Гърбица зад раменете

Какво е биволска гърбица?

Гърбица зад рамото, наричана още биволска гърбица, може да се развие, когато мазнините се събират зад врата ви. Това състояние не е непременно сериозно.

Тумори, кисти и други необичайни израстъци също могат да се образуват по раменете ви, създавайки гърбица. Друг път гърбица може да е резултат от изкривяване на гръбначния стълб.

Винаги трябва да говорите с Вашия лекар за всякакви физически промени в задната част на врата.

Какво причинява гърбица зад раменете?

Гърбица зад раменете може да бъде причинена от медицинско състояние или от лекарства.

Може да се образува поради:

  • страничен ефект на лекарства с рецепта (като тези, използвани за лечение на затлъстяване
  • Синдром на Кушинг (рядко състояние, при което тялото има твърде много от хормона кортизол)

  • остеопороза (състояние, което води до тънки кости)

  • продължителна употреба на стероиди

Остеопорозата, наричана още болест на крехките кости, води до необичайно тънки кости. Жените в менопауза и възрастните хора са изложени на най-голям риск от това състояние. Това е така, защото техните тела имат намалена способност да абсорбират калций.

Остеопорозата може да причини деформации на костите. Ако имате това състояние, гръбнакът ви може да се извие, което придава вид на гърбица. Това се нарича кифосколиоза.

Гърбица на гърба също е характерен признак на синдрома на Кушинг. Това разстройство причинява затлъстяване над кръста, акне, хронична болка, нередовен менструален цикъл и промени в сексуалното желание. Заедно с други мускулни и костни промени, като изтъняване на костите и слаби мускули, синдромът на Кушинг причинява натрупване на мазнини зад врата.

Възможности за лечение на биволска гърбица

Най-добре е да лекувате гърбицата, като се справите с основното състояние, което я е причинило. В някои случаи козметичната хирургия може да премахне мастните натрупвания. Въпреки това, ако не се лекува и причината, гърбицата може да се върне.

Ако гърбицата е страничен ефект от лекарства, отпускани с рецепта, говорете с Вашия лекар за промяна на дозата или смяна на лечението. Никога не спирайте да приемате предписани лекарства без разрешението на Вашия лекар.

Ако вашата гърбица е резултат от затлъстяване, диета и режим на упражнения могат да помогнат за лечението й.

Как се диагностицира биволска гърбица?

Вашият лекар може да диагностицира биволска гърбица само с физически преглед. Те все пак ще трябва да поръчат тестове, за да идентифицират причината за гърбицата.

За да започне процеса, Вашият лекар ще Ви попита за Вашата медицинска история и всички допълнителни симптоми, които сте изпитвали.

Някои често срещани тестове включват:

  • тест за костна плътност
  • кръвен тест (за да проверите нивата на хормоните и кортизола)

  • CT сканиране
  • ЯМР
  • Рентгенов

Предотвратяване

Няма гарантиран начин да предотвратите образуването на гърбица на гърба ви. Но има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на такъв.

Защитете се от остеопороза, като консумирате препоръчителното дневно количество калций и витамин D. Ако имате медицинско състояние, което ви пречи да усвоявате калций от храната, Вашият лекар може да Ви предпише калциеви добавки. Можете също да ги намерите онлайн.

Трябва да тренирате редовно, за да намалите риска от изтъняване на костите и затлъстяване, и да ядете здравословна диета, която се състои от всички групи храни.

Ако сте в менопауза или сте на възраст над 51 години, трябва да увеличите приема на калций от 1000 милиграма на ден на 1800 милиграма на ден. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да увеличите приема на калций, особено ако приемате лекарства или ако имате фамилна анамнеза за остеопороза.

Усложнения

Повечето усложнения ще дойдат от заболяването или състоянието, което е причинило образуването на гърбица. Гърбицата може да стане голяма, което затруднява накланянето на врата назад. Може също да причини проблеми, когато се опитате да завъртите главата си от едната на другата страна.

Този тип гърбица рядко е болезнен, така че незабавно уведомете Вашия лекар, ако усетите болка.

Някои хора могат да бъдат стресирани или тревожни поради външния вид на гърбицата. Ако развиете повишен стрес или симптоми на депресия, посетете Вашия лекар, за да обсъдите възможностите за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss