Възможно ли е да имате разхлабена вагина?

Има много митове и погрешни схващания, когато става въпрос за вулвата и вагината. Някои хора вярват, че вагините могат да загубят своята еластичност и да се отпуснат завинаги. Това обаче всъщност не е вярно.

Най-напред: Няма такова нещо като „разхлабена“ вагина. Вашата вагина може да се промени с течение на времето поради възрастта и раждането, но няма да загуби окончателно своята еластичност.

Вашият вагинален канал е еластичен. Това означава, че може да се разтяга, за да поеме неща, които влизат (като тампон или секс играчка) или излизат (като раждане на бебе). Но няма да отнеме много време вагината ви да се върне в предишната си форма.

Митът за „разхлабената“ вагина исторически се е използвал като начин да се засрамят хората за техния сексуален живот.

В края на краищата „отпуснатата“ вагина не се използва за описание на човек, който прави много секс с моногамен партньор. Използва се предимно за описание на човек, който е правил секс с повече от един човек.

Но истината е, че няма значение с кого правите секс, как правите секс или колко често. Това няма да повлияе на формата, размера, силата или външния вид на вашата вагина.

Значение на „стегната“ вагина

Важно е да знаете, че „стегнатата“ вагина може да е признак на основно заболяване, особено ако изпитвате дискомфорт по време на проникващ секс.

Вашите вагинални мускули естествено се отпускат, когато сте възбудени. Ако не сте възбудени, заинтересовани или физически подготвени за проникване, вагината ви няма да се отпусне, да се самосмазва и да се разтяга.

Тогава стегнатите вагинални мускули могат да направят сексуалната среща болезнена или невъзможна. Изключителното вагинално стягане също може да е признак на вагинизъм.

Вагинизмът е болка, която се появява преди или по време на проникване. Това може да означава полов акт, използване на тампон или поставяне на спекулум по време на преглед на таза.

Ако това ви се струва познато, консултирайте се с гинеколог или друг медицински специалист. Те могат да оценят вашите симптоми и да помогнат за определяне на основната причина.

Вашият клиницист може да препоръча Кегел и други упражнения за тазовото дъно, вагинална дилататорна терапия или инжекции с ботокс, за да помогне за отпускане на мускулите.

Промени във вагиналната еластичност с течение на времето

само две неща може да повлияе на еластичността на вашата вагина: възраст и раждане.

Възраст

Вие може да започне за да видите промяна в еластичността на вагината си, започвайки от 40-те години. Това е така, защото нивата на естроген ще започнат да спадат, когато навлезете в перименопаузалния етап.

Загубата на естроген означава, че вашата вагинална тъкан ще да стане:

 • по-тънък
 • изсушител
 • по-малко кисела
 • по-малко еластична или гъвкава

Тези промени може да станат по-забележими, след като достигнете менопаузата. Това каза, всяка разхлабеност или слабост е лек. Един ден няма да се събудите с изключително различна еластичност.

Вагинално раждане

Естествено е тялото ви да се промени след раждането. При вагинално раждане вашите вагинални мускули трябва да се разтегнат, за да създадат достатъчно голям отвор, за да може бебето да премине през родовия канал и да излезе от входа на вагината.

Може да забележите, че вагината ви се чувства малко по-отпусната от формата преди раждането. Това може да се очаква. Вашата вагина трябва да започне да се връща обратно няколко дни след раждането, въпреки че може да не се върне напълно в първоначалната си форма.

Ако сте имали няколко вагинални раждания, е по-вероятно вашите вагинални мускули да загубят малко еластичност. Ако се чувствате неудобно от това, има упражнения за укрепване на мускулите на вагиналния под преди, по време и след бременност.

Как да укрепите вагиналните си мускули

Упражненията за таза са чудесен начин за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Тези мускули са част от вашата сърцевина и помощ поддръжка Вашият:

 • пикочен мехур
 • ректума
 • тънко черво
 • матка

Когато мускулите на тазовото дъно отслабнат от възрастта или раждането, вие може:

 • случайно изпускане на урина или изпускане на вятър
 • изпитвате постоянна нужда да пикаете
 • имате болка в областта на таза
 • изпитват болка по време на проникващ секс

Въпреки че упражненията за тазовото дъно могат да помогнат за лечение на лека уринарна инконтиненция, те не са толкова полезни за хора, които изпитват тежко изтичане на урина.

Медицински специалист може да ви помогне да разработите подходящ план за лечение, който отговаря на вашите нужди.

Кегел упражнения

Първо, трябва да идентифицирате мускулите на тазовото дъно. За да направите това, спрете по средата, докато пикаете. Ако успеете, значи сте намерили правилните мускули.

След като го направите, изпълнете следните стъпки:

 1. Изберете позиция за вашите упражнения. Повечето хора предпочитат да лежат по гръб за Кегел.
 2. Стегнете мускулите на тазовото дъно. Задръжте контракцията за 5 секунди, отпуснете се за още 5 секунди.
 3. Повторете тази стъпка поне 5 последователни пъти.

Докато изграждате сила, увеличете до 10 секунди. Опитайте се да не стягате бедрата, корема или дупето по време на Кегел. Просто се съсредоточете върху тазовото дъно.

Упражнения за накланяне на таза

За да укрепите вагиналните си мускули с помощта на упражнение за накланяне на таза:

 1. Застанете с рамене и се опрете в стена. Дръжте коленете меки.
 2. Издърпайте пъпа навътре към гръбнака. Когато правите това, гърбът ви трябва да се притисне към стената.
 3. Стегнете пъпа си за 4 секунди, след което го отпуснете.
 4. Повтаряйте няколко пъти на ден.

Вагинални конуси

Можете също така да укрепите мускулите на тазовото дъно, като използвате вагинален конус. Това е претеглен предмет с размер на тампон, който поставяте във вагината си и държите.

Да го направя:

 1. Поставете най-лекия конус във вагината си.
 2. Стиснете мускулите си. Задръжте го на място за около 5 минути два пъти на ден.
 3. Увеличете теглото на конуса, който използвате, докато успеете да държите конуса на място във вагината си.

Вагинални конуси може би помага при уринарна инконтиненция след раждане. Необходими са обаче още изследвания.

Невромускулна електрическа стимулация (NMES)

NMES може да помогне за укрепване на вашите вагинални мускули, като изпрати електрически ток през тазовото дъно с помощта на сонда. Електрическата стимулация ще накара мускулите на тазовото дъно да се свият и отпуснат.

Можете да използвате домашна NMES единица или да накарате медицински специалист да извърши лечението.

Долния ред

Запомнете: „Хлабавата“ вагина е мит. Вагиналното раждане може временно да доведе до загуба на част от еластичността на вагината ви, но мускулите ви няма да се разтегнат за постоянно. След време вагината ви вероятно ще се върне към формата си преди раждането.

Ако сте загрижени за промени във вагината си, свържете се със здравен специалист, за да обсъдите какво ви притеснява. Те могат да ви помогнат да облекчите притесненията си и да ви посъветват за следващите стъпки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss