В центъра на вниманието на психичното здраве: справяне с емоционалния дистрес от болестта на Пейрони

Болестта на Пейрони често причинява стрес и безпокойство, понякога отстъпвайки място на депресия. Комуникацията отваря вратата към проучване на възможностите за лечение и научаване как да се справяме.

Болестта на Пейрони е заболяване, при което се образува белег в пениса. С течение на времето пенисът може да се изкриви или извие, особено по време на ерекция.

В зависимост от това колко тежка е болестта на Пейрони може да доведе до сексуална дисфункция. Може също да развиете безпокойство относно външния вид или сексуалното представяне. В някои случаи това засяга психологическото и сексуалното благосъстояние и цялостното качество на живот.

Говоренето за физическата и емоционална реалност на всичко това може да се почувства обезпокоително в началото. Но това е важна стъпка в справянето с пълния набор от проблеми, свързани с това състояние.

Можете да намерите подкрепа, когато се сблъскате с психологическите ефекти на болестта на Пейрони.

Емоционална такса от болестта на Пейрони

Проучвания предполагат, че около 81% от мъжете с Peyronie изпитват емоционален стрес, а 48% имат известно ниво на депресия. Повече от половината съобщават, че Peyronie’s е имало отрицателно въздействие върху връзката.

други изследвания показва, че хората с Пейрони и симптоми на депресия е по-малко вероятно да имат партньор или да имат връзка. А това, че си гей, почти удвоява шансовете за развитие на депресия.

Причини за тази емоционална такса включват:

 • променена физическа представа и представа за себе си
 • сексуална дисфункция
 • загуба на сексуална увереност, безпокойство, намалено либидо
 • негативни партньорски реакции, напрежение в интимните отношения
 • стигматизация, избягване на сексуален контакт, изолация

„Освен физическите симптоми, емоционалното и психологическото въздействие е реално“, каза д-р Джамин Брамбхат, уролог и експерт по сексуално здраве в Orlando Health във Флорида. Неговата практика е виждала мъже, които са развили големи емоционални проблеми или са се отказали от срещи или интимност поради болестта на Пейрони.

Справяне с всички аспекти на болестта на Пейрони

„Справянето с болестта на Peyronie включва повече от управление на физическите симптоми“, каза Брамбхат пред Healthline. Той вярва, че мъжете трябва да бъдат насърчавани да изразяват чувствата си. Те също трябва да потърсят подкрепа от професионалисти, съветници или групи от връстници, запознати с болестта и нейните ефекти.

Brahmbhatt отбелязва, че разбирането на болестта, както и възможностите за лечение, могат да намалят безпокойството и страха. Може да има известно колебание да говорите открито поради обществените норми около мъжествеността. Но здравните специалисти могат да осигурят поверителна и състрадателна помощ. Отворената комуникация е ключът към намирането на правилното лечение за вашите специфични проблеми.

Когато търсите уролог, потърсете такъв, който е лекувал болестта на Пейрони. Ако нещата не вървят добре, винаги можете да потърсите второ мнение.

Много мъже с Пейрони не говорят за това, което може да ви накара да се почувствате изолирани. Но определено не сте сами. В Съединените щати около 1 на 100 мъже над 18 години имат диагноза болест на Пейрони. Изследователите изчисляват, че числото може да е по-близо до 1 на 10, тъй като някои мъже не търсят помощ.

Най-добре е да започнете с посещение на уролог. Те могат да предоставят препоръки и препоръки за местна поддръжка, като например:

 • психиатър
 • психолог
 • дипломиран секс терапевт
 • групи за партньорска подкрепа

Можете също да помислите за онлайн форуми за поддръжка като:

 • Общество за болестта на Пейрони: Група от дискусионни табла по различни теми, свързани с Пейрони. Не е нужно да разкривате истинското си име.

 • Inspire: Където над 3800 членове споделят информация и подкрепа.

 • FrankTalk на Фондация за еректилна дисфункция: Дискусионен форум, посветен на еректилната дисфункция, с форум специално за болестта на Пейрони.

Как да говорите с партньора си

Ако бъдете честни за това как болестта на Peyronie ви засяга, можете да „укрепите връзката си и да ви помогнем да се справите с влиянието на състоянието върху интимността“, каза Брамбхат.

Също така е важно да попитате за преживяванията на партньора си, защото това засяга и двама ви. Те може да имат известен физически дискомфорт или безпокойство и относно секса и интимността. Ако сте избягвали секса, вашият партньор може да е приписал това на липсата на интерес към връзката.

Проучване предполага, че отношенията и емоционалните притеснения на Peyronie могат да си влияят взаимно.

Ако ви е удобно, помолете партньора си да присъства на вашите терапевтични сесии. Като алтернатива можете да продължите терапия за двойки, за да помогнете за насърчаване на добра комуникация и изследване на сексуалната интимност.

Асоциацията на защитниците на болестта на Пейрони препоръчва да не се опитвате да говорите за всичко наведнъж. Те предлагат преразглеждане на разговора, тъй като нещата се променят. Може също да помогне да включите партньора си, докато научавате повече за болестта и потенциалните лечения.

Ако в момента сте необвързани

Не е нужно да имате връзка, за да почувствате стреса от болестта на Пейрони.

Въпреки че изследванията по тази тема са ограничени, a Проучване от 2008 г установи, че някои необвързани мъже с болестта на Пейрони може изобщо да избягват интимност или срещи. Повечето експерти в областта са съгласни, че човек с болестта на Пейрони може да бъде емоционално засегнат от нея, независимо от състоянието на връзката си.

Как и кога трябва да започнете разговор с потенциален нов партньор? Квалифициран терапевт може да ви помогне да разберете правилния път. Терапевтът може да помогне за създаването на стратегии за:

 • изграждане на самочувствие
 • ефективна двупосочна комуникация
 • навигиране на сексуална интимност с нов партньор

Outlook

Няма лечение, но общата прогноза за мъжете с болестта на Пейрони е добра. Има ефективни лечения и не е вредно за цялостното здраве. Мъжете с Пейрони могат да имат пълноценен сексуален живот.

Нежеланието да потърсите помощ може да ви задържи физически и емоционално. Посещението при уролог, разговорът с партньора ви и търсенето на помощ за емоционален стрес може да подобри перспективата ви.

Въпреки че е физическо разстройство, болестта на Пейрони може да доведе до стрес, безпокойство или дори депресия. Посещението на уролог, за да научите за възможностите за лечение, е добра първа стъпка.

Също така е важно да говорите открито за емоционалното си състояние. Първите стъпки може да са най-трудната част. Но откритата комуникация с вашия здравен екип и партньор е ключът към това да се чувствате по-добре.

Помислете за посещение на секс терапевт или друг специалист по психично здраве. Със или без партньор, те могат да ви помогнат да се справите с емоционалния стрес и да подобрите интимните отношения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss