Защо болката при овулация не бива да се пренебрегва

Овулацията е критична част от репродукцията. Не всеки човек, който има менструация, ще почувства овулация, когато настъпи, но това може да бъде много болезнено за другите.

Въпреки че усещането не е непременно причина за тревога, не бива да пренебрегвате болката при овулация – тя може да е знак за нещо по-сериозно.

Ето какво трябва да знаете:

Основите на болката при овулация

В повечето случаи дискомфортът при овулация е кратък и безвреден. Може да забележите едностранна болка за няколко минути или дори няколко часа в деня на предполагаема овулация.

Овулацията включва подуване на фоликуларната киста и след това разкъсване, за да освободи яйцеклетката, след като през тялото ви премине скока в лутеинизиращия хормон (LH).

След освобождаването на яйцеклетката, фалопиевата тръба се свива, за да й помогне да достигне до чакащата сперма за оплождане. Кръвта и друга течност от спукания фоликул също могат да попаднат в коремната кухина и таза по време на този процес и да причинят дразнене.

Усещането може да варира от тъпа болка до остри угризвания. Може да бъде придружено от зацапване или друго течение. Ако болката Ви стане силна или се появи в други точки от цикъла Ви, консултирайте се с Вашия лекар.

Други причини за болка по време на цикъла ви

Има няколко други причини, поради които може да изпитвате болка по време на цикъла.

Опитайте се да следите кога и къде усещате дискомфорта, колко дълго продължава и всички други свързани симптоми. Поддържането на запис може да помогне на вас и вашия лекар да разберете основната причина.

Ако болката ви в средата на цикъла продължава, Вашият лекар може да извърши различни тестове, за да идентифицира източника и да предложи лечение, което да помогне.

Кисти

Киста на яйчниците може да причини редица симптоми, от спазми и гадене до подуване на корема. Някои кисти може да не причиняват никакви симптоми.

Дермоидните кисти, цистаденомите и ендометриомите са други, по-рядко срещани видове кисти, които могат да причинят болка.

Друго състояние, наречено синдром на поликистозните яйчници (PCOS), се характеризира с много малки кисти на яйчниците. Нелекуваният PCOS може да причини безплодие.

Вашият лекар може да назначи компютърна томография, ЯМР или ултразвук, за да определи дали имате киста и какъв тип е тя. Много кисти преминават сами без медицинска намеса.

Ако растат или са необичайни, обаче, кистите могат да доведат до усложнения и може да се наложи да бъдат отстранени.

Ендометриоза или сраствания

Ендометриозата е болезнено състояние, при което тъкан, подобна на вътрешната лигавица на матката, расте извън маточната кухина.

Засегнатите зони се дразнят, когато тъканта на лигавицата реагира на хормони по време на цикъла ви, причинявайки кървене и възпаление извън матката. Може да развиете белези или ендометриозни сраствания, които са особено болезнени по време на менструацията.

По същия начин, вътрематочни сраствания, известни също като синдром на Ашерман, могат да се развият, ако сте имали предишна операция. Това включва дилатация и кюретаж (D & C) или раждане с цезарово сечение.

Предишна инфекция в матката също може да причини тези сраствания. Можете също да развиете синдром на Ашерман без известна причина.

Тъй като лекарите не могат да видят тези състояния по време на рутинен ултразвук, Вашият лекар може да назначи хистероскопия или лапароскопия. Това са хирургични процедури, които позволяват на лекарите да виждат директно вътре в матката или таза.

Инфекция или полово предавани инфекции (ППИ)

Вашата болка придружена ли е от необичайно или миришещо течение? Имаш ли треска? Усещате ли парене, когато уринирате?

Тези симптоми могат да показват бактериална инфекция или полово предавани инфекции (ППИ), които се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Медицински процедури – или дори раждане – могат да причинят инфекции. Понякога инфекция на пикочните пътища (UTI) може дори да причини обща болка в таза.

ППИ като хламидия, гонорея и човешки папиломен вирус (HPV) се заразяват от секс без презервативи.

Извънматочна бременност

Едностранната болка в таза може да е признак на извънматочна бременност.

Това се случва, когато ембрион се имплантира във фалопиевите тръби или на друго място извън матката. Извънматочната бременност е потенциално животозастрашаваща и обикновено се открива до осмата седмица.

Ако мислите, че може да сте бременна, незабавно посетете Вашия лекар. Ако имате извънматочна бременност, ще се нуждаете от незабавно лечение с лекарства или операция, за да предотвратите разкъсване на фалопиевата тръба.

Методи за облекчаване на болката при овулация

Ако сте посетили Вашия лекар и сте изключили някакви проблеми, вероятно изпитвате нормален дискомфорт при овулация. Продължавайте да обръщате внимание на всякакви промени в симптомите.

Ето някои неща, които можете да направите, за да облекчите дискомфорта от болката в средата на цикъла:

  • Опитайте болкоуспокояващи (OTC) без рецепта, като ибупрофен (Advil, Motrin, Midol) и напроксен (Aleve, Naprosyn).
  • Попитайте Вашия лекар за противозачатъчни хапчета за предотвратяване на овулация.
  • Нанесете нагревателна подложка върху засегнатата област или вземете гореща вана.

Кога да потърсите помощ за болка при овулация

Американският колеж по акушерство и гинеколози (ACOG) препоръчва на жените на възраст от 21 до 29 години да си правят цитонамазка за скрининг за рак на маточната шийка на всеки 3 години.

ACOG също така препоръчва на жените на възраст от 30 до 65 години да правят цитонамазка на всеки 3 години, или цитонамазка с HPV тест на всеки 5 години.

Жените над 65 години, според ACOG, не се нуждаят от скрининг на шийката на матката, освен ако нямат анамнеза за:

  • анормални цервикални клетки
  • редица анормални резултати от Pap тест в миналото
  • рак на маточната шийка

Всички хора, които имат менструация, също трябва да имат годишно уелнес посещение при гинеколога си за пълен тазов преглед и за обсъждане на всякакви други притеснения относно тяхното гинекологично здраве.

Препоръчват се годишни прегледи, въпреки че може да не се нуждаете от цитонамазка всеки път. Ако закъснявате с посещението си или имате болка и други симптоми, обадете се на Вашия лекар днес.

За много хора с менструация болката в средата на цикъла е просто признак на овулация. Има няколко други състояния, които могат да причинят болка в таза, някои от които са сериозни, ако не се лекуват.

Винаги е добра идея да обръщате внимание на тялото си и да съобщавате нещо ново или различно на вашия доставчик на здравни услуги.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss