Една малка стъпка за псориазис: Защитете кожата си от слънцето

Слънчевата светлина може да намали симптомите на псориазис при някои хора, но все пак е важно да вземете предпазни мерки, за да защитите кожата си от слънцето. Ето разбивка на това как да предприемете тази важна стъпка.

Някои хора, живеещи с псориазис, съобщават, че симптомите им намаляват през лятото или когато са на слънчева среда. UVB лъчите на слънце могат да имат противовъзпалителен ефект и да намалят скоростта на обмяната на кожните клетки.

Всъщност UVB светлината се използва като фототерапия, която дерматолозите предписват на някои хора с псориазис. При това лечение или стоите в светлинна кутия с UVB светлина, или здравен специалист прекарва източник на светлина върху кожата ви.

За други хора с псориазис обаче твърде много излагане на слънце може да предизвика пристъп. Слънчевата светлина също съдържа UVA лъчи, които могат да навредят на кожата. Поради тази причина е важно да вземете предпазни мерки, когато сте на слънце.

Научете повече за стъпките, които можете да предприемете, за да защитите кожата си от слънцето.

Начини за защита на кожата от слънцето

Изберете правилния слънцезащитен крем

Изборът на качествен слънцезащитен крем е важен за всички, включително за хората с псориазис.

Когато купувате слънцезащитен крем, потърсете термина „широк спектър“ някъде на опаковката. Това означава, че слънцезащитният крем предлага защита срещу UVA и UVB лъчи, които могат да бъдат вредни за кожата.

Американската академия по дерматологична асоциация (AAD) съветва, че най-добрият слънцезащитен крем е SPF 30 или по-висок.

Помислете за използване на водоустойчив слънцезащитен крем за плуване или дейности, предизвикващи изпотяване. Важно е да го нанасяте отново на всеки 40–80 минути, в зависимост от това какво препоръчва етикетът.

AAD препоръчва на хората с псориазис да изберат слънцезащитен крем без аромат, предназначен за чувствителна кожа. Той също така съветва да търсите слънцезащитни продукти, които съдържат титанов оксид или цинков оксид.

Винаги проверявайте бутилката, за да видите дали слънцезащитният крем е с изтекъл срок на годност. Слънцезащитните продукти с изтекъл срок на годност могат да загубят своята ефективност, излагайки ви на риск от слънчево изгаряне.

Нанесете правилно слънцезащитен крем

Хората с псориазис могат да следват общите препоръки за прилагане на слънцезащитен крем. Увреждането от ултравиолетовите лъчи може да възникне през цялата година, така че е важно да носите слънцезащитни продукти дори през зимата.

За да нанесете правилно слънцезащитния крем, нанесете го поне 15 минути преди да излезете навън. Това ще даде време за правилно усвояване и ще осигури най-добрата защита.

Повечето възрастни ще трябва да използват около 1 унция слънцезащитен крем, за да покрият напълно тялото си. Това е приблизително еквивалентът на пълна чаша.

Слънцезащитният крем трябва да се нанася върху всяка област от кожата, която не е под дрехите. Важно е да не забравяте да прилагате слънцезащитен крем върху области като ушите и шията. Също така е добра идея да нанесете балсам за устни със SPF.

Нанасянето на слънцезащитен крем върху скалпа е важна стъпка, особено за хора с псориазис на скалпа. Слънчевото изгаряне на скалпа може да влоши симптомите на псориазис в тази област. Ако не искате да нанасяте слънцезащитен крем върху скалпа си, помислете дали да не носите шапка с широка периферия.

Не нанасяйте слънцезащитен крем върху отворена кожа

Хората с псориазис трябва да прилагат слънцезащитен крем по цялото си тяло, но трябва да избягват нанасянето на слънцезащитен крем върху кожа, която е отворена или активно възпалена.

Ако плаките от псориазис са напукани или отворени, най-добре е да избягвате нанасянето на слънцезащитни продукти върху тази област. Помислете за носене на слънцезащитно облекло вместо това, за да защитите отворената кожа.

Можете безопасно да нанесете слънцезащитни продукти върху плаките, ако са изложени на слънце и не са отворени.

Не забравяйте да кандидатствате отново

Когато сте навън на слънце, е много важно да не забравяте да нанесете отново слънцезащитен крем. Забравянето на тази важна стъпка може да доведе до слънчево изгаряне, което може да влоши симптомите на псориазис.

В наши дни слънцезащитните продукти обикновено осигуряват 40–80 минути защита. Добро правило е да нанасяте отново на всеки 2 часа, но може да се наложи да нанасяте отново по-често, в зависимост от инструкциите на бутилката със слънцезащитния крем.

Също така е важно да нанесете отново слънцезащитен крем веднага след като отидете да плувате или ако сте се изпотили. Дори ако навън е облачно, пак трябва да носите слънцезащитни продукти.

Гледайте часовника

Някои хора с псориазис могат да забележат подобрение на симптомите си, когато прекарват известно време на слънце. За други твърде много време на слънце може да влоши симптомите. Поради тази причина е важно да постигнете правилния баланс между излагането на слънце и безопасността на слънцето.

Може да опитате да увеличите излагането си на слънце постепенно, като започнете с 5 минути излагане около обяд и увеличите до около 30 минути на ден. Опитвам се да избягвам излагане между 10 и 16 ч. (лятно часово време), тъй като ултравиолетовите лъчи са най-мощни по това време.

Когато се излагате на слънце, е много важно да носите широкоспектърен слънцезащитен крем, за да блокирате вредните UV лъчи, които могат да доведат до изгаряния, рак на кожата и увреждане на кожата. Националната фондация за псориазис (NPF) препоръчва слънцезащитни продукти с SPF 30 или по-високи, без аромати и създадени за чувствителна кожа.

Винаги е добра идея да говорите с Вашия лекар как най-добре да добавите слънчева светлина към ежедневието си.

Обмислете вашите лекарства

Ако живеете с псориазис, може да приемате различни лекарства. Някои от тези лекарства могат да повишат чувствителността към слънцето. Те могат да включват:

  • ацитретин
  • метотрексат
  • тазаротен

Хората с псориазис, които приемат биологични продукти, известни като инхибитори на фактора на туморната некроза-алфа (TNF-алфа инхибитори), също могат да бъдат изложени на повишен риск от рак на кожата. Тези лекарства могат да включват:

  • адалимумаб (Humira)
  • цертолизумаб пегол (Cimzia)
  • етанерцепт (Enbrel)
  • голимумаб (Simponi/Simponi aria)
  • инфликсимаб (Remicade)

Хората, които преди това са имали множество лечения на фототерапия, също могат да имат по-висок риск от рак на кожата.

Носете защитно облекло

Заедно със слънцезащитния крем, облеклото може да бъде полезен инструмент за защита от слънцето. Хората с псориазис трябва да се грижат да предпазят кожата си от прекалено излагане на слънце, което може да влоши симптомите.

Когато избирате безопасни за слънце облекла, плътно тъканите тъкани предлагат най-добрата защита от слънцето. Плътно изтъканият плат обикновено е такъв, през който не можете да видите лесно. Имайте предвид, че тъмните цветове предлагат по-добра слънцезащита от светлите цветове.

Ако е възможно, изберете лека риза с дълги ръкави и панталон. Някои дрехи предлагат рейтинг на ултравиолетов защитен фактор (UPF) на етикета.

Носенето на шапка с широка периферия също е добра идея, особено за предпазване на скалпа от слънчево изгаряне.

NPF препоръчва, когато избират облекло, което предлага защита от слънцето, хората с псориазис да избират дрехи, изработени от дишащи материали, като памук.

Изпотяването и горещината могат да предизвикат обостряне на псориазис при някои хора, така че изборът на облекло, което ще ви охлади, е важен.

Слънчевата светлина може да бъде полезна за някои хора с псориазис и може да намали симптомите. За други хора прекаленото излагане на слънце може да предизвика пристъп.

Някои лекарства за псориазис могат да увеличат чувствителността към слънцето и риска от рак на кожата.

Хората с псориазис трябва да вземат мерки за защита на кожата си от слънцето, включително и през зимата. Това включва носенето на слънцезащитен крем, вниманието към времето, прекарано на слънце, и носенето на защитно облекло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss