Вашето ръководство за пневмоцистна пневмония и нейното лечение

Този тип пневмония е рядък, но може да бъде опасен за хора с отслабена имунна система. Процесите на лечение и диагностика изминаха дълъг път през последните няколко десетилетия.

Пневмоцистоза пневмония (PCP) е инфекция, причинена от гъбички, наречени Pneumocystis jirovecii. PCP е сериозна инфекция, която най-често се развива при хора с отслабена имунна система. Инфекцията е относително рядка в общата популация.

„C“ в PCP идва от предишното му име. Имаше промяна в разбирането и знанието за тази инфекция през 80-те години, когато болниците започнаха да виждат нарастване на броя на хората с нея сред тези с ХИВ и СПИН. Преди 1980 г. P. jirovecii беше повикан P. carinii и е класифициран като протозойна инфекция. „C“ в акронима PCP първоначално означаваше carinii.

Въпреки че това вече не е правилно, акронимът е останал същият, за да се избегне объркване. Продължете да четете, за да научите повече за тази рядка форма на пневмония.

Причини за Pneumocystis пневмония

Гъбичките, които причиняват PCP, могат да живеят в белите дробове на повечето хора, без да причиняват симптоми. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че до 20% от възрастните носители на гъбички по всяко време. Телата на повечето хора обикновено премахват гъбичките без проблем след няколко месеца.

Но хората с отслабена имунна система могат да развият сериозни инфекции, когато се заразят с гъбичките, които причиняват PCP. Това най-често се наблюдава при хора с ХИВ или СПИН. Около 30% до 40% от хората с PCP имат ХИВ или СПИН.

Други хора, които са изложени на риск от PCP включват хора:

 • с хронично белодробно заболяване
 • с рак
 • които са имали трансплантация на органи
 • които са имали трансплантация на стволови клетки
 • с лупус и други автоимунни заболявания
 • които приемат кортикостероиди и други лекарства, които намаляват отговора на имунната система на тялото им

Колко често се среща Pneumocystis пневмония?

Няма проследени статистики за PCP в Съединените щати. Данните от 2017 г. изчисляват това около 10 590 американци са били хоспитализирани с PCP през тази календарна година. Но няма обща статистика и данни.

Известно е, че преди епидемията от СПИН през 80-те години PCP е била изключително рядка. По време на разгара на епидемията от СПИН и преди разработването на днешните лекарства за СПИН, около 75% от хората със СПИН са развили PCP.

Тези числа са намалели в съвременните времена, но PCP все още е проблем за хората със СПИН и други заболявания, които отслабват имунната им система. PCP също е проблем в много страни по света с развиващи се здравни системи.

Беше ли Ви полезно?

Симптоми на пневмоцистна пневмония

Симптомите на PCP са подобни на симптомите на други видове пневмония. Те могат да включват:

 • затруднено дишане
 • кашлица
 • треска
 • втрисане
 • болка в гърдите
 • умора

Добра идея е да се свържете със здравен специалист, ако изпитвате някой от тези симптоми, особено ако сте ги имали повече от няколко дни.

Как да се предпазим от пневмоцистна пневмония

Някои хора, които са изложени на висок риск от PCP, като хора с ХИВ или СПИН или хора, които са получили трансплантация на органи или стволови клетки, могат да бъдат предписани лекарства за предотвратяване на PCP.

Обикновено това включва лекарство, наречено ко-тримоксазол (TMX/SMX). Вие и медицински специалист можете да обсъдите дали превантивното лекарство е подходящо за вас. Няма ваксина за предотвратяване на PCP.

Беше ли Ви полезно?

Диагностика на пневмоцистна пневмония

Вероятно ще имате кръг от тестове, за да потвърдите диагнозата PCP. Това обикновено включва:

 • Кръвни изследвания: Кръвни тестове, като пълна кръвна картина (CBCs), могат да ви помогнат да откриете нивата на белите кръвни клетки и могат да показват инфекция. Друг кръвен тест търси част от гъбични клетки, наречени D-глюкан.
 • Кръвни газови тестове: Може да Ви бъдат взети газове от артериалната и венозната кръв, за да се изследват нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта.
 • Изследване на храчки: Изследването на храчки тества слузта, която изкашляте в епруветка за събиране на гъбички, причиняващи PCP.
 • Рентгенов: Рентгенова снимка може да направи снимки на гърдите ви и да провери за натрупване в белите дробове.
 • Бронхоскопия: Бронхоскопията е тест, който използва малка и тясна тръба, наречена ендоскоп, която се вкарва в дихателните пътища, за да се види по-добре възпалението и увреждането. Той може да предостави проби от храчки, както и биопсии.
 • Белодробна биопсия: По време на белодробна биопсия ще бъде отстранена част от белодробната ви тъкан, за да може да бъде тествана в лаборатория.

Възможности за лечение на Pneumocystis пневмония

PCP е сериозна инфекция. Хората с PCP се нуждаят от медицинско лечение за разрешаване на инфекцията. Ако PCP не се лекува, това може да бъде фатално.

Лечението на PCP най-често включва лечение с ко-тримоксазол, което се дава като перорално лекарство или чрез интравенозна (IV) линия. Обикновено са необходими 3 седмици лечение. Вашият здравен екип ще следи отблизо напредъка ви, така че не забравяйте да ги попитате, ако имате въпроси относно вашето лечение за PCP.

Може също да получите лечение за облекчаване на симптомите, като лекарства за понижаване на температурата, течности за рехидратация и болкоуспокояващи лекарства.

Включете се

Въпреки че имаме лечения за PCP, изследователите все още се стремят да подобрят процеса. Ако искате да се включите в търсенето на нови и по-добри лечения, вижте ClinicalTrials.gov, за да видите какви проучвания в момента търсят участници.

Не забравяйте да обсъдите всички опити с лекар или здравен специалист, особено ако това ще включва промени в текущия ви режим на лечение.

Беше ли Ви полезно?

Разходи и покритие за лечение на пневмоцистна пневмония

Точната цена за лечение с PCP ще зависи от вашия застрахователен план и от фактори като марката ко-тримоксазол, който получавате, дали имате нужда от допълнително лечение за симптоми и ако имате нужда от хоспитализация.

Вашето приспадане, доплащания и другите подробности от вашия застрахователен план също ще имат значение в крайната ви цена.

PCP има общ диагностичен код за фактуриране B59 на Международната класификация на болестите, 10-та ревизия (ICD-10). Всички лечения ще попаднат под този код, когато бъдат таксувани към вашата застраховка. Можете да използвате този код, за да търсите в информацията за вашето застрахователно покритие, за да видите какво е посочено.

Вашият план може да посочи, че само определени лекарства и лечения са покрити за PCP. Не забравяйте да се консултирате с тях за най-актуалната информация.

Изгледи за Pneumocystis пневмония

PCP може да бъде фатален. Без лечение PCP може да доведе до респираторна недостатъчност и до усложнения, като колапс на белия дроб или течност в гърдите (плеврален излив).

Ранното лечение може да помогне за предотвратяване на тези усложнения. Днес по-малко хора развиват PCP, отколкото в миналото, благодарение на по-доброто разбиране и методи за тестване.

Въвеждането на лекарства за ХИВ и СПИН, особено антиретровирусната терапия, значително намали броя на хората с PCP в Съединените щати. Но тъй като инфекцията е толкова тежка, CDC все още класифицира PCP като съществен проблем за общественото здраве.

PCP е рядка и сериозна гъбична инфекция, която засяга предимно хора с отслабена имунна система.

Тази инфекция е най-често срещана при хора с ХИВ и СПИН, но може да се появи и при хора, които са претърпели трансплантации на органи и стволови клетки, и други хора, чиято имунна система е отслабена поради състояния или лекарства.

Симптомите на PCP включват треска, затруднено дишане и умора. Медикаментозното лечение на PCP е важно. Без лечение PCP може да бъде фатален. Лечението обикновено включва 3 седмици лечение с ко-тримоксазол перорално или чрез интравенозна линия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss