Вашето ръководство за медитация за облекчаване на шум в ушите

Въпреки че изследването е все още ново, няколко проучвания показват, че медитацията може да помогне за облекчаване на симптомите на шум в ушите.

Някой седи с кръстосани крака на пода и медитира, за да намали шума в ушите си.

Наоколо 25 милиона души всяка година в Съединените щати изпитват епизоди на шум в ушите, които продължават повече от няколко минути. И за някои от тези хора тези епизоди на шум в ушите са хронични и могат да причинят значителни смущения и дистрес в ежедневието им.

Но какви видове лечения са налични за хроничен шум в ушите – и могат ли подходи като медитация или други техники за осъзнаване действително да помогнат за намаляване на тежестта и въздействието на шума в ушите?

По-долу ще проучим какво казва изследването за ползите от медитацията и вниманието при хроничен шум в ушите, включително как можете да започнете да медитирате при шум в ушите.

Могат ли медитацията и вниманието да помогнат за облекчаване на шума в ушите?

Вниманието описва практиката да доведем нашето съзнание до настоящия момент и да си позволим да преживеем себе си и нашата среда в настояще. Медитацията, понякога наричана медитация на вниманието, е вид осъзната дейност, която може да ни позволи да практикуваме пълно присъствие и внимание.

Подходите, базирани на вниманието, включително медитацията, са показали, че са полезни по различни причини.

Според Националните здравни институти (NIH) изследванията показват, че леченията, базирани на вниманието, могат да помогнат за подобряване на симптомите на състояния като депресия, тревожност, нарушения на съня и дори хронична болка. Всъщност изследванията показват, че тези подходи също могат да помогнат за намаляване на симптомите и тежестта на хроничния шум в ушите.

В една малка проучване от 2017г, изследователите изследват ефектите от седмичните йога класове, които включват йога, дишане и медитация, върху 12 участници с хроничен шум в ушите. Според резултатите от проучването, 12 седмици последователна йога практика е успяла да намали тежестта на шума в ушите и общия стрес.

Друго проучване от 2017 г. изследва ефектите от два различни типа когнитивна терапия, базирана на вниманието – обучение за релаксация и медитация за внимание – върху хроничния шум в ушите. Резултатите от проучването установиха, че и двете техники, но особено медитацията на вниманието, са в състояние значително да намалят тежестта на шума в ушите, увреждането и други симптоми като депресия и тревожност.

По-скорошен систематичен преглед от 2019 г. също проучи изследването на интервенции, базирани на вниманието, за свързани с тинитус дистрес, тревожност и депресия. Според резултатите от анализа, който включва 7 проучвания и 425 участници, интервенциите, базирани на вниманието, могат значително да намалят нивата на дистрес при хора, живеещи с шум в ушите.

Може ли медитацията да причини шум в ушите?

Някои хора съобщават, че изпитват симптоми на шум в ушите, като звънене или бръмчене в ушите, след сесия на медитация. Повечето от тези доклади обаче са анекдотични – и няма изследвания, които да предполагат, че медитацията може да причини шум в ушите.

С това казано, хората, които са предразположени към шум в ушите, може да забележат, че тишината на медитация може да влоши симптомите, особено ако наоколо няма други разсейващи фактори.

Ако често изпитвате влошаване на симптомите на шум в ушите след медитация, може да опитате да медитирате със звукова машина или да слушате нежна музика. Ако това не донесе облекчение, свържете се с Вашия лекар, за да обсъдите други възможности за лечение.

Беше ли Ви полезно?

Как да медитирате, за да намалите шума в ушите

Ако никога преди не сте медитирали, може да се изненадате да разберете, че всъщност има много различни видове медитация. И всеки тип медитация предлага нещо различно, в зависимост от вашите нужди и предпочитания.

Например, ето само няколко от видовете медитация, които можете да правите:

 • медитация на вниманиетокоето включва просто внимание към настоящия момент
 • фокусирана медитациякоето включва фокусиране върху нещо вътрешно или външно
 • медитация на движениетокоето включва движение, като йога, тай чи или дори ходене
 • духовна медитациякоето включва изграждане на по-дълбока връзка с духовността на човека
 • прогресивна релаксациякоето включва отпускане на различни части на тялото една по една

Тъй като шумът в ушите често звучи като звънене, бръмчене, щракане или дори съскане, хората с шум в ушите може да открият, че по-лесно се разсейват по време на тихи сесии за медитация.

Ако случаят е такъв, няма нищо лошо в добавянето на малко фонов шум – като звукова машина, работещ вентилатор или дори спокойна музика – за да помогнете за отдалечаване на фокуса от шума в ушите. Може дори да откриете, че записите на ръководена медитация ви помагат да се отдалечите от шума на шума в ушите.

Ако мълчаливата медитация е трудна, може да бъде полезно да намерите специфични форми на медитация, които не е необходимо да се правят в тишина. Например, медитиране чрез фокусиране върху външен звук (фокусирана медитация) или разходка сред природата (медитация на движение) все още може да предложи потенциални ползи за вашите симптоми на шум в ушите, без да стане разочароващо за вас.

Започнете със своето собствено медитативно пътуване

В допълнение към потенциалното намаляване на тежестта на хроничния шум в ушите, изследванията показват че медитацията може да бъде от полза за голямо разнообразие от здравословни състояния – от състояния на хронична болка до състояния на психично здраве и много повече.

Ако се интересувате да опитате медитация, но не знаете откъде да започнете, ето няколко от нашите ресурси, за да започнете вашето пътуване:

 • Кой тип медитация е подходящ за мен?
 • Колко дълго трябва да медитирате, за да получите ползите?
 • 7 съвета за изграждане на ежедневна медитативна практика
 • 9 начина да направите медитацията по-лесна
 • Най-добрите книги за медитация
 • 12 от най-добрите приложения за медитация
 • 10 най-добри места за водена медитация онлайн
 • 11-те най-добри места за медитация в САЩ
 • 10 любими продукта на нашите редактори, за да започнете вашето медитативно пътуване
Беше ли Ви полезно?

Ако някога сте изпитвали шум в ушите, знаете, че той може да бъде досаден, разочароващ симптом. Но ако сте един от милионите хора, които живеят с хроничен шум в ушите, това не е просто досадно – може да бъде направо изтощително.

Доказано е, че основани на внимание практики като медитация помагат не само за намаляване на тежестта на шума в ушите, но също така подобряват умствените и емоционални симптоми, които хроничният шум в ушите може да причини. Освен това медитацията може да предложи голямо разнообразие от други ползи, които могат да помогнат за подобряване на качеството ви на живот като цяло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss