Всичко за окото: Структура, функция и общи условия

Здраве на очите

Очите са сложни органи. Има много части, които трябва да работят заедно, за да се получи ясна визия. Прочетете, за да получите основен преглед на анатомията на очите и да научите за често срещаните очни състояния.

Части от окото

Основните части на окото са изброени по -долу. Проблеми или неизправности във всяка част на окото причиняват много често срещани очни състояния.

Роговица

Роговицата е слой от чиста тъкан в предната част на окото, който спомага за фокусирането на светлината.

Слъзни канали

Отворите към слъзните канали са разположени в горния и долния клепач във вътрешния ъгъл на всяко око. Сълзите се отделят от слъзната жлеза от външния, горния клепач до повърхността на окото. Сълзите поддържат роговицата смазана и чиста от отломки. Слъзните канали източват сълзите.

Ирис и зеница

Оцветената част на окото е ирисът. Това е набор от мускули, които контролират зеницата, която е отворът в средата на окото. Ирисът контролира количеството светлина, идващо през зеницата.

Обектив и ретина

Обективът е зад зеницата. Той фокусира светлината върху ретината, светлочувствителните клетки на гърба на очната ябълка. Ретината преобразува изображенията в електрически сигнали, които се изпращат до зрителния нерв.

Оптичен нерв

Оптичният нерв е дебел сноп нервни влакна, прикрепен към задната част на окото. Той предава визуална информация от ретината до мозъка.

Грешки при пречупване

Когато светлината не е фокусирана правилно, това причинява замъглено зрение. Очилата, контактите или операцията обикновено могат да коригират рефракционни грешки, които включват:

  • късогледство (късогледство), когато далечните обекти изглеждат замъглени

  • хиперметропия (далекогледство), когато обектите отблизо изглеждат замъглени

  • астигматизъм, който може да доведе до замъглено зрение, тъй като роговицата не е перфектно оформена, за да насочва светлината в окото

  • пресбиопия, която е далекогледство, причинено от загуба на еластичност на лещата на окото поради стареене

Глаукома

Глаукомата е повишено налягане на течността в окото. Това може да причини увреждане на зрителния нерв. Глаукомата е честа причина за слепота. Възрастта, расата и семейната история са важни рискови фактори.

Катаракта

Катаракта е замъгляване на лещата, което причинява замъглено или оцветено в цвят зрение. Хората с катаракта често съобщават за „ореоли“ около обекти, които гледат, особено през нощта. Това състояние е най -често при възрастни хора.

Катарактата може да бъде отстранена чрез операция, която замества увредената леща с изкуствена леща.

Свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD)

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е постепенно увреждане на клетките на макулата. Това състояние е най -често при хора над 60 години.

AMD причинява замъглено зрение, особено в центъра на зрителното поле. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, AMD е най -разпространената причина за слепота и загуба на зрение при хора над 65 години в Съединените щати.

Амблиопия

Амблиопията обикновено се нарича „мързеливо око“. Това се случва, когато зрението не се развива правилно в очите и мозъкът започва да благоприятства окото с по -добро зрение.

Това се случва, ако едно от очите е блокирано да произвежда ясни изображения през критичните години от раждането на възраст до 6. Едното око може да бъде възпрепятствано от проблеми като спукване на капака, тумор или неправилно подредени очи (страбизъм), които не се коригират, когато детето е малко.

От решаващо значение е очен лекар да прецени малко дете, чиито очи не се подравняват или които имат проблеми със зрението, за да се гарантира, че състоянието е правилно диагностицирано и лекувано.

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е увреждане на кръвоносните съдове на ретината, причинено от диабет. Той причинява замъглени или тъмни петна в зрителното поле и в крайна сметка може да доведе до слепота.

Най -добрият начин да избегнете тези проблеми със зрението е да държите кръвната си захар под контрол и да посещавате очния си лекар всяка година за разширен очен преглед. Правилната грижа може да намали усложненията.

Отлепване или разкъсване на ретината

Когато ретината се отделя от задната част на окото, тя се нарича отделена ретина. Той причинява замъглено зрение и частична или пълна загуба на зрение и трябва да се третира като спешна медицинска помощ.

Синдром на сухото око

Сухото око е липса на сълзи. Обикновено се дължи на проблем с образуването на сълзи, слъзните канали или клепачите, или това е страничен ефект от някои лекарства. Това състояние може да причини болка и замъглено зрение.

Взимането

Очите са сложни и е важно да знаете различните части и как функционират.

Знаейки как работи всяка част, може да ви помогне да разпознаете проблеми със зрението и симптомите на често срещани очни заболявания, за да можете да започнете лечение навреме и да поддържате здравето на очите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss