Заболявания на очите на щитовидната жлеза и селен: Какво трябва да знаете

Болестта на очите на щитовидната жлеза е автоимунно състояние, което причинява възпаление на едното или двете очи. Често се свързва с болестта на Грейвс или други автоимунни състояния, които могат да засегнат щитовидната жлеза.

Вашият лекар може да препоръча комбинация от смазващи капки за очи, лекарства или други лечения за заболяване на очите на щитовидната жлеза. Понякога може да ви насърчат да коригирате диетата си или да вземете добавка със селен като част от плана си за лечение.

Селенът е минерал, от който тялото ви се нуждае в малки количества, за да поддържа определени процеси, включително синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и метаболизма.

Можете да получите селен от определени храни или от хранителни добавки. Важно е да приемате достатъчно, но не прекалено много селен.

Прочетете, за да научите повече за селена и заболяването на очите на щитовидната жлеза.

Каква е връзката между селена и заболяването на очите на щитовидната жлеза?

Вашето тяло използва селен, за да помогне за възстановяването на ДНК, да се отърве от старите клетки и да извърши определени процеси във вашата ендокринна и имунна система. Вашата ендокринна система включва множество жлези, които произвеждат хормони, включително щитовидната жлеза.

Вашата щитовидна жлеза съдържа повече селен от всеки друг орган. Вашето тяло използва селен, за да създаде и преработи хормона на щитовидната жлеза, който играе важна роля във вашата имунна система.

Според а Преглед на изследването за 2023 г, някои проучвания свързват ниските нива на селен с повишен риск от заболяване на щитовидната жлеза като цяло. Ограничени изследвания също така свързват ниските нива на селен конкретно със заболяването на очите на щитовидната жлеза.

Някои изследвания в прегледа установиха, че рискът от заболяване на щитовидната жлеза може да е по-висок при хора с по-ниски нива на селен, дори когато не отговарят на критериите за дефицит на селен.

Въпреки че са необходими повече изследвания, a Проучване от Европа от 2011 г установено, че хората с леко очно заболяване, свързано с Грейвс, които приемат ежедневни добавки със селен, а не плацебо, имат подобрено качество на живот, по-малко засягане на очите (което означава, по-малко признаци на очно заболяване на щитовидната жлеза) и по-малко прогресиране на заболяването. Те приемали 100 микрограма (mcg) селен два пъти на ден.

А Проучване от Мексико от 2021 г също установи, че приемането на 100 mcg допълнителен селен два пъти на ден може да има скромни ползи за хора с леко очно заболяване, свързано с Грейвс. Хората, които са приемали добавки със селен в продължение на 6 месеца, са имали намалена активност на заболяването и по-малко прогресиране на заболяването, отколкото тези, които са приемали плацебо.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали добавките със селен могат да имат ползи за хора с очно заболяване на щитовидната жлеза, дори когато нямат дефицит на селен.

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за най-новите изследвания по тази тема.

От колко селен се нуждае тялото ви?

Според Служба за хранителни добавки (ODS)Съветът по храните и храненето е определил следните препоръчителни диетични добавки (RDA) за селен:

Възраст Мъжки Женски пол
Раждане до 6 месеца 15 мкг 15 мкг
7–12 месеца 20 мкг 20 мкг
1–3 години 20 мкг 20 мкг
4–8 години 30 мкг 30 мкг
9–13 години 40 мкг 40 мкг
14+ години 55 мкг 55 мкг

Това означава, че средният възрастен трябва да консумира най-малко 55 mcg селен на ден.

Хората, които са бременни, кърмят или имат определени здравословни проблеми, може да се нуждаят от повече от това.

Говорете с Вашия лекар, за да научите колко селен трябва да консумирате всеки ден.

Колко селен е твърде много?

Възможно е да се консумира твърде много селен, което може да доведе до остра селенова токсичност. Това може да причини неприятни симптоми, увреждане на органи и смърт в редки случаи.

The ODS съобщава следните допустими горни нива на прием на селен:

Възраст Мъжки Женски пол
Раждане до 6 месеца 45 мкг 45 мкг
7–12 месеца 60 мкг 60 мкг
1–3 години 90 мкг 90 мкг
4–8 години 150 мкг 150 мкг
9–13 години 280 мкг 280 мкг
14+ години 400 мкг 400 мкг

Това означава, че средният възрастен трябва да консумира не повече от 400 mcg селен на ден.

Консумирането на повече от 400 mcg селен на ден може да навреди на вашето здраве.

Как се диагностицира дефицитът на селен?

Дефицитът на селен възниква, когато не консумирате достатъчно селен, за да задоволите нуждите на тялото си.

Вашият лекар може да назначи кръвни изследвания, за да оцени нивата на селен. Те могат също така да поръчат други тестове, за да оценят нивата на селен или да проверят за определени здравословни състояния, които може да са свързани с дефицит на селен.

Говорете с Вашия лекар, за да научите дали трябва да се изследвате за дефицит на селен.

Как можете да получите повече селен в диетата си?

Ако нивата на селен са ниски, Вашият лекар може да Ви насърчи да ядете повече храни, които са богати на селен. Повечето хора могат да получат достатъчно селен само чрез диета.

Бразилските орехи са особено богат източник на селен. Според Служба за хранителни добавки, една унция бразилски орех (около шест до осем ядки) съдържа около 544 mcg селен. Това е повече от препоръчителната дневна доза или допустимото горно ниво на прием за възрастни.

Други хранителни източници на селен включват:

 • морски дарове, като:
  • риба тон
  • камбала
  • сардини
  • скариди
 • продукти от месо и птици, като:
  • месо от органи, като телешки черен дроб
  • говеждо месо
  • свинско
  • пуйка
  • пиле
  • яйца
 • млечни продукти, като:
  • извара
  • кисело мляко
  • мляко
 • пълнозърнести продукти като:
  • пълнозърнест хляб
  • кафяв ориз
  • овесена каша

Тези храни съдържат селен в по-ниски количества от бразилските орехи.

Някои плодове и зеленчуци също съдържат малки количества селен.

Специфичните количества селен в храните могат да варират в зависимост от няколко фактора, като например почвата, в която са отгледани ядки или зърна, или диетата, с която е хранено животно.

Говорете с Вашия лекар, за да научите за промените, които можете да направите в диетата си, за да получите достатъчно селен. Те могат да ви насочат към регистриран диетолог, който може да ви помогне да коригирате диетата си, ако е необходимо.

Трябва ли да приемате добавка със селен?

Говорете с Вашия лекар, за да научите за потенциалните ползи и рискове от приема на добавки със селен.

В много случаи може да успеете да задоволите нуждите си от селен само чрез диетични промени.

Но понякога Вашият лекар може да Ви насърчи да вземете самостоятелна добавка със селен или мултивитамини, които съдържат селен заедно с други витамини и минерали.

Консумацията на твърде много селен може да има отрицателни ефекти върху вашето здраве.

Селенът може също да взаимодейства с определени лекарства.

Вашият лекар може да ви помогне да научите как безопасно да задоволявате нуждите си от селен чрез диетични промени, добавки или комбинация от двете. Те могат да препоръчат конкретна марка или формулировка на добавки със селен.

Вашият лекар може също да ви насочи към регистриран диетолог, за да ви помогне да задоволите хранителните си нужди.

Селенът е минерал, който тялото ви използва за производството и обработката на хормона на щитовидната жлеза. Той също така играе важна роля в възстановяването на ДНК и някои други функции на тялото.

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои проучвания показват, че дефицитът на селен може да увеличи риска от заболяване на щитовидната жлеза като цяло и по-конкретно от заболяване на щитовидната жлеза.

Някои изследвания също предполагат, че приемането на добавки със селен може да помогне за подобряване на качеството на живот и да забави прогресията на заболяването на очите на щитовидната жлеза при някои хора.

Средният възрастен трябва да консумира най-малко 50 mcg селен на ден и не повече от 400 mcg на ден. Някои хора може да се нуждаят от повече от 50 mcg на ден. Консумирането на твърде много може да навреди на вашето здраве.

Говорете с Вашия лекар, за да разберете дали трябва да изследвате нивата на селен. Вашият лекар може също да ви помогне да разберете дали трябва да ядете повече храни, богати на селен, или да приемате добавки със селен.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss