Болест на Лег-Калве-Пертес

Какво представлява болестта на Legg-Calve-Perthes?

Болестта на Legg-Calve-Perthes е състояние, което засяга топката на бедрената кост или бедрената кост. Топката е в горната част на бедрената кост и се вписва в тазобедрената става. Това състояние прекъсва кръвоснабдяването на топката, което води до смърт на костта. Този процес се нарича аваскуларна некроза. Засегнатата част на бедрената кост става плоска и деформирана и има риск да се откъсне от бедрото. Хрущялът към топката губи опорната си кост и топката се срутва.

Точната причина за това състояние не е известна, но изглежда засяга предимно малки момчета. Ранното откриване и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на усложнения.

Какви са симптомите на болестта на Legg-Calve-Perthes?

Когато кръвоснабдяването на топката на бедрената кост намалява, топката е изложена на риск да стане плоска и в крайна сметка да се срути. Болестта на Legg-Calve-Perthes обикновено засяга само едната страна на бедрото.

Накуцването е един от първите признаци на състоянието, тъй като плоскостта на топката на бедрената кост може да затрудни ходенето. Други симптоми включват:

 • болка в коляното
 • болки в слабините
 • намалена мускулна сила в бедрото
 • намален обхват на движение
 • скъсяване на засегнатия крак

Кой е изложен на риск от болестта на Legg-Calve-Perthes?

Точната причина за болестта на Legg-Calve-Perthes е неизвестна. Някои рискови фактори обаче могат да увеличат шансовете за развитие на болестта на Legg-Calve-Perthes. Тези с най -висок риск:

 • са мъжки
 • са на възраст между 4 и 10 години
 • имате фамилна анамнеза за болестта
 • са кавказки

Как се диагностицира болестта на Legg-Calve-Perthes?

Незабавно се обадете на педиатър на детето си или на ортопед, ако забележите симптоми на болестта на Legg-Calve-Perthes при вашето дете. Физическият преглед може да определи обхвата на движение в бедрото и бедрото. Необходими са обаче допълнителни тестове за потвърждаване на болестта на Legg-Calve-Perthes. Тези тестове могат да включват сканиране на костите, ЯМР и рентгенови лъчи.

Лекарите често използват тези три образни теста заедно, за да търсят увреждане на костите и тъканите на засегнатата област. Ако Вашият лекар диагностицира Вашето дете с това състояние, вероятно ще назначи периодични рентгенови лъчи, за да следи прогресията на заболяването. Тези изображения също могат да помогнат на Вашия лекар да определи ефективността на лечението.

Какви са възможностите за лечение на болестта на Legg-Calve-Perthes?

Физиотерапия

Лечението на болестта на Legg-Calve-Perthes зависи от степента на увреждане на костите. Физическата терапия е предпочитаният курс на лечение. Терапевтичните упражнения помагат за облекчаване на болката и намаляват шансовете за по -нататъшно увреждане на костите. Според клиниката Mayo, децата под 6 години реагират най -добре на физиотерапия, тъй като техните условия обикновено не са толкова тежки.

Методите за физическа терапия могат да включват:

 • разтягане за увеличаване на гъвкавостта
 • упражнения за подобряване на силата
 • използване на временни гипсове за крака
 • с помощта на патерици
 • получаване на краткотрайна почивка на легло за силна болка

Хирургия

Лекарят на Вашето дете може да препоръча операция, ако увреждането на бедрената кост на Вашето дете не се подобри. Колкото по -голямо е детето ви, толкова по -вероятно е да се наложи операция. Има няколко вида операции, които могат да помогнат за подобряване на болестта на Legg-Calve-Perthes. Някои процедури включват премахване на частици, които ограничават движението на ставите. Други операции включват формоване на цели части от бедрената кост. Хирургът на вашето дете също може да движи бедрото и бедрената кост, за да подобри тяхното подравняване.

Домашно лечение

Домашните грижи, използвани заедно с медицинското лечение, могат да бъдат полезни. Леките разтягания могат да подобрят болката в тазобедрената става и крака, а детето ви може също да използва подгряващи подложки или торбички с лед. Лекарят на вашето дете може да препоръча обезболяващи без рецепта като ибупрофен за облекчаване на дискомфорта.

Упражненията са важни за възстановяването и цялостното благосъстояние на вашето дете. Вашият лекар обаче може да препоръча да се въздържат от високоинтензивни тренировки. Упражненията, които включват бягане и скачане, обикновено не се препоръчват, защото могат да поставят допълнителен стрес върху бедрата и бедрата.

Какво представлява дългосрочната перспектива?

Вашето дете може да изпита дългосрочни ефекти от болестта, ако бедрената кост е повредена. Например, деформирана глава на бедрената кост може да не се впише точно в сферичната става на бедрото, което води до възможна болка и артрит.

Въпреки това, ранната интервенция ще помогне за лечение на болестта на Legg-Calve-Perthes и също така може да сведе до минимум ефектите от бъдещи заболявания на ставите в тазобедрената става. Според Американската академия по ортопедични хирурзи общата перспектива за повечето деца с болест на Legg-Calve-Perthes е добра. В рамките на две години от лечението повечето деца се възстановяват и се връщат към нормалните дейности.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss