Да се ​​чувствате комфортно в тялото си с рак на гърдата

Ракът на гърдата и леченията за рак на гърдата могат да причинят промени в тялото ви. Когато започнете лечението, връзката ви с тялото ви може да се усложни. Може дори да започнете да се чувствате неудобно в собствената си кожа.

Хирургията за отстраняване на едната или двете гърди (мастектомия) може да предизвика редица емоции и опасения за образа на тялото. Загубата на коса, промените в теглото, умората и други физически ефекти също могат да окажат влияние върху образа на тялото и самочувствието.

Ако се чувствате неудобно в тялото си, знайте, че има ресурси, които да ви помогнат да се адаптирате и приспособите с времето.

Този процес вероятно ще бъде различен за всеки човек, но с известна помощ и подкрепа можете и ще се чувствате по-комфортно в тялото си с рак на гърдата.

Как да се чувствате добре по време на лечението

Всеки, който се подлага на лечение за рак на гърдата, ще изпита някакви промени в тялото си.

Важно е да си напомняте, че тези промени са необходими, за да се борите с рака и да увеличите шансовете си за оцеляване.

Разбира се, естествено е да изпитвате притеснения относно тези промени и да искате да намерите начини да се чувствате добре въпреки тях.

Справяне с косопада

Загубата на коса по време на лечението не се случва на всеки, но ако се случи, почти винаги е временна.

Все пак загубата на коса може да ви накара да се почувствате сякаш сте загубили важна част от това, което сте. За някои жени косата им може да бъде огромна част от тяхната идентичност, лично изразяване и женственост.

Когато започнете лечението, може да загубите коса под душа или да забележите, че бучки падат, когато я разресвате. Може също да откриете бучки коса по калъфката на възглавницата си, след като се събудите. Вашите мигли, вежди и срамни косми също могат да паднат.

В този момент е важно да правите това, което ви помага да се чувствате най-много уверен:

  • Може да откриете, че ви дава сила да обръснете главата си, преди цялата ви коса напълно да падне.
  • Можете също така постепенно да подстрижете косата си по-къса в продължение на няколко дни или седмици, за да поемете по-лесно промяната.
  • Можете да носите перука, която прилича на естествената ви коса или такава, която ви придава напълно нов външен вид.
  • Можете да решите да носите шапка, шапка или шал.

Можете също така да попитате вашия екип за грижа за охлаждането на скалпа, терапия, която включва носенето на студена шапка по време на химиотерапия. Студът забавя притока на кръв към скалпа, което означава, че космените фоликули са по-малко изложени на химиотерапията. Това може да означава, че ще загубите по-малко или никаква коса по време на лечението.

Важно е да се отбележи, че охлаждането на скалпа не се предлага във всички центрове за лечение на рак. Обикновено това е скъп разход от джоба ви, тъй като здравното осигуряване за охлаждане на скалпа все още не е стандарт в Съединените щати.

Справяне с умората и други физически ефекти

Болката и умората могат да ви направят по-малко активни, което означава, че може да наддадете на тегло по време на лечението. Някои лекарства, като стероиди или хормонална терапия, също могат да причинят наддаване на тегло. Всъщност, мнозинство жени подложени на лечение за рак на гърдата наддаване на тегло.

Важно е да не се наказвате за наддаване на тегло през това време.

Може да не е възможно да предотвратите наддаването на тегло, но може да успеете да го сведете до минимум с промени в диетата:

  • не забравяйте да ядете много плодове и зеленчуци
  • консумирайте източник на чист протеин с всяко хранене
  • избягвайте преработени храни, преработено месо и сладки храни и напитки
  • избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, особено трансмазнини

Няма нужда да тренирате енергично, но се опитайте да продължите да се движите всеки ден. Дори кратка разходка или каране на колело може да ви помогне да останете активни, да намали депресията, подобряване на уморатаи ви помага да поддържате здравословното си тегло.

Ако имате проблеми с диетата си, помолете екипа си за насочване към диетолог или диетолог, който е специалист по хора, подложени на лечение на рак.

Как да се чувствате добре след лечението

След операция за рак на гърдата несъмнено ще забележите промени в тялото си. Лечението може да е обтегнало отношенията ви с тялото ви, но е важно да бъдете добри към себе си.

Постигането на здрав образ на тялото изисква време, търпение, прошка и усилия.

Справяне с мастектомия и реконструктивна хирургия

Загубата на една или повече гърди поради мастектомия може да бъде тревожна. За повечето жени гърдите са един от аспектите на тяхната женственост, сексуалност, физическа привлекателност и майчинство.

Въпреки че е възможно да се реконструират гърдите с операция или импланти, все пак ще отнеме известно време, за да се адаптирате към новото тяло. Ще трябва също да разберете, че реконструирани гърди няма да са същите като естествените ви гърди. Може да се чувстват по-стегнати, да нямат усещане или да имат белези от операцията.

Проучване предполага, че най-добрият начин за справяне с тези проблеми с образа на тялото е чрез психосоциална намеса, като консултиране или терапия.

Няма правилен или грешен начин да се чувстваш. И някои дни ще бъдат по-добри емоционално от други.

Докато се адаптирате към новото си тяло, терапията може да ви даде инструментите да преминете през лошите дни и да гарантирате, че имате възможно най-много добри.

Управление на проблеми със секса и интимността

Хирургията на гърдите, промените в теглото и страничните ефекти на хормоналните лечения, като вагинална сухота, могат да направят секса и интимността по-сложни. Може да почувствате по-малко интерес към секса или сексът може да стане болезнен за вас.

Попитайте Вашия лекар за лекарства за някои от тези симптомикато ниско сексуално желание, вагинална сухота и болка по време на секс.

Загубата на интерес към секса и притесненията за образа на тялото също може да обтегне отношенията ви с партньора ви. Важно е да поддържате отворени линии за комуникация между вас и вашия партньор през това време.

Вашият партньор може да не е сигурен как да покаже своята подкрепа и обич. Може да чакат вашия сигнал за следващите стъпки.

Но интимността не винаги означава секс. Докато не контролирате симптомите си, жестове като държане за ръце, прегръдка, гушкане или целувка все още могат да бъдат удовлетворяващи за вашия партньор.

Има и консултанти по психично здраве, които се специализират в сексуалната интимност след лечение на рак. Помолете Вашия лекар за направление. Те могат да използват техника, известна като когнитивна поведенческа терапия, за да ви помогнат да увеличите сексуалното желание и да намалите болката или дискомфорта по време на секс.

Намерете група за поддръжка

Присъединяването към група за подкрепа на преживели рак на гърдата може да подобри вашето психично здраве. Не само можете да съчувствате на тези, които преминават през подобно преживяване, но можете да споделяте съвети и трикове за управление на физическите ефекти от лечението на рак.

Друг вариант е приложението Bezzy Breast Cancer. Това безплатно приложение предоставя платформа за споделяне на опит и задаване на въпроси на общност от оцелели.

Изтеглете приложението Bezzy Breast Cancer за iPhone или Android.

Говорете с Вашия лекар

Въпреки че в началото може да ви е неудобно да обсъждате опасенията си относно образа на тялото си, знайте, че вашият екип е там, за да ви помогне с всички аспекти на лечението на рак на гърдата. Дръжте линията за комуникация отворена.

Не е признак на слабост да търсите помощ или консултация за психично здраве. Ако се чувствате тревожни и депресирани от промените в тялото си, помислете за разговор с психолог или консултант относно вашите притеснения.

Промените в тялото са естествена част от лечението на рак на гърдата, но може да ви накарат да се чувствате неспокойни в собственото си тяло.

Добре е да потърсите помощ от вашия екип за грижи, за да ви подкрепи с тези промени.

Групите за подкрепа и консултантите по психично здраве могат да ви помогнат да се справите с психологическите ефекти, докато вашият лекар може да предпише лекарства и други видове лечение, за да сведе до минимум страничните ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss