Запушване на червата, причинено от болестта на Crohn

Общ преглед

Болестта на Crohn е хронично състояние, което причинява дразнене и възпаление на стомашно -чревния (GI) тракт. Заболяването най -често засяга тънките и дебелите черва. Възпалението обаче може да възникне навсякъде в стомашно -чревния тракт, от устата до ануса.

Хроничното възпаление на червата може да доведе до тяхното удебеляване или отоци. Вътрешната лигавица на червата може да се подуе, давайки на храната или изпражненията по -малко място за движение. Това може да ви изложи на риск от запушване на червата.

Симптоми

Симптомите на хронично запушване могат да включват схващащи коремни болки, подуване на корема и гадене малко след хранене. Можете да определите мястото на блокирането въз основа на това колко време след хранене развивате симптоми.

Ако това се случи по -малко от един час след хранене, вероятно запушването е в тънките черва. Ако това се случи повече от час след хранене, това предполага, че запушването е в дебелото черво. Ако симптомите се появят през цялото време или през по -голямата част от времето след хранене, може да имате стриктури, както и подуване.

Понякога може да се появи и повръщане, диария или запек.

Видове блокировки

Видовете блокировки, които могат да възникнат, включват:

Стриктури

Хроничното чревно възпаление, което характеризира болестта на Crohn, също може да доведе до развитие на белези в червата.

Тъй като цикълът на възпаление и белези продължава, част от чревния тракт може да се стесни. Тази стеснена област е известна като стриктура или стеноза. Ако стриктурата стане твърде тясна, тя в крайна сметка може да блокира чревния ви тракт.

Ако имате чревна стриктура и ядете нещо, което е трудно смилаемо, храната, която сте яли, може да доведе до запушване на червата. Храните, които могат да причинят запушване на червата, включват сурови зеленчуци, пуканки или ядки.

Самата стриктура също може да се възпали и да причини запушвания.

Болестта на Crohn засяга цялата дебелина на стената на червата. Това прави стриктурите по -чести при хора с улцерозен колит, който обикновено засяга само вътрешната обвивка на червата. Запушванията на червата със стриктури могат да бъдат временни или постоянни.

Сраствания

Вътрешните органи обикновено имат хлъзгави повърхности, които им пречат да се слепват, докато тялото ви се движи. Срастванията са ивици тъкан, които се образуват на повърхността на вашите органи. Те могат да накарат органите ви да се слепят.

Срастванията често се причиняват от коремна операция. Смята се, че 93 процента при хора, които са претърпели коремна операция, се развиват сраствания.

За повечето хора срастванията са безболезнени и изобщо не създават проблеми. За някои хора обаче адхезията може да причини фиксиране на червата или залепване върху друг орган. Освен това, срастванията могат да се образуват между различни части на тънките или дебелите черва. Ако фиксираното черво се изкриви, това може да доведе до запушване.

Повечето чревни запушвания, причинени от сраствания, ще се подобрят без операция. Въпреки това може да се наложи временно поставяне на назогастрална (NG) тръба, за да се облекчат симптомите, свързани с обструкцията. Това включва поставяне на тясна пластмасова тръба през носа и в стомаха. След това тръбата е прикрепена към вакуумно засмукване. Той премахва всички излишни газове или течности в стомаха, които присъстват поради запушването. В много тежки и редки случаи се налага операция за отрязване на срастванията и развиване на червата.

Лечения

Лице с временна обструкция на тънките черва обикновено се подобрява в рамките на 48 часа след поставянето на NG тръба. В крайна сметка те могат да преминат към чиста течна диета или да приемат противовъзпалителни лекарства, насочени към намаляване на отока и възпалението, причинени от възпалително заболяване на червата.

В по-сериозни случаи, високи дози стероиди и стерилизирана течна диета обикновено помагат за намаляване на отока.

Ендоскопия

Когато блокирането се дължи предимно на стриктури, лекарствата често не са ефективни. В тези случаи Вашият лекар може да извърши ендоскопия както за диагностициране на всякакви стриктури, така и за лечение на възможни запушвания.

По време на ендоскопия Вашият лекар пропуска надуваем балон през ендоскоп, който представлява дълга тънка тръба с камера на края. Те преминават през устата ви в стомаха и тънките черва, за да разширят зоната на белези. Процентът на успех при тази процедура е много висок. Ендоскопията може да облекчи симптомите за седмици, месеци или дори години за някои хора.

Хирургия

Ако зоната не е достъпна с ендоскоп, може да се наложи операция. Хирургията обикновено е запазена за хора, които продължават да изпитват чревна обструкция въпреки консервативните терапии, споменати по -горе. Също така, ако развиете тежко усложнение на запушване, като некроза на червата или перфорация, вероятно ще се нуждаете от спешна операция.

Двата вида хирургия, извършена на хора с болестта на Crohn на тънките черва, са резекция, която включва отстраняване на белегната област на червата и стриктурапластика, която включва преструктуриране на зоната на стриктурата, за да я направи отново широка и да позволи преминаването на изпражненията и чревно съдържание.

Хората, които са най -добрите кандидати за стриктуропластика, са тези, които са имали резекция преди или имат много тежки симптоми на Крон. Много от тези, които получават стриктурапластика, могат да спрат приема на лекарства и да останат в ремисия от болестта на Crohn.

Стриктурите, които се отварят със стриктурапластика, обикновено остават отворени. Хората, които са подложени на процедурата, обикновено ще се нуждаят от операция отново само ако се появят нови стриктури на друго място. Повечето хора, които са претърпели операцията, ще започнат да се хранят нормално и дори ще наддават на тегло след операцията.

Кога да посетите Вашия лекар

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате:

  • гадене
  • повръщане
  • подуване на корема
  • диария
  • запек
  • коремна болка, която може да бъде схващаща
  • висока температура
  • непоправимо повръщане
  • невъзможност за преминаване на газ или изпражнения

Запушването на червата е много лечимо. Ако обаче не получите своевременно лечение, блокираните части на червата могат да започнат да умират. Липсата на своевременно лечение може да доведе до много сериозни усложнения, като животозастрашаваща инфекция, наречена сепсис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss