Защо лицето ме боли?

Общ преглед

Болката по лицето е болка, която се усеща във всяка част на лицето, включително в устата и очите. Въпреки че обикновено се дължи на нараняване или главоболие, болката в лицето може също да бъде резултат от сериозно медицинско състояние.

Повечето причини за болка в лицето са безобидни. Ако обаче имате болка в лицето, която изглежда идва без известна причина, обадете се на Вашия лекар за оценка.

Какво причинява болка в лицето?

Болката в лицето може да се дължи на всичко – от инфекция до увреждане на нервите в лицето. Честите причини за болка в лицето включват:

 • орална инфекция
 • язва или открита рана
 • абсцес, като събиране на гной под повърхностната тъкан в устата
 • кожен абсцес, който представлява събиране на гной под кожата
 • главоболие
 • нараняване на лицето
 • зъбобол

По -сериозните причини за болка в лицето включват:

 • херпес зостер или херпес зостер
 • мигрена
 • синузит (инфекция на синусите)

 • нервно разстройство
 • херпес симплекс вирус 1 (HSV-1), който причинява херпес

Хората често описват болката в лицето като крампи, бодежи или болки. Болката от други области на тялото, като ушите или главата, може да излъчва или да се разпространява по лицето ви.

Какви са видовете болки в лицето?

Точният вид болка, която чувствате, ще зависи от причината. Тъпа, пулсираща болка от едната страна на лицето или около устата обикновено се дължи на проблеми в устата, като зъбобол, кухина или абсцес. Ако почувствате този вид болка, свържете се с вашия зъболекар.

Болката, свързана със синузит, се чувства като натиск или болки в предната част на скулите и под очите. Абсцеси и язви често ще пулсират на мястото на раната. Главоболие и наранявания могат да се чувстват като пробождане или да пулсират и болят.

Тъй като има много причини за болка в лицето, говорете с Вашия лекар, ако почувствате болка, която е необяснима или непоносима.

Кога болката в лицето е спешна?

Ако почувствате болка в лицето, която се появява внезапно и излъчва от гърдите или лявата ръка, незабавно се обадете на 911 или на местните служби за спешна помощ. Това може да е знак за предстоящ инфаркт.

Болката в лицето обикновено не е спешна медицинска помощ и често можете да се лекувате на редовно назначен лекар.

Как се диагностицира болката в лицето?

Когато посещавате Вашия лекар, не забравяйте да им кажете:

 • каква част от лицето ви боли
 • колко често чувствате болка
 • точно откъде идва болката
 • каква болка изпитваш
 • колко трае болката
 • какво облекчава болката
 • други изпитвани симптоми

Вашият лекар може да назначи образна диагностика, като рентгенова снимка или ЯМР, за да постави диагноза. Тези образни тестове са полезни при диагностициране на проблеми в костите, мускулите и тъканите. Вашият лекар може да използва и рентгенова снимка за проверка на синусите.

Вашият лекар може да вземе кръвна проба, за да тества определени инфекции. Това е процедура с минимална болка, която включва изтегляне на кръв от ръката ви.

Ако симптомите Ви разкрият възможно състояние на очите или ако Вашият лекар е загрижен, може да имате сърдечни проблеми, той ще Ви назначи допълнителни изследвания.

Болка в очите

Ако очното състояние е причина за болката в лицето, Вашият лекар ще Ви насочи към очен лекар, който ще Ви направи тонометричен преглед.

За този преглед Вашият лекар ще приложи обезболяваща капка на всяко око. След това те ще поставят малка ивица хартия, съдържаща оранжево багрило, върху очната ви ябълка. Вашият очен лекар ще използва прорезна лампа, която осветява окото ви, за да провери роговицата ви и други части на окото ви за повреди.

Този тест е ефективен при диагностициране на язви и глаукома.

Болка в лицето, причинена от сърцето

Може да се наложи електрокардиограма (ЕКГ), за да се види дали сърцето ви причинява проблемите.

За този тест на гърдите, ръцете и краката ви се поставят малки, безболезнени електродни монитори. Тези монитори са свързани с ЕКГ апарат, който отчита електрическата активност на сърцето ви.

Този тест е полезен при диагностициране на сърдечен удар или анормални сърдечни ритми.

Какви са възможностите за лечение, свързани с болки в лицето?

Болката по лицето обикновено изчезва, след като получите диагноза и започнете план за лечение. Вашият лекар ще определи възможностите за лечение на болката по лицето въз основа на причината.

Болката, причинена от инфекция като синузит, обикновено изчезва след употреба на антибиотици или позволяване на инфекцията да се излекува сама.

Болката в лицето, причинена от вирусна инфекция, като херпес зостер, може да бъде свързана с обрив. В някои случаи болката изчезва без лечение в рамките на няколко дни до няколко седмици. В други случаи нервната болка може да продължи няколко месеца.

Антивирусните лекарства, отпускани с рецепта, като ацикловир (Zovirax) и валацикловир (Valtrex), могат да съкратят продължителността на обрива, но Вашият лекар може да използва други лекарства, за да се справи конкретно с постоянна нервна болка.

Ако болката в лицето се дължи на състояние на устната кухина, вашият зъболекар може да я лекува, като предпише антибиотици, издърпа зъба ви или извърши коренов канал.

Лекарствата за болка без рецепта (OTC) могат да лекуват болки в лицето, причинени от клъстерно главоболие или мигрена.

Понякога обаче болката в лицето, причинена от главоболие, не реагира на извънборсовите лекарства. Вашият лекар може да Ви предпише по -силно лекарство за облекчаване на болката, ако случаят е такъв.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss