Защо херпес зостер сърби, колко дълго да го очаквате и как да лекувате сърбежа

Докато херпес зостер е известен със своя болезнен обрив с мехури, сърбежът е друг често срещан симптом, който възниква поради проблеми с нервите.

Защо херпес зостер сърби?

Херпес зостер (херпес зостер) е често срещана вирусна инфекция. В Съединените щати ще се отрази 1 на 3 души през живота си.

Освен понякога мъчителната болка, която причинява херпес зостер, сърбежът също е много често срещан.

Прочетете, за да научите повече за това какво стои зад сърбежа на херпес зостер, къде се появява и какво можете да направите, за да получите облекчение.

Какво причинява сърбеж при херпес зостер

Същият вирус причинява варицела и херпес зостер: варицела-зостер вирус (VZV)

Ако сте имали варицела като дете, има вероятност все още да имате малки количества VZV в нервните клетки. В даден момент в зряла възраст може да развиете херпес зостер като резултат.

Когато този вирус се активира отново в нервните клетки, може да се развие обрив по кожата ви по протежение на същите засегнати области на тялото. При херпес зостер кожата ви може да сърби от увреждането на нервите от VZV.

В допълнение към сърбежа, херпес зостер може също да причини:

  • пареща болка
  • пълни с течност мехури
  • изтръпване
  • изтръпване
  • треска и втрисане

Кога започва сърбежът при херпес зостер?

Въпреки че самият обрив на херпес зостер може да е сърбящ, сърбежът обикновено започва няколко дни преди да се развие обривът.

Може също да почувствате изтръпване, изтръпване или усещане за парене. Такива симптоми могат да се появят в рамките на 1 до 5 дни на развитие на херпес зостер.

Къде сърби херпес зостер?

Технически може да изпитате сърбеж и обрив навсякъде по тялото си. Може да се разпространи по-често, ако имате отслабена имунна система.

Обривът от херпес зостер обаче най-често се развива като лента от едната страна на тялото ви, обикновено в областта на торса. Може да се появи и на гърба, гърдите и раменете. По-рядко може да се развие в други части на тялото, като например крайниците.

Херпес зостер също може да се развие в следните области:

Херпес зостер сърбящ скалп

Въпреки че не е толкова често, колкото на торса, херпес зостер може да се развие по други области. Сърбящият скалп от херпес зостер е резултат от увреждане на нерв по дължината на главата ви.

Херпес зостер и сърбящи очи

Херпес зостер също може да засегне очите ви. Ако имате сърбеж в очите, придружен от проблеми със зрението, незабавно посетете лекар. Слепотата е възможно усложнение на херпес зостер.

Проблеми със зрението също могат да възникнат, ако херпес зостер причинява мехури в или около очите ви.

Херпес зостер сърбящ обрив по ръката ви

Въпреки че не е толкова често срещан, обривът от херпес зостер може да се развие по ръцете, подмишниците или дори ръцете ви. Само едната страна на тялото ви ще бъде засегната.

Колко дълго сърбят херпес зостер?

Интензивността на сърбежа при херпес зостер може да варира. Докато някои хора може да изпитат лек сърбеж и дискомфорт, други може да имат по-силен сърбеж.

Като цяло, херпес зостер може да продължи 3 до 5 седмици. След като развиете обрив със сърбеж и други придружаващи симптоми, може да изпитате пълни с течност мехури, които в крайна сметка изсъхват и образуват краста.

В редки случаи сърбежът от херпес зостер може да продължи няколко месеца или години след като обривът е изчезнал. Това е известно като постхерпетичен пруритус.

Лечение на сърбеж от херпес зостер

Ако подозирате, че имате обрив от херпес зостер, важно е незабавно да посетите лекар. Много от симптомите, включително сърбеж, могат да се подобрят, ако започнете да приемате антивирусни лекарства в рамките на 3 дни от началото на симптомите.

За постоянен сърбеж, който продължава по-дълго от инфекцията с херпес зостер, лекарят може да препоръча други лечения, като нервнопаралитични агенти или дългосрочни антивирусни терапии.

Следните домашни средства също могат да помогнат за облекчаване на сърбежа по кожата:

  • каламинов лосион, който се нанася директно върху кожата ви

  • хладни компреси, като мокра кърпа, нанасяни върху кожата ви през целия ден, ако е необходимо

  • приемане на вана с колоидна овесена каша
  • носенето на широки дрехи

Ами ако обривът ми от херпес зостер е изчезнал, но все още ме сърби?

Постоянният сърбеж след излекуване на обрив от херпес зостер може да показва хронично увреждане на нервите.

Важно е да посетите лекар, ако продължавате да имате симптоми на херпес зостер, въпреки че вече нямате видими признаци на вирусна инфекция.

Говорете с лекар, ако изпитвате болка, след като обривът от херпес зостер е изчезнал. Това може да е признак на усложнение, наречено постхерпетична невралгия (PHN). PHN причинява дълготрайна нервна болка там, където някога е бил обривът ви от херпес зостер.

PHN е най-често при възрастни на възраст 40 и повече години. Може да продължи няколко месеца или години. PHN може да се появи със или без постхерпетичен пруритус.

За вкъщи

Обривът от херпес зостер произтича от увреждане на нервите, причинено от вируса варицела-зостер. В резултат на това увреждане може да се развие сърбеж, заедно с болка и изтръпване преди обрив.

Сърбящ кожен обрив от херпес зостер може да изчезне в рамките на няколко седмици, докато приемате антивирусни лекарства, които лекуват основната инфекция. Въпреки това, ако почувствате сърбеж, който продължава след изчезването на обрива, помислете за посещение на лекар за допълнителна оценка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss