Диагностика на инсулт

Бързата диагностика и лечение при инсулт са жизненоважни. Ако лекарят подозира инсулт въз основа на медицинска история и физически преглед, изображенията и други тестове могат да помогнат за определяне на вида, местоположението и тежестта.

Някой получава инсулт на всеки 40 секунди в Съединените щати, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Инсултът засяга над 795 000 души в Съединените щати всяка година и е водещата причина за сериозни дълготрайни увреждания.

Инсултът е спешен медицински случай. Ранната диагностика и лечение са от съществено значение за предотвратяване на усложнения или смърт. Лекарите могат да използват няколко различни теста, за да помогнат при диагностицирането на инсулт.

Медицинска история и физически преглед

Първата важна стъпка за лекар, който диагностицира инсулт, е да снеме вашата медицинска история. Това може да им помогне да добият представа за вида на инсулта, който може да имате, и неговата тежест. Те ще попитат вас или член на вашето семейство за неща като:

 • ако преди това сте имали инсулт или преходна исхемична атака (TIA)
 • ако близки роднини някога са преживели инсулт
 • ако имате рискови фактори за инсулт, като високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет
 • какви симптоми имате, кога са започнали и колко бързо са се появили

Лекарят ще направи и физически преглед, при който ще провери вашите жизнени показатели и ниво на бдителност. Те също така ще търсят физически признаци на инсулт, като слабост, затруднено ходене или затруднено говорене.

Физическият преглед ще включва и неврологичен преглед, за да проверите колко добре работи вашата нервна система. Лекарят може да тества вашите рефлекси, да ви зададе въпроси или да ви помоли да направите някои прости задачи.

Образни тестове

Подробните изображения позволяват на лекарите да видят мозъка и неговите кръвоносни съдове. Това им помага да определят дали вашият инсулт се дължи на запушване (исхемичен инсулт) или спукване на кръвоносен съд (хеморагичен инсулт). Може също така да им помогне да определят местоположението и тежестта на инсулта.

компютърна томография

Компютърната томография използва рентгенови лъчи за създаване на изображения на вашия мозък и е един от първите тестове, които ще имате след предполагаем инсулт. Тъй като може да покаже кървене в мозъка, може да помогне на лекаря да потвърди или отхвърли хеморагичен инсулт.

MRI сканиране

MRI сканирането използва радиовълни и силни магнити, за да направи изображения на вашия мозък. Може да покаже промени в мозъка, дължащи се на инсулт, и да идентифицира кървене или проблеми с кръвния поток.

Може да получите MRI сканиране вместо или в допълнение към CT сканиране.

Лекарите могат също да използват специален тип ЯМР, наречен дифузионно-претеглен ЯМР, за да помогнат за откриване на исхемия в мозъка. Този тип ЯМР може да помогне за откриване на исхемични инсулти ранодори и малки.

Ангиография

Ангиографията използва специално багрило, за да наблюдава притока на кръв в мозъка ви, което може да помогне на лекаря да открие запушени съдове или продължаващо кървене в мозъка. Изображенията могат да бъдат направени с помощта на CT (CT ангиография) или MRI (MR ангиография).

Перфузионни сканирания

Перфузионните сканирания използват специално багрило или маркер, за да видят как кръвта се поема в мозъка ви. Те могат да помогнат на лекаря да открие области, които не получават достатъчно кръв поради исхемичен инсулт.

Лекарите могат да извършват перфузионни сканирания с помощта на CT, MRI или PET технология за изображения.

Кръвни изследвания

Кръвните изследвания не могат да потвърдят диагнозата инсулт. Те обаче могат да дадат на лекарите ценна информация за потенциалната причина за вашите симптоми. Тестовете включват:

 • пълна кръвна картина, за да се изключи анемия, проблеми със съсирването или инфекции

 • коагулационни тестове за проверка на бързо съсирваща се кръв (което може да означава исхемичен инсулт) или кръв, която отнема твърде много време за съсирване (което може да предполага хеморагичен инсулт)

 • електролитни тестове за изключване на електролитен дисбаланс, който може да причини симптоми като слабост или объркване
 • тест за тропонин за откриване на сърдечни проблеми, които могат да доведат до исхемичен инсулт

 • тест за кръвна захар, за да проверите за ниска кръвна захар (което може да причини симптоми, подобни на инсулт) или висока кръвна захар (налична в 30–50% хора с исхемичен инсулт)

 • Тестове за С-реактивен протеин за проверка за възпаление от увреждане на артериите ви преди или по време на инсулт

 • чернодробни и бъбречни функционални тестове за изключване или откриване на други състояния нередовни находки свързано с инсулт

Електрокардиограма (ЕКГ)

Електрокардиограма (ЕКГ) измерва електрическата активност на сърцето ви. Може да помогне на лекаря да разбере дали вашият инсулт се дължи на предсърдно мъждене (AFib).

AFib е вид аритмия, която кара сърцето ви да бие неправилно и често твърде бързо. Това увеличава риска от потенциално сериозни кръвни съсиреци. Експертите оценяват причините за AFib 1 на 7 инсулти.

Лекар може да ви изпрати у дома с ЕКГ монитор за дни или дори седмици. Това може да помогне за диагностицирането на AFib, който не е бил открит по-рано или по време на болницата.

Лумбална пункция

Лумбалната пункция събира проба от цереброспинална течност (CSF) от около гръбначния ви мозък. След това тази проба може да бъде подложена на анализ в лаборатория.

Лекарят може да назначи лумбална пункция, ако подозира, че е настъпил хеморагичен инсулт и други тестове са неубедителни. Промените в цвета на CSF или червените кръвни клетки в CSF могат да сигнализират за кървене в централната нервна система.

Какво мога да очаквам след диагностициране на инсулт?

Инсултът е спешно медицинско състояние, което изисква незабавно лечение. След потвърждаване на вида, местоположението и тежестта на вашия инсулт, вашият здравен екип ще започне лечение. Тези фактори също определят кои лечения да се използват.

Лечението на исхемичен инсулт може да включва:

 • процедури за възстановяване на кръвния поток в мозъка, като тромбектомия (отстраняване на съсирек) или ангиопластика със стентиране
 • лекарство за активиране на плазминогена за разграждане на кръвни съсиреци

 • лекарства за разреждане на кръвта и антикоагуланти за предотвратяване на образуването на нови кръвни съсиреци или увеличаване на съществуващите кръвни съсиреци

Лечението на хеморагичен инсулт може да включва процедура за възстановяване на спукания кръвоносен съд. Лекарството за кръвно налягане може да помогне за намаляване на напрежението върху кръвоносните съдове по време на лечението.

В зависимост от вида на инсулта, вашият невролог може да пожелае да поддържа високо кръвното ви налягане в продължение на 1-2 дни, за да осигури подходящ кръвен поток към мозъка.

Възстановяването от инсулт варира в зависимост от човека и може да отнеме седмици, месеци или дори години. Продължителността често зависи от местоположението и тежестта на инсулта, както и от това колко време е отнело лечението. Някои хора могат да се възстановят напълно, докато други могат да имат трайни увреждания. Често са необходими рехабилитационни грижи по време на възстановяване.

Често задавани въпроси

Кой е най-бързият начин да се провери за инсулт?

Разпознаването на предупредителните признаци на инсулт е най-бързият начин да проверите за инсулт и да потърсите необходимата помощ. За да проверите за инсулт, използвайте БЪРЗ метод.

Съмнение за инсулт? Действайте БЪРЗО

 • лице: Помолете човека да се опита да се усмихне. Едната страна на лицето увисва ли?
 • Обятия: Помолете човека да вдигне и двете си ръце. Едната ръка започва ли да се спуска надолу?
 • Реч: Помолете човека да каже просто изречение. Говорът труден ли е или неясен?
 • Време: Ранното лечение е жизненоважно. Ако видите някой от знаците по-горе, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ.
Беше ли Ви полезно?

Колко време след инсулт може да се установи?

Образната диагностика може да открие инсулт минути до часове след като се е случил. Времето може да зависи от вида на изображението. Например дифузионно претегленият MRI може да открие исхемичен инсулт в рамките на минутидори когато конвенционалните CT или MRI сканирания все още не показват признаци на инсулт.

Какво може да имитира инсулт?

Много състояния могат да имитират симптоми на инсулт, включително:

 • електролитен дисбаланс
 • кръвната захар, която е твърде висока или твърде ниска
 • свръхактивна щитовидна жлеза
 • мигрена
 • припадък
 • демиелинизиращи заболявания като множествена склероза

 • мозъчни тумори

Лекарите могат да използват няколко теста, за да помогнат за диагностицирането на инсулт. Медицинската история и физическият преглед, последвани от образна диагностика на мозъка, могат да им помогнат да идентифицират вида, местоположението и тежестта на инсулта и да планират лечение.

Кръвните тестове не могат да диагностицират сами инсулт, но могат да предоставят полезна информация за потенциалната причина за вашите симптоми. Лекарите могат също да използват ЕКГ и лумбална пункция в определени ситуации.

Бързата диагностика и лечение на инсулт е жизненоважно за предотвратяване на усложнения. Ако подозирате, че вие ​​или друг човек имате инсулт, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss