Ивермектин, ревматоиден артрит и безопасност: Отговори на вашите въпроси

Ричард Бейли/Гети изображения

Ивермектинът е лекарство с рецепта, което лекарите използват за лечение на няколко вида паразитни инфекции. В един момент изследователите също изследваха потенциала на ивермектин за лечение или предотвратяване на COVID-19.

Неточни слухове за ивермектин се разпространяват в социалните медии – както и слуховете за друго антипаразитно лекарство, хидроксихлорохин.

Хидроксихлорохинът се използва за лечение на ревматоиден артрит (РА) и други ревматични състояния. Ивермектинът не се използва по този начин. Понастоящем нито едно лекарство не се препоръчва за лечение или профилактика на COVID-19.

Ако имате RA, трябва да можете да приемате ивермектин за лечение на паразитна инфекция като речна слепота (онхоцеркоза) или чревна стронгилоидоза. Но е важно да говорите с лекар, преди да започнете каквото и да е ново лекарство.

Продължете да четете, за да научите повече за ивермектин, включително за какво се използва, дали е ефективно лечение за COVID-19 и дали е безопасно за хора с RA.

Какво е ивермектин?

Ивермектин е противопаразитно лекарство. Не се използва за лечение на RA или COVID-19.

През 2015 г. изследователите Уилям Кембъл и Сатоши Омура спечелиха Нобелова награда за физиология/медицина за откриването на антипаразитно лекарство, наречено авермектин.

Откритието беше голямо постижение за общественото здраве, тъй като драстично намали процента на паразитни инфекции, като речна слепота, която е дългогодишен проблем в много развиващи се тропически нации.

Ивермектинът е производно на авермектин. Одобрено е от Администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на паразитни червеи, които причиняват речна слепота (онхоцеркоза) и чревна стронгилоидоза.

Ивермектин също е одобрен от FDA в локална форма за лечение на някои външни паразити, като въшки, и определени кожни заболявания, като розацея.

Използва се и за лечение и профилактика на паразитни инфекции при животни.

Ивермектин срещу хидроксихлорохин

Хидроксихлорохинът е друго лекарство, което хората използват не по предназначение, за да се опитат да предотвратят или лекуват COVID-19.

Подобно на ивермектин, хидроксихлорохинът се използва предимно за лечение и профилактика на паразитни инфекции. това е Одобрено от FDA за лечение и профилактика на малария, паразитна инфекция, предавана от комари.

За разлика от ивермектин, хидроксихлорохинът се използва редовно за лечение на RA.

Хидроксихлорохинът се счита за модифициращо заболяването антиревматично лекарство (DMARD), когато се използва за лечение на артрит. Неговите противовъзпалителни свойства помагат за намаляване на болката и подуването. Може също така да помогне за предотвратяване на увреждане на ставите и дълготрайна инвалидност.

FDA по-рано е издала разрешение за спешна употреба (EUA) на хидроксихлорохин за лечение на тежки случаи на COVID-19 при хора, които са били хоспитализирани поради това състояние.

Този статус обаче беше отменен след като изследвания установиха, че хидроксихлорохинът е малко вероятно да бъде толкова ефективен при лечението на COVD-19, колкото се смяташе първоначално.

Насоките за лечение на COVID-19 на Националния институт по здравеопазване сега съветват хората да не използват хидроксихлорохин за лечение на COVID-19.

А Проучване от 2020 г от Англия не откри доказателства, че хората с RA, които са приемали хидроксихлорохин преди пандемията, са имали по-добри резултати, когато са се разболели от COVID-19, отколкото хората, които не са приемали хидроксихлорохин.

Безопасен ли е ивермектин за хора с RA?

Ивермектинът изглежда безопасен за повечето хора с ревматоиден артрит, когато се използва, както е предписано. Но е много важно да говорите с лекар, преди да започнете приема на ивермектин, за да сте сигурни, че е безопасен за вас.

В проучване от 2015 г. Бразилското дружество по ревматология изследва леченията за чревни паразитни инфекции при хора с ревматични автоимунни заболявания като RA, лупус и спондилартрит.

Според проучването ивермектин е средство на избор за няколко чревни паразитни инфекции, засягащи хора с ревматични автоимунни заболявания.

Ивермектин не трябва да се използва за лечение на COVID-19, освен ако не е предписан за тази цел като част от клинично изпитване.

Опасности от употребата на ивермектин за предотвратяване на COVID-19

През август 2021 г. 21 души се обадиха в Центъра за отравяния в Орегон, след като взеха ивермектин. Около половината от тези хора са приемали ивермектин за предотвратяване на COVID-19, а другата половина са го използвали за лечение на симптоми на COVID-19. От тези 21 души, 17 са закупили формули, предназначени за животни.

Шестима от хората са хоспитализирани поради токсичност. Още четирима са получили лечение в интензивно отделение. Един от тях получи гърчове.

Ако сте приемали ивермектин и имате признаци на токсичност, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ.

Признаци и симптоми на токсичност с ивермектин:

 • гадене
 • повръщане
 • болка в корема
 • диария
 • главоболие
 • замъглено зрение
 • световъртеж
 • ускорен сърдечен ритъм
 • ниско кръвно налягане
 • халюцинации
 • променено психическо състояние
 • объркване
 • загуба на координация или баланс
 • гърчове
 • депресия на централната нервна система

Работи ли ивермектин при COVID-19?

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), клиничните изпитвания показват, че ивермектинът не е ефективен при лечението или превенцията на COVID-19.

някои ранни проучвания с човешки участници са открили доказателства, че ивермектинът може да бъде ефективно лечение, но тези проучвания са имали недостатъци в техните методологии, които са ги направили склонни към пристрастия. Повечето проучвания оттогава не са открили полза.

Например, a Проучване от 2021 г от Колумбия установи, че приемането на ивермектин в продължение на 5 дни не подобрява значително продължителността на симптомите при хора с лек COVID-19 в сравнение с плацебо.

А Проучване от 2021 г от Аржентина установи, че ивермектинът няма значителен ефект върху предотвратяването на хоспитализации на хора с COVID-19.

По същия начин две проучвания от 2022 г., публикувани в високо ценени списания, не откриха полза.

В първия проучванепубликуван в JAMA Internal Medicine, изследователите не са открили доказателства, че ивермектин предотвратява прогресията на заболяването при хора с висок риск с лек до умерен COVID-19.

По-голямо проучване от Бразилия, публикувано в New England Journal of Medicine, установи, че ивермектинът не намалява процента на приемане в болница поради прогресия на COVID-19.

Как да предотвратите COVID-19, когато имате RA

Хората с RA изглежда имат повишен риск от развитие на COVID-19. В Проучване от 2021 гизследователите установиха, че хората с RA имат по-висок риск от развитие на всички изброени по-долу:

 • тежък COVID-19
 • Смърт, свързана с COVID-19
 • хоспитализация за COVID-19
 • сериозни усложнения на COVID-19, като сепсис, кръвни съсиреци и инсулти

Можете да намалите шансовете си за развитие на COVID-19 чрез:

 • да сте в крак с вашите ваксинации срещу COVID-19 и други ваксинации
 • носенето на добре прилепнала маска на обществени места, особено в пренаселени закрити помещения с лоша вентилация
 • избягване на лошо вентилирани зони и тълпи, доколкото е възможно
 • мийте ръцете си често със сапун и вода най-малко 20 секундиили с дезинфектант за ръце, когато сапунът не е наличен
 • избягване на контакт с болни хора
 • стоейки на 6 фута (2 метра) разстояние от другите

Насоки за ваксина и бустер

Уверете се, че вашите ваксинации са актуални е особено важно, когато имате автоимунно заболяване като RA.

Позицията на Американския колеж по ревматология е, че всички хора без известни алергии към съставките на ваксините срещу COVID-19 трябва да се ваксинират.

Според техните насоки за ваксина и бустер:

 • Неваксинираните хора трябва да получат ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna срещу COVID-19, а не ваксината на Johnson & Johnson.
 • Препоръчва се трета доза ваксина най-малко 28 дни след получаване на двете първични дози.
 • Хората, които са получили ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna, трябва да получат бустер 5 месеца след третата доза.
 • Хората, които са получили ваксината на Johnson & Johnson и бустер, трябва да получат още един бустер 2 месеца след втората ваксина.
 • Някои хора може да развият обостряне на симптомите след ваксинация, но ползите от ваксинацията срещу COVID-19 надвишават потенциалните рискове.
 • Може да е полезно да промените времето на приемане на определени лекарства, докато се подлагате на ваксинация, но не правете никакви промени без първо да се консултирате с лекар.

Ивермектин е лекарство, одобрено от FDA за лечение на някои паразитни инфекции. Изследователите са проучили потенциала му за предотвратяване и лечение на COVID-19, но откриха, че не е от полза.

Ивермектинът не лекува RA, но хидроксихлорохинът, друго лекарство, което се изследва за COVID-19, го прави. Въпреки това, ако имате RA и паразитна инфекция, Вашият лекар може да Ви предпише ивермектин.

Хората с RA изглежда имат повишен риск от развитие на COVID-19. За хората с РА е особено важно да бъдат в крак с ваксинациите срещу COVID-19 и да предприемат стъпки за избягване на инфекции.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss