Изтръпване на скалпа: причини, лечение и свързани състояния

Общ преглед

Изтръпването може да се появи във всяка част на тялото, въпреки че е по-често в ръцете, ръцете, краката и стъпалата. Вероятно сте изпитвали тези части от тялото ви да „заспят“. Това състояние, известно като парестезия, възниква при натиск върху нерв. Може да се случи от време на време (остро) или да се повтаря редовно (хронично).

Усещането за щипкане по скалпа понякога е придружено от сърбеж, изтръпване, парене или усещане за боцкане. Болка и чувствителност могат да се появят заедно с изтръпване.

Причини за изтръпване на скалпа

Подобно на други области на кожата ви, скалпът е пълен с кръвоносни съдове и нервни окончания. Изтръпване може да се появи в резултат на нервна травма, физическа травма или дразнене.

Някои от най-честите причини за изтръпване на скалпа включват кожни заболявания, дразнене от продукти за коса и слънчеви изгаряния.

Дразнене на кожата

Продуктите за коса могат да раздразнят повърхността на скалпа ви. Най-честите виновници са боите, избелващите средства и продуктите за изправяне. Прилагането на топлина може да влоши дразненето.

Някои шампоани съдържат аромати или други химикали, които дразнят кожата. Ако забравите да изплакнете шампоана си, също може да причини сърбеж.

А проучване относно чувствителността на скалпа съобщава, че замърсяването е друг често срещан източник на дразнене на скалпа.

Други източници на дразнене на скалпа могат да включват:

 • перилни препарати
 • сапуни
 • козметика
 • вода
 • отровен бръшлян
 • метали

Кожни състояния

Кожните състояния могат да засегнат кожата на скалпа, причинявайки симптоми като тръпкане, сърбеж и парене.

Псориазис

Псориазисът се появява, когато кожните клетки се възпроизвеждат по-бързо от обикновено. Това причинява повдигнати петна от суха, лющеща се кожа. Според Националната фондация за псориазис, псориазисът на скалпа засяга поне един от всеки двама души, които имат псориазис.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е вид екзема, която засяга скалпа заедно с други места, предразположени към мазнина. Може да причини сърбеж и парене. Допълнителни симптоми включват зачервяване, мазна и възпалена кожа и лющене.

фоликулит

Фоликулитът е друго кожно заболяване, което може да причини изтръпване на скалпа. Появява се, когато космените фоликули се подуят и възпалят. Бактериалните, вирусните и гъбичните инфекции са сред най-честите причини. В допълнение към парене или сърбящ скалп, фоликулитът може да причини болка, червени подутини, подобни на пъпки, и кожни лезии.

Гигантски клетъчен артериит (GCA)

Понякога известен като темпорален артериит (ТА), GCA е рядко състояние, което обикновено засяга възрастните хора. GCA възниква, когато собствената имунна система на тялото ви атакува артериите, причинявайки възпаление. Може да причини главоболие, болка и чувствителност в скалпа и лицето, както и болки в ставите.

Хормонални причини

Хормоналните колебания, свързани с менструалния цикъл на жените, бременността или менопаузата, понякога могат да предизвикат изтръпване на скалпа.

дихидротестостерон (DHT)

DHT е мъжки полов хормон свързани с косопад. Мъжете и жените, които изпитват загуба на коса, имат повишени нива на DHT. Понастоящем няма изследвания, свързващи DHT с изтръпване на скалпа, въпреки че някои хора съобщават за усещане за изтръпване по време на косопад.

Физически причини

Факторите, свързани с времето, могат да причинят симптоми на скалпа. В студен климат зимното време може да остави скалпа ви сух или сърбящ. Топлината и влажността, от друга страна, могат да накарат скалпа ви да се чувства бодлив. Подобно на останалата част от кожата ви, скалпът ви може да изгори при излагане на слънце.

Други причини

Изтръпването на скалпа може да бъде причинено и от:

 • въшки
 • лекарства
 • мигрена и други главоболия
 • множествена склероза
 • увреждане или дисфункция на нервите (невропатия)
 • лоша хигиена
 • инфекции на скалпа като tinea capitis и tinea versicolor
 • стрес или тревожност

Свързано ли е изтръпването на скалпа с косопада?

Симптомите на скалпа могат да бъдат свързани с косопад. Например, хората със състояние на косопад, наречено алопеция ареата, понякога съобщават за парене или сърбеж по скалпа. Въпреки това, повечето източници на изтръпване на скалпа не са свързани с косопад.

Домашни средства

Изтръпването на скалпа не винаги изисква медицинско лечение. Лекото изтръпване на скалпа понякога преминава от само себе си. Когато причината е продукт за коса, спирането на употребата трябва да облекчи изтръпването.

Тествайте продукти за коса като релаксиращи средства и бои върху малък участък от кожата, преди да ги използвате, и изберете нежен шампоан, като бебешки шампоан или шампоан за чувствителен скалп.

Симптомите на кожни заболявания като псориазис на скалпа и себореен дерматит са склонни да се влошават при стрес. Ако страдате от кожно заболяване, опитайте се да се храните добре, да спортувате и да спите достатъчно. Когато е възможно, минимизирайте източниците на стрес в живота си и отделете време за дейности, които намирате за релаксиращи.

Можете да предотвратите изтръпване на скалпа, свързано с времето, като се грижите за скалпа си и спазвате добра хигиена. През зимата заключете влагата, като миете косата си по-рядко. Винаги трябва да покривате главата си, когато сте на слънце.

Лечение

Лечението на основното състояние може да помогне за облекчаване на изтръпване на скалпа. Ако имате кожно заболяване, което засяга скалпа ви, лекарят може да предложи подходящи лечения.

Псориазисът на скалпа се лекува с продукти за омекотяване на котлен камък, шампоани за псориазис, локални кремове и лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Себорейният дерматит се лекува с лечебни шампоани за пърхот, локални кремове и лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Кога да отидете на лекар

Трябва да посетите лекар, ако изтръпването на скалпа не изчезва. Когато изтръпването на скалпа и свързаните с него симптоми попречат на ежедневните ви дейности, уговорете час с Вашия лекар.

GCA изисква незабавно лечение. Ако сте на възраст над 50 години и изпитвате симптоми на GCA, потърсете спешна медицинска помощ.

Резюме

Дразненето и кожните състояния могат да причинят изтръпване, мравучкане или парене в скалпа. Повечето не са причина за безпокойство. Изтръпването на скалпа обикновено не е признак на загуба на коса. Лечението на основното състояние често е полезно за облекчаване на изтръпване на скалпа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss