Всичко, което трябва да знаете за синус лифтинг

Операцията на синус лифтинг е подход за лечение, който вашият зъболекар може да препоръча, когато желаете зъбни импланти, но нямате достатъчно челюстна кост, за да фиксирате импланта.

Други имена на тази процедура включват увеличаване на синусите или присадка на синусите. Няколко вида медицински специалисти могат да извършват тази процедура, като пародонтологи или орални хирурзи.

Има много техники, които денталния специалист може да използва за извършване на операция за повдигане на синусите. Продължете да четете, за да научите повече за тези подходи и как те могат да помогнат за осигуряването на вашите зъбни импланти.

Защо се прави

Синус лифтът се отнася до увеличаване или повдигане на максиларния синус, за да се направи повече място за нова кост.

Максиларните синуси са пълни с въздух кухини, разположени точно над задната част на максилата или горната челюст. Чрез повдигане на синуса и присаждане на кост между тях има повече кост, за да може лекарят да постави зъбен имплант.

Ако нямате достатъчно кост на горната челюст, имплантът не може да се закрепи правилно и вашият нов зъбен имплант не може да изпълнява някои по-взискателни задачи, като например дъвчене.

Без достатъчно кост, зъбният имплант няма да се закрепи правилно и може да се провали. Някои от причините, поради които може да сте изпитали загуба на кост в челюстта, включват:

 • рожденни дефекти
 • рак
 • естествена вариация, при която вашите синусни кухини са много големи или челюстната кост е много тънка
 • пародонтоза

Също така, костта в челюстта може да бъде перспектива за използване или загуба. Ако сте преживели загуба на зъби, челюстната ви кост може да започне да става по-тънка с течение на времето.

Според Фондацията за орална рехабилитация лекарите ще препоръчат операция за повдигане на синусите, ако преценят, че имате по-малко от 4 до 6 милиметра височина на костите в задната част на челюстта.

Подготовка

Получаването на зъбен имплант или импланти може да бъде многоетапен процес, като синусният лифт и костното присаждане са по-ранна стъпка в процеса преди поставянето на зъбния имплант.

Процесът на имплантиране на зъбите обикновено протича по следния начин:

 • По време на първоначалната консултация вие и вашият лекар ще обсъдите вашите цели за зъбни импланти.
 • Вашият лекар ще прегледа зъбите, устата и венците.
 • Ще се подложите на образни изследвания, като рентгенови лъчи или компютърно томографско сканиране, за да идентифицирате здравето на челюстната кост и други ключови структури в черепа.
 • Ще се подложите на операция за синус лифтинг, ако е необходимо, за да помогнете за обезопасяването на импланта.
 • Вашият лекар ще постави държача за зъбни импланти, известен като абатмент.
 • Вашият лекар ще постави зъбния имплант.

Колко време отнема всяка стъпка от този процес често зависи от цялостното ви орално здраве.

Тъй като поставянето на зъбни импланти може да бъде много скъпа процедура, важно е да отделите цялото време, необходимо за осигуряване на най-добри резултати.

Процедура

Съществуват няколко различни подхода за хирургия на синус лифтинг. Идеалният подход за вас може да зависи от това колко кост имате в момента в челюстта си, какъв тип костна присадка използва лекарят и потенциалния подход за поставяне на зъбен имплант в по-късен момент.

Някои от основните стъпки включват следното:

 • Може да ви бъдат дадени перорални или интравенозни успокоителни средства или зъболекар ще обезболява зоната с локална упойка, за да се чувствате комфортно по време на процедурата.
 • Вашият хирург ще идентифицира и ще направи разрези в задната част на тъканта на венците ви и ще разкрие костта.
 • Вашият хирург ще отреже малка част от костта, като внимава да избегне синусните мембрани.
 • Вашият хирург ще повдигне отрязаната част от костта нагоре в синусовата кухина, повдигайки мембраната.
 • Вашият хирург ще приложи материали за костна присадка в нововдигнатата област. Това може да бъде кост, взета от друга област в тялото ви или синтетичен костен материал. Вие и Вашият лекар ще обсъдите най-добрия вариант за Вас преди процедурата.
 • Вашият хирург ще приложи конци, за да затвори разрезите във венците ви.

След процедурата, Вашият лекар ще Ви даде инструкции, които да Ви напътстват във Вашето възстановяване.

Възстановяване

Някои от най-честите нежелани реакции след синус лифтинг са подуване и кървене. Този дискомфорт обикновено не продължава повече от няколко дни и можете да се върнете към редовни дейности, както Ви е наредил Вашият лекар.

Най-честата загриженост за усложнението при операция на синус лифтинг е перфорацията на Шнайдеровата мембрана. Тази мембрана покрива кухината на максиларния синус и нейната перфорация увеличава риска от хроничен синузит и инфекция на синусите.

Ако това се случи по време на операцията, лекарят ще се опита да поправи мембраната или да спре операцията напълно.

След неусложнена операция за повдигане на синусите, Вашият лекар вероятно ще Ви даде инструкции за възстановяване, като:

 • Приемайте антибиотици, ако са предписани, за да избегнете инфекция.
 • Избягвайте енергично издухване на носа и кихане, което може да повлияе на поставянето на костния присаден материал.
 • Избягвайте да миете зъбите си за определен период от време, за да не изместите съсиреци или кървене.
 • Вземете болкоуспокояващи, за да облекчите дискомфорта.
 • Въздържайте се от пиене от сламка, която може да измести кръвните съсиреци, които предотвратяват кървенето.
 • Въздържайте се от тютюнопушене, което може да наруши времето за оздравяване.

Обикновено ще се върнете при Вашия лекар в рамките на около седмица след процедурата. Ако почувствате болка, която се влошава, вместо да се подобрява, или кървене, което е трудно да се контролира, обадете се на Вашия лекар възможно най-скоро.

Разходи

Разходите за операция за синус лифтинг ще варират в зависимост от:

 • необходими материали за костна присадка
 • сложността на процедурата
 • таксите на съоръжението
 • географско местоположение
 • лекарски такси

Разходите за процедурата могат да варират от 1500 до 5000 долара, според Dentaly.org. Вашият лекар трябва да прегледа очакваните такси с вас преди процедурата.

Ако имате стоматологична застраховка, вашата застраховка може да плати част от процедурата. Някои хора също избират опции за финансиране, като планове за плащане със своя зъболекар или финансиране чрез компания за медицинско финансиране, за да платят процедурата.

Какво да очаквам

Според Американската академия по пародонтология, челюстната ви кост може да отнеме между 4 и 12 месеца, за да заздравее и да се развие, преди да поставите зъбни импланти. Въпреки това, може да има моменти, когато лекарят ще постави зъбните импланти веднага, когато имате операция за синус лифтинг.

След като имате успешна операция за повдигане на синусите, обикновено не е необходимо да провеждате процедурата отново. Изключение може да бъде, ако Вашият лекар перфорира мембраната на Schneiderian по време на процедурата и предлага да оставите време за заздравяване на мембраната, преди да повторите синус лифтинга.

Кога да говоря с лекар

След операцията за повдигане на синусите трябва да се обадите на Вашия лекар, ако изпитате следното:

 • подуване или болка, която се влошава след 2 до 3 дни
 • кървене, което се влошава или остава стабилно след 2 до 3 дни
 • дискомфорт или усещане, че материалите за костна присадка са се изместили от мястото си (това може да се случи след енергично кихане или издухване на носа)
 • признаци на инфекция, като подуване, треска или дренаж с неприятна миризма от хирургичната област

Ако имате други притеснения, свързани с процедурата или вашето възстановяване, обадете се на Вашия лекар възможно най-скоро.

Долния ред

Операцията на синус лифтинг може да проправи пътя за поставяне на зъбни импланти. Амбулаторната процедура помага да се изгради по-здрава кост за зъбен имплант, увеличавайки вероятността имплантът или имплантите да успеят.

Лекарят трябва внимателно да оцени здравето на челюстната ви кост преди процедурата за имплантиране и да обясни своите препоръки за повдигане на синусите, подходи и потенциални материали за костно присаждане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss