Защо урината ми е кафява?

Урина: основите

Може да не мислите много за урината си, но тя може да съдържа важни улики за вашето здраве. Урината се произвежда, когато бъбреците ви филтрират отпадъците и допълнителната вода от кръвта ви.

Отпадъците пътуват до пикочния ви мехур, който задържа урината, докато не сте готови да използвате банята. Тогава мускулите на пикочния мехур се свиват, изпращайки урина през тръба, наречена уретрата.

Този процес е важен. Когато не уринирате редовно, отпадъците и течностите могат да се натрупват до нездравословни нива в тялото ви. Всеки ден бъбреците ви произвеждат до 1 до 2 литра урина.

Защо урината променя цвета си

Урината получава своя цвят, който обикновено е жълт, от пигмент, наречен урохром или уробилин. По-светлата урина е по-разредена, докато по-тъмната съдържа по-малко течност. Много тъмната урина може да е знак, че сте дехидратирани.

Ако урината ви не се вписва в тази цветова схема, не се паникьосвайте. Много неща могат да променят цвета на урината, включително храните, които ядете или лекарствата, които приемате. Например, цвеклото и горските плодове могат да направят урината ви червена.

В зависимост от това кое лекарство приемате, урината ви може да се превърне в дъга от цветове, от жълто през червено до синьо.

Някои цветове обаче могат да показват проблем. Червен или розов оттенък може да е признак на кръв в урината ви. Ако подозирате кръв или забележите съсиреци, трябва да посетите Вашия лекар, за да определите причината.

Кафявата урина може да показва нещо толкова просто като ново лекарство или може да е признак на по-сериозно състояние. Ето някои възможни причини за кафява урина.

Някои храни могат да доведат до кафява урина

Някои храни могат да станат кафяви на урината, ако ядете достатъчно от тях. Те включват:

 • алое
 • фава боб
 • хранителни оцветители
 • ревен

Състояния, които причиняват кафява урина

Медицински състояния и нарушения, които могат да превърнат урината в кафяво, включват:

 • кървене в пикочните пътища
 • хемолитична анемия, състояние, при което червените кръвни клетки са унищожени

 • бъбречни нарушения
 • чернодробни нарушения, като хепатит или цироза
 • порфирии, група от редки, наследствени състояния, които засягат хемоглобина, протеина, пренасящ кислород в кръвта

 • меланома
 • инфекции на пикочните пътища
 • тежка дехидратация

Лекарства, които причиняват кафява урина

Лекарствата, които могат да направят урината ви по-тъмна, включват:

 • антималарии като хлорохин (Арален) и примахин
 • антибактериални лекарства, като фуразолидон (Furoxone), метронидазол (Flagyl) и нитрофурантоин (Macrobid)
 • добавки с желязо
 • лаксативи, които съдържат каскара или сена
 • леводопа, която се използва за лечение на симптомите на болестта на Паркинсон

Освен това мускулните наранявания, причинени от интензивни упражнения, наранявания или химически средства, могат да доведат до рабдомиолиза. Това може да причини освобождаване на вещество, наречено миоглобин, което оцветява урината в кафяво или розово.

Ако това се случи след тренировка, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ.

Какво трябва да направите, ако урината ви стане кафява?

Ако забележите, че урината ви е по-тъмна, добра първа стъпка е да пиете повече вода, за да изключите дехидратацията. Трябва също да помислите за храните, които сте яли и лекарствата, които сте приемали. Ако това не напомня за причина, проверете за други симптоми.

Например, ако урината ви е тъмнокафява и също забележите пожълтяване на кожата и очите си, посетете Вашия лекар възможно най-скоро. Това може да са признаци на проблем с черния дроб.

Когато посетите Вашия лекар, той ще изследва урината ви, за да потърси здравословни проблеми, които биха могли да повлияят на цвета й. Те включват тестове, за да се види дали бъбреците ви се филтрират нормално и да се търсят инфекции на пикочните пътища.

Вашият лекар може също да направи кръвни изследвания. След като разберете какво е виновно за промяната на цвета, можете да спрете да ядете вредната храна, да смените лекарствата или да лекувате засегнатото състояние.

Можете да се свържете с лекар за първична медицинска помощ или уролог във вашия район, като използвате инструмента Healthline FindCare.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss