Ето какво трябва да знаете за веганския колаген

Съчетава ли се с колаген от животински произход?

Вероятно вече сте чували шума около добавките с колаген и кожата ви. Но дали хайпата наистина е толкова обещаваща? В крайна сметка, изследванията сочат както предимствата, така и недостатъците на добавките с колаген – и за много хора, които се грижат за красотата, колагенът не е веган.

Това е така, защото колагенът, протеин, който се намира най-вече в косата, кожата, ноктите, костите и връзките, идва предимно от животински източници, като говеждо или риба.

Но науката е открила начин да се направи веган колаген. Ние сме тук, за да отговорим точно как работи това и как се конкурира.

Как колагенът може да бъде веган?

Вместо да се получава от животни, колагенът вече може да се произвежда с помощта на генетично модифицирани дрожди и бактерии.

Изследователите са установили, че бактериите P. pastoris, по-специално, е най-ефективният и често използван за генно инженерство висококачествен колаген.

За производството на колаген към генетичната структура на микробите се добавят четири човешки гена, които кодират колаген. След като гените са на мястото си, дрождите или бактериите започват да произвеждат градивни елементи от човешки колаген.

Пепсин, храносмилателен ензим, който вече може да бъде направен изцяло без животни, се добавя, за да помогне за структурирането на градивните елементи в колагенови молекули с точната структура на човешкия колаген.

След като този процес приключи, вие имате веган колаген!

Предимства на веган колаген

Способността да се произвежда евтин, безопасен колаген, получен от микроби, вместо от животни, има много обещаващи приложения за човешкото здраве.

1. Потенциална по-ниска цена за потребителите

Използването на дрожди или бактерии за производство на колаген е рентабилно и силно мащабируемо в лабораторна среда. Въпреки че все още не е пуснат като продукт за масово производство, това има потенциал да намали цената на колагена за всички потребители и да го направи широко достъпен за различни употреби от медицински лечения до добавки.

2. По-нисък риск от алергии

Въпреки че най-голямата полза е, че няма наранени животни, има и други плюсове за веган колаген, особено за хора, които може да имат алергии.

Например, има известна загриженост относно риска от предаване на заболяване чрез колаген от животински произход. Колагенът чрез микроби би отстранил този потенциален проблем, защото се произвежда в контролирана среда, където обичайните алергени или други вредни вещества могат да бъдат отстранени.

3. По-висок профил на безопасност за продуктите

Лабораторно контролираната настройка дава на производителите възможността да подобрят профила на безопасност. Ако източникът е лесно проследим, това го прави по-безопасен продукт за всички потребители.

4. Повече и по-евтина наличност за медицински процедури

Има много потенциални медицински ползи от тази технология, тъй като колагенът се използва за много повече от просто хранителни добавки.

Способността за генетично инженерство на колаген безопасно и ефективно може да бъде от полза за много медицински процедури. Колагенът обикновено се използва:

  • в дерматологията за конци
  • за стимулиране на растежа на кожата и тъканите
  • за насърчаване на заздравяването на рани

Той може също да служи като средство за доставка на лекарства или за определени туморни лечения.

5. Ползи за красотата за веганите

По-голямата част от колагеновите добавки на пазара са на животинска основа, което означава, че хората, които водят природосъобразен или вегански начин на живот, нямат достъп до тези продукти.

С наличните вегански опции, те вече могат да приемат колаген, за да помогнат за намаляване на появата на бръчки и да стимулират тялото си да произвежда повече колаген по естествен начин, както и опорна става и храносмилателно здраве.

Но науката все още се гради около тези продукти и приложения, така че понастоящем повечето от обещанията около добавките все още могат да се считат за реклама.

Ако веган колагенът не е лесно достъпен, можете да се обърнете към тези алтернативи:

В момента е трудно да се намери истинският веган колаген. Повечето компании продават “колагенови бустери” като добавки.

Тези бустери съдържат различни витамини и минерали, като витамин С и цинк, от които тялото се нуждае, за да произвежда колаген.

Някои могат също да включват растителни екстракти и билки, за които също е установено, че помагат за стимулиране на производството на колаген.

Можете да добавите тези витамини и минерали чрез диетата си, вместо като добавка, за да ви помогне да задоволите нуждите си от аминокиселини. Най-разпространените аминокиселини в колагена са глицин, лизин и пролин.

Растителните храни с високо съдържание на трите аминокиселини включват:

  • соеви продукти: темпе, тофу и соев протеин
  • черен боб
  • фасул
  • много други бобови растения
  • семена: особено тиква, тиква, слънчоглед и чиа
  • ядки: шам-фъстък, фъстъци и кашу

Друг начин да се възползвате от ползите от колагена като веган е да приемате отделни добавки с аминокиселини. Това е това, което много компании, дружелюбни към веганите, продават вместо чисти колагенови добавки.

Истинският веган колаген все още се очаква, но подобно на Impossible burger, имаме чувството, че ще се пусне в магазините близо до нас, по-бързо, отколкото си мислим.


Ана Рейсдорф има 11 години опит като регистриран диетолог. Тя има страст да споделя основана на доказателства информация за храненето в по-голям мащаб чрез писането си. Когато не е на лаптопа си, може да бъде намерена да се кара с непокорните си момчета и обичащ живота си в Нешвил, Тенеси.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss