Добър ли е сокът за IBS?

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е състояние на храносмилането, което засяга около 5-10% от хората по света.

Може да причини храносмилателни симптомикато подуване на корема, коремна болка/дискомфорт, диария, запек и промени в движенията на червата.

Въпреки че причината за IBS не е напълно изяснена, диетата може да играе роля в обострянето на симптомите на IBS.

IBS не може да бъде излекуван, но има лечения и промени в начина на живот, които могат да помогнат на някои хора.

По-специално, има нарастващ интерес към изцеждането на сок като начин за справяне със симптомите на IBS. Съществуват обаче малко изследвания по темата, което може да ви накара да се чудите дали изцеждането на сок е полезно или вредно за хора с IBS.

Тази статия ви казва дали изцеждането на сок е добро за IBS и предоставя други полезни съвети.

Линдзи Крандъл/Стокси Юнайтед

Изцеждането на сок помага ли при симптоми на IBS?

Изцеждането на сок е процес, който извлича сока и хранителните вещества от зеленчуците и плодовете. Премахва всякаква твърда материя, като кори, семена и пулп.

Често домашно приготвените сокове съдържат повече зеленчуци и по-малко плодове, което води до по-малко захар от типичните сокове, купени от магазина.

Пиенето на сокове може да бъде част от здравословна диета и може да ви помогне да получите допълнителни хранителни вещества, тъй като повечето хора се борят да консумира достатъчно зеленчуци и плодове всеки ден.

Въпреки това, дали изцеждането на сок помага при симптоми на IBS е неизследвана територия. Няма качествени изследвания по темата.

Въпреки това, изцеждането на сок може да помогне на тези, които са чувствителни към неразтворими фибри, които са несмилаеми фибри, открити в корите на плодовете и зеленчуците. Въпреки че обикновено е полезен, този „груб фураж“ понякога може да предизвика симптоми на IBS.

Чрез изстискване на сок от зеленчуци и плодове вие ​​премахвате неразтворимите фибри, но все пак получавате важните витамини, минерали и разтворими фибри, намиращи се в тези храни. Освен това консумирате повече течности, което може да помогне при запек.

Но е важно да работите в тясно сътрудничество с обучен медицински специалист, като регистриран диетолог (RD), за да помогнете да идентифицирате вашите задействания и да сте сигурни, че все още отговаряте на нуждите си от фибри.

Резюме

Има малко изследвания за това дали изцеждането на сок може да облекчи симптомите на IBS. На теория може да помогне на хора, които се задействат от неразтворими фибри или „груба храна“. Освен това изцеждането на сок може да помогне за увеличаване на приема на хранителни вещества и течности.

Може ли изцеждането на сок да предизвика симптоми на IBS?

Въпреки че няма изследвания по темата, изцеждането на сок може потенциално да предизвика симптоми на IBS при някои хора.

Добре установено е, че някои хора с IBS са чувствителни към FODMAP (ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли), които са видове въглехидрати, намиращи се в зеленчуци, плодове, зърнени храни и други хранителни продукти.

Като се има предвид, че те се намират в различни количества в зеленчуците и плодовете, пиенето на сокове, които съдържат големи количества FODMAP, може да предизвика реакции на IBS. Това каза, хората с IBS са чувствителни към различни FODMAPтака че това, което може да задейства един човек, може да не засегне друг.

Важно е да се отбележи, че освен ако не е посъветван от диетолог или друг доставчик на здравни услуги, не е необходимо да ограничавате или избягвате FODMAP. Всъщност те имат много полезни за здравето свойства, като например действат като пребиотик за хранене на здрави чревни бактерии.

Ако се интересувате от изстискване на сок, може би е добра идея изберете зеленчуци и плодове с ниско съдържание на FODMAPкато моркови, зеле, банани, ягоди, боровинки, киви, гуава, маракуя, лапа и портокали.

Резюме

Соковете може да са с високо съдържание на FODMAP, които са въглехидрати, към които много хора с IBS са чувствителни. Ето защо може да искате да правите сокове със зеленчуци и плодове с ниско съдържание на FODMAP.

Какво ще кажете за почистването със сок?

Прочистването със сок е популярна модна диета, предназначена да уж „детоксикират“ тялото ви и насърчаване на загуба на тегло чрез консумация на сок само за определен период от време – понякога в продължение на дни.

Въпреки че не съществуват изследвания за прочистване със сок и IBS, вероятно не е добра идея да правите прочистване със сок с надеждата да облекчите симптомите на IBS.

Пречистванията със сок са силно ограничителни и рядко осигуряват достатъчно калории и хранителни вещества, особено протеини и мазнини. Освен това те са с много ниско съдържание на фибри, което е важен за здравословното движение на червата.

В някои случаи диетологът може да препоръча почивка на червата за хора с тежка диария, за да могат червата им да се излекуват.

Въпреки това, почивката на червата трябва да се извършва под строг медицински контрол, за да се гарантира, че човекът отговаря на своите хранителни нужди и никога не включва прочистване със сок.

Ако обмисляте прочистване със сок, важно е да го обсъдите с доставчик на здравни услуги. Те могат да препоръчат алтернативни решения, като диета с ниско съдържание на FODMAP, елиминиране на задействащи храни и други промени в начина на живот.

Научете повече за това защо прочистванията със сок не се препоръчват тук.

Резюме

Няма доказателства, че прочистването със сок помага при IBS. Освен това са с ниско съдържание на калории и важни хранителни вещества, така че е по-добре да ги избягвате.

Други съвети за хранене при IBS

Ако се борите с IBS, помислете тези полезни съвети:

  • Потърсете съвет от медицински специалист. IBS е силно индивидуален и засяга хората по различен начин. Работата с мултидисциплинарен здравен екип (като RD, гастроентеролог и психиатър) е важна, за да можете да получите персонализирана грижа.
  • Определете вашите задействащи храни. Различните храни предизвикват симптоми на IBS при различни хора. Затова е важно да слушате тялото си и да видите какво може да понесе. RD може да ви помогне да идентифицирате потенциални задействания чрез опит за елиминиране или хранителен дневник и да ви помогне да се уверите, че го правите правилно и безопасно.
  • Приготвяйте храната си сами. Приготвянето на вашите собствени ястия ви помага да знаете кои съставки има в храната ви, което може да облекчи притесненията от случайно ядене на задействащи храни.
  • Яжте по-малки, по-чести хранения. Яденето на големи количества храна може да доведе до подуване на стомаха ви и да насърчи повече активност в червата, което може да влоши симптомите.
  • Ограничете газираните, кофеиновите или алкохолните напитки. Карбонизацията увеличава газовете, докато алкохолът и кофеинът могат да раздразнят червата.
  • Опитайте масло от мента. Маслото от мента е свързано с подобряване на симптомите на IBS, особено коремна болка, при някои индивиди. Ако искате да опитате да използвате ментово масло, първо го пуснете от доставчик на здравни услуги.
  • Помислете за други навици в начина на живот. Правилният сън, справянето със стреса и поддържането на физическа активност са свързани с по-доброто управление на IBS.

Резюме

Някои промени в диетата могат да помогнат за облекчаване на симптомите на IBS. Най-добре е обаче да работите със здравен екип за персонализирана грижа.

Долния ред

Изцеждането на сок може да бъде лесен начин да си набавите допълнителни витамини и минерали, особено ако ви е трудно да ядете достатъчно зеленчуци и плодове всеки ден.

Въпреки това, въпреки че може да е изкушаващо да се опитате да лекувате IBS със сок, няма много изследвания, които да го подкрепят.

На теория изцеждането на сок може да намали приема ви на неразтворими фибри, което може да облекчи симптомите при хора, чувствителни към тях, каквито са много хора с IBS.

Изцеждането на сок обаче може да влоши симптомите при хора, които са чувствителни към FODMAP, тъй като те се намират в големи количества в някои зеленчуци и плодове.

Прочистванията със сок – периоди от време, в които човек пие само или предимно сокове в опит да „детоксикира“ тялото си или да отслабне – също не се препоръчват. Те са силно ограничителни, така че ще пропуснете важни хранителни вещества.

В крайна сметка изглежда, че пиенето на сок не носи ясна полза или вреда, тъй като хората с IBS имат различна чувствителност и хранителни задействания. Вместо това е най-добре да работите със здравен специалист за персонализирана грижа.

Само едно нещо

Опитайте това днес: Ако подозирате, че симптомите на IBS са свързани с вашата диета, уговорете си среща с регистриран диетолог, който може да прегледа вашата диета, симптоми и навици на живот и да направи персонализирани препоръки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss