често не пречи да попитате за техните резерви и да обясните защо смятате, че терапията може да помогне.

Вашата подкрепа може да ги насърчи да се обърнат, но имайте предвид, че в крайна сметка това е техен избор.

Консултирането за взаимоотношения с терапевт, който е специализиран в отношенията, засегнати от ADHD, също може да помогне на вас и вашия партньор да работите заедно, за да се ориентирате в уникалните предизвикателства, пред които сте изправени.

Не забравяйте, че сте партньор, а не родител

Част от работата на родителите включва обучението на децата как да се справят с различните отговорности в ежедневния живот. Това означава да предлагате напомняния и конструктивни насоки, когато задачите бъдат отменени или не са изпълнени правилно.

Когато следвате зад партньора си, помитайки грешките им, преди дори да се случат, вие ефективно ги премахвате от ролята им на равностоен партньор във вашата връзка и ги връщате обратно в ролята на дете.

„Родителството“ на партньора ви може да го накара да се чувства контролиран и може да създаде дистанция или негодувание във вашата връзка. Това също може да изтощи енергията ви и да затрудни емоционалното или физическо свързване.

Запомнете: Вие сте отбор. Опитайте се да предложите насърчение вместо разочарование и раздразнение (като: „Забравихте отново?”), четете лекции, критикувате или правите всичко сами, за да го направите „правилно“.

 • Да се ​​избегне: „Не мога да повярвам, че не си свършил! Разбрахме се, че ще свършим всички задължения днес. Можеше да свършиш, ако просто спреш да мечтаеш. Предполагам, че сега просто ще се погрижа за тях.”
 • Вместо това опитайте: „Днес свършихме страхотна работа! Завършихме почти всичко от нашия списък. Наистина искам да се насладя на свободното ни време, така че защо не станем рано, за да приключим последните няколко заедно?

Подчертайте техните силни страни

Ако живеете заедно, възниква проблемът с разделянето на домакинските задължения и отговорности, така че никой от вас не получава повече от своя дял физически или познавателен труд.

Ако вашият партньор има ADHD, това разделение на задачите може да изисква малко повече размисъл, тъй като хората с ADHD може да имат различни силни страни.

Те може да са фантастичен, креативен готвач, но имат проблеми с организирането на вечерята навреме. Или може би обичат да пазаруват хранителни стоки, но им е трудно да запомнят конкретни подробности, като например коя марка доматен сос харесвате.

В тези сценарии може би ще кажете нежно: „Очаквам с нетърпение да готвите тази вечер. Има ли нещо, което мога да направя, за да ви помогна да започнете?” Или може би вие помагате с попълването на допълнителни подробности в списъка за пазаруване.

Признаването на вашите отделни области на опит може да ви помогне да споделяте задачите по-ефективно и оценявайте уникалните умения на другия.

Практикувайте търпение

ADHD е състояние на психичното здраве. Вашият партньор не избира да го има. Тяхното поведение отразява симптомите на ADHD, а не желанието да ви дразнят или да ви правят нещастни.

Вероятно вече знаете тези неща и все още понякога се чувствате разочаровани и игнорирани. Това е абсолютно нормално. Имайте предвид обаче, че вашият партньор вероятно сам изпитва много вътрешни сътресения.

Придвижването в задълженията на работа и ежедневието може да предизвика всеки, но може да се окаже още по-емоционално изтощаващо за хората, живеещи с ADHD.

Освен това те може да се притесняват, че ще се откажете и ще ги напуснете, ако продължат да бъркат. Това може да увеличи стреса от управлението на симптомите и да ги направи още по-трудно да се съсредоточат.

Опитайте да ги попитате как се чувстват, за да получите повече представа за ежедневния им опит. По-дълбокото разбиране на това какво е да живееш с ADHD може да улесни разглеждането на тяхната гледна точка и да предложи състрадание вместо критика.

Освен това може да ви помогне да се съсредоточите по-малко върху конкретни поведения и повече върху тях като цялостен човек – човекът, когото обичате и на когото се възхищавате.

Работете върху комуникацията

Неразбирателствата и недоразуменията могат да създадат проблеми във всяка връзка, но трудностите в общуването обикновено се проявяват в отношенията, засегнати от ADHD.

Липсата на ясна комуникация може да затрудни разбирането на гледните точки на другия, което ви води в цикъл на конфликт.

Забравата и отлагането могат да ви накарат да се почувствате пренебрегнати и игнорирани. Ако изглеждат разсеяни или незаинтересовани, когато говорите с тях, може да предположите, че не им пука от това, което имате да кажете.

От една страна, това е Важно е да говорите с партньора си за това как се чувствате.

И все пак, когато посочите поведението по обвинителен или критичен начин – „Ти никога…“ или „Ти винаги…“ — те са по-склонни да реагират защитно. Това може да предизвика по-нататъшно несъгласие и прекъсване на връзката.

Съвети за комуникация

 • Използвайте I-изявления, за да центрирате разговора върху това как конкретното поведение ви засяга. Опитайте „Чувствам се нечут и маловажен, когато сменяш темата и говориш над мен“, вместо „Не те интересува нищо, което имам да кажа“.
 • Вслушайте се в тяхната страна на нещата. След като споделите чувствата си, попитайте техните мисли за казаното от вас.

 • Споменавайте тревогите своевременно, така че проблемите да не се гноят или да създават гняв и негодувание. По време на разговори се придържайте към разглежданата тема, вместо да повдигате по-стари проблеми.
 • Ако някой от вас започне да се чувства стресиран или претоварен, направете почивка и опитайте отново по-късно. Резолюцията може да отнеме повече време, но вероятно и двамата ще се почувствате по-добре.
 • Проверявайте се редовно помежду си, за да разрешите проблемите на ранен етап.

Преди всичко не забравяйте, че уважението е ключово. Въпреки че е добре да помолите партньора си да прави конкретни неща или да му напомняте за важни отговорности, правенето на това с внимание и доброта може да направи всичко различно.

Намерете решения за конкретни проблеми

Естествено е да искате да подкрепите партньора си, но просто не е възможно да предвидите всяка потенциална тревога. Също така не е реалистично (или полезно) за вас да управлявате всеки аспект от живота им.

Опитвайки се да разрешите всичко, изпращате съобщението, в което не вярвате, че могат да направят нещо за себе си.

Това може да ги обезкуражи и да разсее мотивацията им дори да опитат.

Вместо това може да помогне да се практикува отношението „приемете го както идва“. След като забележите проблем, повдигнете го и работете, за да намерите решение заедно.

Да кажем, че имат навика да сядат да рисуват всеки път, когато имат няколко свободни минути, преди да тръгнат някъде. Обикновено те губят представа за времето и в крайна сметка закъсняват.

Може да ги насърчите или да настроят аларма за напомняне, преди да вземат молива си, или да избягват да рисуват точно преди да излязат през вратата. Ако тази стратегия работи, те може да се почувстват мотивирани да я прилагат в други ситуации сами.

 • Да се ​​избегне: “Забравяш всичко и винаги закъсняваш!”
 • Вместо това опитайте: „Чудя се дали задаване на напомняне на телефона ви би улеснило излизането навреме.“

Разберете какво работи за тях

Приложенията за управление на времето и планиране помагат на много хора да управляват по-добре симптомите на ADHD, но не всеки намира технологията за полезна.

По същия начин оставянето на бележки из къщата на партньора ви може да помогне за раздвижване на паметта им. Но те също могат да видят вашите бележки като пасивно-агресивни напомняния за тяхната забрава или опит да ги управляват 24/7.

Вместо да подтиквате партньора си да използва конкретна стратегия, проучете наличните опции заедно. Ако не харесват Post-It бележки, може би вместо това им предлагате да им помогнете да изпробват приложения за планиране.

Когато ви уведомят, че нещо не работи за тях, уважавайте тяхното решение.

Научете се да пускате някои неща

Не можете да промените или контролирате партньора си. Изграждането на здрава, процъфтяваща връзка означава да ги приемете такива, каквито са, точно както искате да ви приемат.

Вместо да се фокусирате върху това, което се обърка, положете повече усилия да разпознаете нещата, които цените и цените в тях: начина, по който ви карат да се смеете, тяхната интелигентност и креативност, вашите споделени мечти за бъдещето.

Мисли преди да говориш

Преди да повдигнете нещо, опитайте се да се запитате:

 • Това поведение създава ли проблем?
 • Нещо важно ли не беше свършено?
 • Искам ли да кажа нещо само защото се чувствам разочарован?
 • Как мога да дам предложения с емпатия и уважение?

Преминаването през тези въпроси в главата ви може да ви помогне да решите, когато казването на нищо всъщност е по-добрият вариант. Не забравяйте да си отделите малко пространство, ако смятате, че езикът на тялото ви може да разкрие основните ви емоции.

Създайте граници

Границите са важни във всяка връзка.

Поставянето на граници означава очертаване на конкретни неща, които ще приемете и няма да приемете. Това прави по-лесно да защитите емоционалната си енергия и да удовлетворите нуждите си.

Границите също ви помагат да зададете граници около собственото си поведение, за да можете по-добре да подкрепяте партньора си.

Няколко примера:

 • „Бих искал да обсъдим нещата спокойно и с уважение, така че нека се съгласим да си вземем почивка, ако някой от нас повиши глас.“
 • „Добре съм да си разменям задълженията, когато поискаш, но няма да свърша задълженията ти, когато забравиш.”

Също така е важно да разбирате и уважавате границите на партньора си. Те могат да кажат:

 • „Чувствам се като дете, когато ми кажете какво трябва да направя, така че ще ви бъда благодарен, ако изчакате да предложите предложения, докато не попитам.
 • „Предпочитам, когато ми напомняш за домакинска работа по необвинителен начин, като „Има ли нещо против да измиеш чиниите сега?“ вместо „Забравихте да измиете чиниите след вечеря“.

Създайте своя собствена мрежа за поддръжка

Здравословно е да приоритизирате партньора си и нуждите на връзката си, но също толкова важно е да поддържате подкрепящи приятелства.

Въпреки че може да не искате да споделяте всяка подробност за партньора си с приятели и семейство, може да ви помогне много да знаете, че близките са там, за да ви подкрепят.

Когато се чувствате стресирани и имате нужда от почивка, може да се срещнете с приятел за поход или джогинг. Когато партньорът ви се увлече в проект, може да се насочите към семейството, вместо да се чувствате самотни у дома. Отделете време за това, което ви харесва, дори ако партньорът ви не се присъедини към вас.

Консултирането също може да помогне, дори ако вие сами не изпитвате симптоми на психично здраве. Терапията предлага безопасно и лично пространство за обсъждане на проблеми във взаимоотношенията и проучване на стратегии за работа чрез тях.

Долния ред

Лечението може да помогне за подобряване на симптомите на ADHD, но няма да ги излекува напълно.

ADHD вероятно ще остане част от връзката ви, но не е задължително да е нещо негативно. Проучването на нови начини да се подкрепяте взаимно и работата за подобряване на комуникацията може да извърви дълъг път към запазването на връзката ви.

Кристал Рейпол преди това е работила като писател и редактор за GoodTherapy. Нейните интереси включват азиатски езици и литература, японски превод, готвене, природни науки, сексуална позитивност и психично здраве. По-специално, тя се ангажира да помогне за намаляване на стигмата около проблемите с психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss