Всичко за синдрома на неразресващата се коса

изображение на дете със синдром на неразресващата се коса
Нисиан Хюз/Гети изображения

Да имате лош ден за коса от време на време е доста обичайно за повечето хора. Може да скриете случайния ден с лоша коса, като приберете кичурите си под шапка или изберете обикновен кок или конска опашка, за да приберете кичурите си.

За някои деца това може да бъде постоянно преживяване, ако имат много рядкото заболяване, известно като синдром на неразресваната коса (UHS).

Състоянието обикновено не създава допълнителни усложнения и е временно за повечето хора, които го имат. Но все още може да бъде разочароващо преживяване както за децата, така и за лицата, които се грижат за тях.

Ако се грижите за дете с това рядко заболяване, ще искате да продължите да четете, за да разберете какво точно го е причинило и какво да очаквате, докато детето ви расте.

Какво представлява синдромът на неразресващата се коса?

Фразата „синдром на неразресващата се коса“ може да звучи като сатирично медицинско състояние, но не е смешно за хората с този тип коса.

UHS е нарушение на растежа на косата, причинено от генетични мутации, при което косата не лежи гладко, независимо колко е четкана или сресана, според 2016 изследване.

Хората с UHS са склонни да имат руса или сребриста коса, която изглежда видимо жилава или къдрава, суха е и стои далеч от скалпа. Това е така, защото космените фоликули изграждат космени стъбла със структурни различия и липса на меланин.

UHS може да присъства при раждането, но често може да не се появи, докато детето не е на възраст между 3 месеца и 3 години. Най-често се наблюдава на възраст между 2 и 11 години.

Други общи имена за това състояние включват:

  • синдром на неуправляема коса
  • стъклена коса
  • cheveux incoiffables
  • pili trianguli et canaliculi

Какво причинява синдрома на неразресваната коса?

Както бе споменато по-рано, изследванията показват, че повечето случаи на UHS са причинени от генетични мутации.

Състоянието обикновено изглежда се развива чрез наследствени автозомно-рецесивни генетични мутации, според Информационния център за генетични и редки болести (GARD). Това означава, че човек получава генетичната мутация и от двамата биологични родители. Родителите се считат за носители и не е задължително самите те да имат заболяването.

За повечето хора UHS не води до усложнения или се появява при други здравословни състояния. За малка част от пациентите с UHS обаче това състояние на косата е симптом на по-сериозни здравословни проблеми.

Някои състояния, свързани с UHS, включват:

  • ектодермална дисплазия
  • Фалангоепифизарна дисплазия с форма на ангел
  • Синдром на Борк

По-специално, експертите са посочили три гена – PADI3, TGM3 и TCHH – които са пряко свързани с протеините, необходими по време на образуването на косъма, според GARD.

И все пак някои хора с UHS не носят тези генетични аномалии и все още имат нетипични косми. В резултат на това тези случаи нямат известна причина. Необходими са още изследвания, за да се разбере напълно състоянието и какво го предизвиква.

Типичните косми (независимо от вида на косата) са тръбести. Но при хора с UHS, когато се наблюдават под микроскоп, стволът на косъма изглежда ъгловат, почти като триъгълник, на 2016 изследване.

Освен това вътрешната обвивка на корена може да бъде преждевременно кератинизирана. Това също причинява нетипични бразди по дължината на косъма, които го правят по-труден за управление.

Колко неразресваща се коса в сравнение с други типове коса

За да бъде ясно, UHS косата не се вписва в приетата скала за типизиране на косата на Андре Уокър и не може да се сравни с по-текстурираните модели на коса тип 3 и тип 4.

UHS косата не се държи като по-текстурирани типове коса и не отговаря на стандартните техники за оформяне на косата. Това означава, че не може да се управлява чрез опитване на традиционни процедури за грижа за косата като релаксиращи средства, къдрене или кератинови процедури, които биха предложили по-добра управляемост за текстурирана коса.

Колко често срещан е синдромът на неразресваната коса?

UHS се счита за много рядко заболяване. Към днешна дата приблизително 100 случая са документирани в научни изследвания или литература. Възможно е повече хора да имат UHS, но това просто не е потвърдено.

Може ли да се лекува синдромът на неразресваната коса?

Няма официално лечение за UHS. И макар косата да изглежда неуправляема, тя все още е здрава и расте. Освен това не е слаб или повреден.

При UHS косата обаче расте много по-бавно. Някои хора предполагат, че приемането на добавки с биотин може да подобри външния вид на косата и да я направи по-послушна, според Преглед на изследването за 2017 г. Но към днешна дата няма достатъчно изследвания, които да потвърдят тази теория.

Експертите препоръчват да бъдете нежни с косата и да избягвате прекалено много манипулации, като например агресивно разресване или разресване. По същия начин се препоръчва изборът на минимално топлинно оформяне (като сушене със сешоар). Както споменахме по-рано, трябва да се избягват къдрене, релаксанти или други агресивни химически обработки.

Децата израстват ли синдрома на неразресваната коса?

За повечето деца с UHS състоянието изчезва точно както се е появило случайно. За повечето навлизането в пубертета предизвиква промяна в косата, така че тя да стане по-послушна. За много хора косата се връща изцяло към различна текстура, така че издайническата груба текстура на UHS вече не се вижда.

Долния ред

За повечето деца, ако UHS е налице, това е безобидно, но разочароващо състояние, което затруднява оформянето и грижата за този уникален тип коса. Въпреки това, някои редки случаи на UHS са придружени от по-сериозни заболявания.

Въпреки че UHS косата може да изисква по-непристрастен подход, повечето деца с UHS ще надраснат това състояние по време на юношеството. Междувременно болногледачите могат да обмислят включването на добавка с биотин, за да подобрят управляемостта, докато пубертетът и времето не накарат UHS да избледнее.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss