Защо ракът на гърдата е по-често срещан в лявата гърда?

Изследователите все още проучват защо ракът на гърдата може да е малко по-често срещан в лявата гърда. Теориите включват, че хората с дясна ръка могат по-добре да откриват бучки в лявата си гърда.

Ако някога сте получавали диагноза рак на гърдата в лявата си гърда, не сте сами. Ракът на гърдата изглежда се появява по-често в лявата гърда на човек, отколкото в дясната гърда, но експертите все още работят, за да разкрият причината за това явление.

Тази статия прави преглед на настоящите теории, къде в гърдата е по-вероятно да се появи рак и дали ракът в лявата гърда е по-агресивен от рака в дясната гърда.

Вярно ли е, че ракът на гърдата е по-често срещан в лявата ви гърда?

А Проучване от 2022 г установиха, че ракът на гърдата е малко по-често срещан в лявата гърда на човек, отколкото в дясната му гърда.

Изследователите са изследвали клиничните характеристики на повече от 881 000 души с рак на гърдата с програмата за наблюдение, епидемиология и крайни резултати (SEER). Те наблюдават, че ракът на лявата гърда се среща при 50,8% от изследваните хора, а ракът на дясната гърда се среща при 49,2%.

Но са необходими повече изследвания, за да се разбере защо ракът на гърдата се появява по-често в лявата гърда на човек.

Беше ли Ви полезно?

Защо изследователите смятат, че лявата гърда е по-податлива на рак?

Изследователите не са сигурни защо изглежда, че ракът на гърдата се появява по-често в лявата ви гърда. През годините се появиха няколко недоказани теории, които разглеждаме по-долу.

Хората с дясна ръка са по-способни да откриват бучки в лявата си гърда

В западните страни приблизително 85-90% от хората са десничари. Изследователите смятат, че хората с дясна ръка могат да имат по-добра способност да откриват бучки в лявата си гърда с доминиращата си ръка. И тъй като повечето хора са десничари, това може да се дължи на повече диагнози на левостранен рак на гърдата.

Непълно кърмене

Друга дясна теория се фокусира върху непълното кърмене. Кърмещите майки може да установят, че е по-лесно да държат бебето си в доминиращата си ръка, което води до това, че лявата им гърда се изпразва по-рядко от дясната. Това може да намали защитен ефект от кърменето в лявата им гърда. Но отново, нито едно проучване не подкрепя тази теория.

По-голям размер на лявата гърда

Гърдите не са симетрични и лявата гърда на човек често е малко по-голяма от дясната. Но наличието на повече жлезиста тъкан (частта от гърдата, която произвежда мляко) или повече зона за развитие на рак, не означава, че ракът е по-вероятно да се развие там.

Докато затлъстяване и плътни гърди може да увеличи риска от рак на гърдата, понастоящем няма доказателства, които да свързват размера на гърдите ви с повишен риск от рак на гърдата. Всъщност това проучване от 2019 г. до голяма степен опровергава всяка връзка между размера на рака на гърдата и риска от рак на гърдата.

В кой квадрант на гърдата ви е по-вероятно да се развие рак?

А 2020 преглед от повече от 2,4 милиона души, които са получили диагноза рак на гърдата в Съединените щати между 2004 и 2015 г., установиха, че най-честата локализация на тумора е горният външен квадрант на гърдата им.

Този конкретен преглед също установи, че лявата и дясната гърда на човек са засегнати с приблизително еднаква честота, но с a леко преобладаване на лявата им гърда.

Левостранният рак на гърдата по-агресивен ли е от дясностранния рак?

Някои изследвания показват, че левостранният рак на гърдата е по-агресивен от дясностранния рак на гърдата. Но изследванията по тази тема са противоречиви.

А 2022 г проучване сравняват резултатите при хора с тумори на лявата гърда с тези при хора с тумори на дясната гърда. Изследователите откриха някои разлики между левостранните тумори и дясностранните тумори. Например левостранните тумори изглеждат малко по-устойчиви на лечение с химиотерапия.

След изследване на фактори като статус на хормонални рецептори и стадий на тумори, изследователите предполагат, че резултатите изглеждат по-лоши при хора с тумори на лявата страна на гърдата, отколкото при хора с тумори на гърдата в дясната страна.

Но по-малък Проучване от 2020 г на едно конкретно етническо население имаше различни резултати. Изследователите са изследвали данни от 228 души, които са били лекувани между 1998 г. и 2020 г. в Бахрейн, и са установили, че ракът на дясната гърда при тези хора изглежда е по-агресивен.

Всъщност изследователите установиха, че хората с рак на дясната гърда имат намалена 5-годишна преживяемост в зависимост от стадия и размера на техните тумори.

Необходими са повече изследвания, за да се разкрие какви фактори играят роля в това колко агресивен може да бъде ракът в лявата или дясната гърда.

Колко дълго можете да имате рак на гърдата, без да знаете?

Благодарение на по-добрата информираност и откриването на рак на гърдата, около две трети (66%) от хората, които са получили диагноза рак на гърдата, са в ранен стадий (преди да се е разпространил извън гърдата) на заболяването.

Експертите препоръчват жените да следват указанията за скрининг за ранно откриване. Например, Американското онкологично дружество препоръчва жените със среден риск между 45-54 години да си направят скринингова мамография годишно — и отбелязва, че жените между 40–44 години също имат възможност да направят това.

На жените с висок риск от рак на гърдата се препоръчва да започнат да се подлагат на ежегодни мамографии и ЯМР на гърдата много по-рано – обикновено на 30 годишна възраст.

Ракът на гърдата, който се открива чрез скринингов преглед като мамография, обикновено е по-малък и е по-малко вероятно да се разпространи извън гърдата. И колкото по-рано се открие тумор, толкова по-вероятно е лечението да бъде успешно, според Американско общество за борба с рака.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други данни в тази статия, е доста двоичен, вариращ между използването на „жени“ и „жени“. Въпреки че обикновено избягваме език като този, конкретността е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и констатациите.

За съжаление, проучванията и проучванията, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или genderless.

Беше ли Ви полезно?

Въпреки че настоящите проучвания са установили, че ракът на гърдата се появява в лявата гърда малко по-често, отколкото в дясната, доказателствата относно това защо това се случва все още са ограничени.

Освен това, ако сте получили диагноза рак на гърдата в лявата гърда, това не означава непременно, че ще имате по-лош резултат от някой с рак на гърдата в дясната гърда.

Проучването защо ракът на гърдата се появява по-често в лявата ви гърда все още продължава, както и изследването дали лявата или дясната гърда е по-агресивна.

Ранното откриване е от ключово значение за по-добрите резултати от лечението. Говорете с лекар относно риска от рак на гърдата и следвайте техните препоръки за скрининг.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss