Дали замаяността е страничен ефект от изваждането на мъдрец?

Не е необичайно да почувствате замайване след изваждане на мъдреци. Може да възникне по няколко причини.

Преди да се подложите на изваждане на мъдреци, може да помислите за страничните ефекти след процедурата, като замаяност. Симптомите на замаяност могат да включват чувство на въртене, дезориентация и объркване. Може също да имате замъглено зрение.

Научете повече за възможните причини и кога трябва да посетите лекар за помощ.

Може ли изваждането на зъб да причини световъртеж?

Замаяността може да възникне от различни здравословни причини, включително орална хирургия. Според а Доклад за случай от 2021 г. и преглед на литературатаотстраняването на мъдреци може да причини замаяност поради продължително време на операцията, отворена уста за продължителен период от време и използване на ротационни и хирургически инструменти.

По-долу са някои от най-честите причини, поради които изваждането на зъб може да причини замаяност.

Възпаление в устата

Възпалението от орални операции като премахване на мъдрец може да доведе до темпоромандибуларни нарушения (TMD), които също могат да причинят онтологични (свързани с ушите) проблеми, като световъртеж и проблеми с равновесието.

Анестезия или други лекарства

Замаяността също е често срещан страничен ефект от седация или обща анестезия, използвани по време на процедури като отстраняване на мъдреци. Може също да изпитате гадене и повръщане. Страничните ефекти от обща анестезия обикновено отзвучават в рамките на 1 до 2 дни, а пиенето на течности може да помогне за намаляване на свързаното с това замайване.

Лекарствата за болка с рецепта, взети след процедурата, също могат да причинят временно замайване.

Промени в кръвното налягане

Прекалено бързото изправяне след продължително лежане, като например при изваждане на мъдрец, може да причини внезапно спадане на кръвното налягане. Известен също като ортостатична хипотония, този тип ниско кръвно налягане може да причини временно замайване при изправяне.

Да не се яде и пие преди процедурата

Според доклада за случай от 2021 г., споменат по-рано, който включва премахване на мъдреци с локална анестезия, изследователите теоретизират, че липсата на храна преди процедурата може да е влошила страничните ефекти след процедурата, като гадене.

Дехидратацията е друга възможна невестибуларна причина за световъртеж. Възможно е това да се развие от недостатъчен прием на течности преди операцията.

Имайте предвид обаче, че ако получавате обща анестезия за вадене на мъдреци, хирургът вероятно ще ви посъветва да не ядете или пиете няколко часа преди процедурата.

Увреждане на нервите или вътрешното ухо

Възпалението, инфекцията и увреждането на нервите и вътрешните ви уши също могат да причинят замайване. Увреждането на вътрешното ухо и световъртежът са известни още като лабиринтит. Нервите, които изпращат сигнали до мозъка ви, за да контролират баланса ви, също могат да бъдат увредени (вестибуларен неврит).

Напрежение и умора

Чувство на стрес или напрежение и умора са други невестибуларни причини за световъртеж. Възможно е да ги изпитате след хирургична процедура като отстраняване на мъдреци, което може временно да причини проблеми с равновесието и замаяност.

Колко време продължава замайването след изваждане на мъдрец?

Колко дълго може да изпитвате замайване след изваждане на мъдрец зависи от основната причина. Например, замайването, свързано с обща анестезия, може да изчезне в рамките на часове или няколко дни.

Можете ли да предотвратите замаяност след изваждане на зъб?

Можете да предотвратите замаяност след изваждане на зъб, като си починете и не се изправяте твърде бързо, след като сте легнали. Вашият зъболекар може да ви посъветва да избягвате напрегнати дейности за първи път няколко дни след вашето извличане.

Също така е важно да останете хидратирани. Пиенето на много течности след изваждане на зъб също може да помогне за намаляване на страничните ефекти от анестезията.

Други потенциални странични ефекти от екстракцията на мъдрец

Други възможни странични ефекти от изваждането на мъдрец могат да включват:

  • Ефекти от обща анестезия: Освен замаяност, може да изпитате гадене, объркване или треперене, когато лекарството изчезне.
  • Кървене: На мястото на екстракцията може да се появи прекомерно кървене.
  • Инфекция: Това може да причини болка, подуване и секреция на мястото на екстракция, както и треска.
  • Увреждане на нервите: Този тип нараняване може да причини изтръпване и мравучкане около зъбите, венците и езика. Увреждането на нервите след тази процедура обикновено продължава няколко седмици или месеци, но понякога може да бъде постоянно.
  • Не можете да отворите напълно устата си: Това може да продължи за няколко часа или до няколко дни.

Кога да се свържете с вашия зъболекар

Обмислете да се свържете с вашия зъболекар, ако вият свят е тежък, дори когато лежите, или ако продължава повече от няколко дни.

Трябва също да им се обадите, ако изпитвате

  • прекомерно кървене
  • признаци на инфекция
  • изтръпване, което се развива след излекуване на зъбната кухина

Често задавани въпроси за световъртеж след изваждане на мъдрец

Преди да се подложите на изваждане на мъдрец, важно е да попитате вашия зъболекар за потенциални странични ефекти, като замаяност. Можете също така да обмислите да се свържете с тях, ако почувствате замайване няколко дни след процедурата.

Може ли зъбната анестезия да причини световъртеж?

В зависимост от вашата ситуация зъболекарят може да избере местна или обща анестезия за отстраняване на мъдреци. Не е ясно дали анестезията може да причини световъртеж, въпреки че е възможно да изпитате световъртеж.

Въпреки че замаяността е често срещан страничен ефект, свързан с обща анестезия, използвана по време на по-инвазивни операции, все пак е възможно да изпитате временно замаяност и с локален анестетик.

Световъртежът симптом ли е на сухо гнездо?

Сухото гнездо е често срещано усложнение, което може да се развие след екстракция на зъб. Това се случва, когато зъбната ямка не се съсирва правилно, излагайки костта отдолу.

Това е болезнено състояние, което може да се развие 3 до 5 дни след отстраняването на мъдреца. Може също да причини замаяност и лош вкус в устата.

Какво ще стане, ако все още се чувствам замаян 5 дни или повече след изваждането на зъб?

Всяко замаяност, което продължава след възстановяване от екстракцията на зъб, трябва да се адресира от лекар. Това може да означава по-сериозни усложнения, като инфекция или несвързано здравословно състояние.

За вкъщи

Замаяността е често срещано явление след процедури като изваждане на мъдрец. Често е временно, въпреки че по-тежкият или постоянен световъртеж може да показва усложнения от операция.

Въпреки че премахването на вашите мъдреци надвишава риска от подобни странични ефекти, все пак е важно да разберете причините за чувството на замаяност след процедурата. Това може да ви помогне да определите дали трябва да се консултирате с лекар за по-нататъшна оценка и лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss