Възможна ли е обилна менструация след аблация на ендометриума?

Обилна менструация е малко вероятна след ендометриална аблация. Въпреки това, целта на процедурата е да спре, съкрати или намали менструалния ви поток – а не да спре цялостния ви менструален цикъл.

Повечето хора изпитват леко вагинално кървене или зацапване през първите 1-3 дни след операцията, според д-р Джил Пърди, сертифициран акушер-гинеколог и медицински директор в Pediatrix Medical Group в Атланта, Джорджия.

Може също така да забележите повишаване на прозрачното вагинално течение през следващите 2-3 седмици. Секрецията може да е рядка, водниста или с примес на кръв, но не трябва да мирише по-различно от обичайното.

Ако забележите огромна промяна от обичайния си аромат или усетите зарибяващ, неприятен или остър аромат, консултирайте се с вашия медицински специалист, тъй като това може да е признак на инфекция, обяснява Елизабет Суенсън, MD, акушер-гинеколог от Wisp, a платформа за телездраве, фокусирана върху сексуалното и репродуктивното здраве.

Какво да очаквате от менструацията след ендометриална аблация

Някои хора забелязват промяна в или изчезване на менструалния си цикъл непосредствено след процедурата, казва Суенсън.

Други хора ще трябва да изчакат до 3 месеца, докато менструалният им цикъл се установи в „ново нормално състояние“.

За тези хора „първата менструация след периода на аблация може да бъде сходна по обем и дължина на кървене, както преди операцията“, обяснява Purdie. „Но до втория или третия период тези хора трябва да забележат промяна.“

След като тялото се излекува, повечето хора ще видят намаляване на количеството кървене, което имат по време на цикъла си, казва тя.

Някои данни сочат това 15–72% от хората напълно спират да имат цикъл (аменорея) до 12 месеца след операцията.

Разбиране на дългосрочните ефекти от ендометриалната аблация върху менструацията

Ефектите най-вероятно ще бъдат постоянни за хора, които са в перименопауза или в рамките на около 5 години след естественото им спиране на менструацията, обяснява Алден Зено, доктор по медицина, акушер-гинеколог, основател на Essence Health and Urogynecology в Глендейл, Калифорния.

„Хората, които са по-далеч от менопаузата, като например през 30-те и началото на 40-те, може да забележат, че кървенето им се връща към нещо по-тежко 1-2 години след процедурата“, казва тя.

Всъщност проучване от 2019 г. идентифицира по-младата възраст като един от няколкото фактора, които могат да увеличат риска от неуспех и повторна хирургична интервенция в рамките на 2 години след аблация на ендометриума.

Други фактори включват:

 • болезнена менструация (дисменорея)
 • менструално кървене, което продължава повече от 7 дни наведнъж (менорагия)
 • 5 или повече бременности, пренесени до 20 гестационна седмица или по-късно (паритет)
 • раждане със секцио

Изследване, цитирано от проучване от 2016 г съобщава за 5–16% процент на неуспех 5 години по-късно. Тук изследователите идентифицираха следното като предоперативни предиктори за неуспех на лечението:

 • по-млади от 45 години
 • паритет от 5 или повече
 • тубарна стерилизация
 • дисменорея

Те наблюдават, че неуспехът на аблация на ендометриума често се наблюдава при хора с:

 • ендометриална тъкан, прорастваща в мускулната стена на матката (аденомиоза)
 • доброкачествени образувания в мускулите на матката (интрамурални фиброиди)
 • натрупване на кръв в матката (хематометър)

„В редки случаи връщането на тежкото кървене може да е свързано с нещо предраково или дори раково“, казва Зено.

Кога да се консултирате с лекар или друг медицински специалист

„Докато зацапването след процедурата е обичайно, тежкото кървене не е“, казва Зено. „Всеки, който накисва менструалната подложка за по-малко от 2 часа, трябва да потърси медицинска помощ.“

Трябва също така да потърсите незабавна медицинска помощ, ако получите симптоми на инфекция или други усложнения, казва Суенсън.

Това включва:

 • треска
 • секреция с мирис или неприятна миризма

 • силна или влошаваща се болка
 • затруднено уриниране или изхождане

Ако все още имате зацапване 2-3 седмици след процедурата, консултирайте се с вашия хирург.

Долния ред

Обилното вагинално кървене непосредствено след процедурата може да е признак за тежки усложнения, така че е важно незабавно да потърсите медицинска помощ.

При много хора менструалното течение ще намалее или изчезне в рамките на 3 месеца след ендометриалната аблация. Някои хора установяват, че цикълът им изчезва напълно в рамките на 12 месеца.

Някои фактори могат да увеличат вероятността от предоперативно менструално течение или тежка менструация да се върне години по-късно.

Вашият медицински специалист може да отговори на всички въпроси, които може да имате относно вашия индивидуален риск. Те могат също да обсъдят вашите общи очаквания за облекчаване на менструалния цикъл и да препоръчат допълнителни или алтернативни възможности за лечение.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss