Вашето ръководство за лечение и управление на хемофилия А

Факторната заместителна терапия е основното лечение за хора с хемофилия А. Но лекарят може също да предпише комбинация от други лекарства и физиотерапия.

Хемофилия А е тежко генетично заболяване, което засяга способността на кръвта ви да се съсирва. Това се дължи на недостатъчни нива на протеин, наречен фактор на кръвосъсирването VIII в кръвта. Хемофилия А се нарича още класическа хемофилия или дефицит на фактор VIII.

Хемофилия А няма лечение. Това състояние изисква лечение през целия живот, за да се предотврати и контролира тежкото кървене – едно от основните му усложнения.

Тази статия ще разгледа по-подробно различните възможности за лечение на хемофилия А и ще предостави полезна информация, която да помогне на хората с хемофилия А и техните болногледачи да се справят със състоянието.

Какво представлява факторната заместителна терапия за хемофилия А?

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), факторозаместителната терапия е най-доброто лечение за хемофилия А. Тя включва добавяне на липсващия фактор на кръвосъсирването VIII в кръвта ви чрез интравенозна (IV) инфузия. Тази процедура възстановява способността на кръвта Ви да се съсирва правилно.

Терапиите за заместване на фактор са концентрати, които съдържат фактор VIII. Фактор VIII може да дойде или от здрав кръводарител (извлечен от плазма), или да бъде произведен изкуствено в лаборатория (рекомбинантен). Рекомбинантна терапия е по-нова и по-безопасна възможност за лечение. Това е стандартът за лечение на хемофилия А в Съединените щати.

Лекарите могат да предписват факторна заместителна терапия както за епизодични, така и за профилактични грижи. Епизодичното лечение помага за спиране на кървенето. Профилактичното лечение помага за предотвратяване на бъдещи епизоди на кървене.

Възможно е да имате интравенозни инфузии у дома. Тяхната честота зависи от вида на лекарството и тежестта на Вашето състояние.

Какви други лекарства се използват за лечение на хемофилия А?

В допълнение към терапиите за заместване на фактора, лекарите често използват други лекарства както за епизодични, така и за профилактични грижи. Те обикновено се наричат ​​нефакторни заместващи терапии.

Заобикаляне на агенти

Някои хора, които използват факторна заместителна терапия, развиват инхибитор. Инхибиторите могат да накарат вашата заместителна терапия да не работи добре. Той прави това, като блокира вливания фактор VIII да изпълнява функцията си.

Хората с инхибитори могат да използват заобикалящи агенти за лечение на тяхната хемофилия. Вместо да заменят липсващия фактор, тези лекарства заобикалят („заобикалят“) инхибирания фактор VIII, за да помогнат на кръвта ви да възстанови способността си за съсирване.

Емицизумаб (Хемлибра)

Емицизумаб е лабораторно произведен протеин (моноклонално антитяло), който имитира функцията на фактор VIII. Предимството на това лекарство е, че не изисква IV инфузия. Вместо това можете да го приемате чрез проста инжекция под кожата.

Тази терапия може да предотврати или намали честотата на вашите епизоди на кървене.

Дезмопресин (DDAVP или Stimate)

Дезмопресинът е синтетичен аналог на хормон, наречен вазопресин, известен също като антидиуретичен хормон (ADH). Този хормон контролира нивото на фактор VIII в кръвта ви. Това е профилактично лечение за хора с лека хемофилия А.

Предлага се под формата на инжекции, както и като спрей за нос.

Аминокапронова киселина (Amicar)

Аминокапроновата киселина предотвратява разграждането на кръвни съсиреци. Някои лекари го препоръчват преди стоматологични процедури, като екстракция на зъб. Това е така, защото блокира молекулите в слюнката, които разграждат съсиреците.

Предлага се като хапче или течност, приемана през устата.

Лекарите все още ли използват криопреципитат за лечение на хемофилия А?

Криопреципитатът е екстракт от кръвна плазма, който преди е бил обичайно лечение на епизоди на кървене при хемофилия. Въпреки това може да съдържа вируси като хепатит и ХИВ. Поради това лекарите вече не използват това лечение.

Беше ли Ви полезно?

Как физиотерапията помага при управлението на хемофилия А?

Според CDC, увреждането на ставите е най-честото усложнение на кървенето при хора с хемофилия. Това се случва поради чести кръвоизливи в ставата.

Проучване предполага, че физиотерапията може да бъде ефективен начин за контролиране на увреждането на ставите. Например, може да подобри обхвата на движение на вашите стави и да ви помогне да ходите по-бързо.

Може ли генната терапия да излекува хемофилия А?

Хемофилия А е генетично заболяване, дължащо се на мутация (грешка) в гена, който съдържа информация за фактор VIII. Генната терапия предоставя на хората работещо копие на засегнатия ген. Има потенциала да се превърне в първото лекарство за хемофилия.

Генната терапия за хемофилия А в момента е в последния етап на развитие. Към април 2023 г. все още не е достъпно за широката публика.

Но това може скоро да се промени. Понастоящем в Европа се предлага лечение с генна терапия за хемофилия А. През ноември 2022 г., Администрация по храните и лекарствата одобри първото лечение с генна терапия за хемофилия B в Съединените щати.

Центрове за лечение на хемофилия

Центровете за лечение на хемофилия (HTC) са специализирани клиники, които предоставят цялостна грижа за хора с хемофилия А и други нарушения на кръвосъсирването. Те предоставят набор от услуги за хора с хемофилия, например:

  • диагноза
  • лечение
  • управление на страничните ефекти
  • обучение на пациенти и болногледачи

HTC могат също така да предлагат услуги за поддръжка, например от социални работници и генетични консултанти. Те могат да помогнат на вас и вашето семейство да управлявате емоционалните и практическите аспекти на живота с хемофилия А.

Намерете HTC близо до вас.

Беше ли Ви полезно?

Какви са потенциалните странични ефекти от лечението на хемофилия А?

Страничните ефекти зависят от вида на лечението. Те могат да включват:

  • главоболие
  • коремна (стомашна) болка
  • гадене
  • кожен обрив или сърбеж на мястото на инжектиране

Не забравяйте да попитате Вашия лекар за пълния списък на нежеланите реакции, свързани с Вашето лечение.

Какви са перспективите за хората с хемофилия А?

Перспективите за хората с хемофилия А се подобриха значително през последните години, благодарение на напредъка в управлението. С подходящи грижи хората с хемофилия А могат да водят пълноценен и активен живот.

Все пак някои хора имат кървене в ставите, което може да повлияе на нивата на тяхната активност. Малък брой хора с хемофилия А могат да умрат от тежко кървене.

Хемофилия А е генетично заболяване на кръвосъсирването. Въпреки че все още няма лек за него, има ефективни терапии.

Факторната заместителна терапия е най-честата възможност за лечение, но други лекарства и терапии също могат да помогнат за предотвратяване на епизоди на кървене и управление на усложнения.

Важно е да работите в тясно сътрудничество със здравен специалист, за да разработите и следвате план за лечение, който отговаря на вашите специфични нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss