Болест на каротидните артерии: симптоми, тестове, превенция и лечение

Какво е заболяване на каротидната артерия?

Вашите каротидни артерии са основните кръвоносни съдове, които доставят кръв към мозъка ви. По една каротидна артерия се намира от всяка страна на шията. Когато вашият лекар постави ръцете си на врата ви, за да открие пулс, той усеща една от вашите каротидни артерии.

Заболяването на каротидните артерии се появява, когато запушването на една или и двете от тези артерии намалява количеството на притока на кръв към мозъка ви. Това може да доведе до инсулт.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повече от 795 000 души получават инсулт всяка година в Съединените щати. Повечето от тези инсулти са причинени или от заболяване на каротидната артерия, или от предсърдно мъждене, което е неравномерен сърдечен ритъм. Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта отбелязва, че заболяването на каротидните артерии причинява повече от половината от всички инсулти в Съединените щати.

Какво причинява заболяване на каротидните артерии?

Болестта на каротидните артерии обикновено се причинява от атеросклероза, заболяване, при което се натрупва плака в артериите. Подобно натрупване се случва в кръвоносните съдове на сърцето, когато някой има коронарна артериална болест. Плаката съдържа бучки от:

 • холестерол
 • дебел
 • клетъчни отпадъци
 • протеин
 • калций

Атеросклерозата може да направи вашите каротидни артерии по-тесни и по-малко гъвкави с течение на времето. Това ограничава количеството на притока на кръв към вашите органи.

Болестта на каротидните артерии може да бъде резултат и от други заболявания, които причиняват артериално увреждане.

Рискови фактори за заболяване на каротидните артерии

Някои състояния могат да увредят вашите артерии и да ви изложат на повишен риск от заболяване на каротидните артерии:

 • Високото кръвно налягане може да отслаби стените на артериите и да направи по-вероятно да се увредят.

 • Високият холестерол е основен рисков фактор за атеросклероза.

 • Диабетът може да повлияе на способността на тялото ви да обработва кръвната захар. Увеличава риска от високо кръвно налягане и атеросклероза.

 • Затлъстяването увеличава риска от диабет, високо кръвно налягане и атеросклероза.

 • Липсата на физическа активност допринася за високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване.
 • Пушенето може да раздразни лигавицата на вашите артерии. Освен това може да увеличи сърдечната честота и кръвното налягане.

 • По-голямата възраст прави артериите ви по-твърди и по-податливи на увреждане.
 • Фамилната анамнеза за атеросклероза е свързана с повишен риск от заболяване на каротидните артерии.

Симптоми на заболяване на каротидните артерии

Ранното заболяване на каротидните артерии рядко причинява симптоми. Симптомите е вероятно да се появят само след като една от вашите каротидни артерии е напълно блокирана или почти блокирана. Каротидната артерия обикновено се счита за почти блокирана, когато е блокирана повече от 80 процента.

В този момент сте изложени на висок риск от преходна исхемична атака (TIA) или инсулт. TIA е известна още като ministroke, защото причинява симптоми на инсулт, които продължават от няколко минути до няколко часа. Тези симптоми включват:

 • внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръцете или краката (обикновено от едната страна на тялото)
 • проблеми с говоренето (изкривена реч) или с разбирането
 • внезапни проблеми със зрението на едното или двете очи
 • световъртеж
 • внезапно, силно главоболие
 • увиснал от едната страна на лицето ви

Обадете се на 911 или незабавно отидете в спешното отделение, ако почувствате някой от тези симптоми. Те може да са признаци на спешна медицинска помощ.

Тестване за заболяване на каротидните артерии

Ако попадате във високорискова група за това заболяване, Вашият лекар ще иска да Ви тества за ранни признаци на увреждане. По време на физически преглед,Вашият лекар ще прослуша артериите на шията ви със стетоскоп за щракане, наречено смущение. Това е знак, че има потенциално стесняване на каротидните съдове.

Вашият лекар може също да тества вашата сила, памет и реч. Има и допълнителни тестове, които могат да се използват за откриване на заболяване на каротидните артерии:

Ултразвук на каротидите

Този неинвазивен тест използва звукови вълни за измерване на потока и налягането на кръвта във вашите съдове.

CT ангиография

Това е начин да направите рентгенови снимки на вашите съдове. Обади се бояконтраст се поставя във вашите съдове. След това CT скенерът прави снимки от няколко ъгъла.

CT сканиране на главата

CT сканирането на главата прави снимки на мозъчната ви тъкан, за да провери за кървене или аномалии.

Магнитно-резонансна ангиография (MRA)

MRA също използва контраст, за да подчертае артериите във врата и мозъка. След това се правят 3-D изображения с помощта на мощен магнит.

ЯМР сканиране

ЯМР на главата прави подробни изображения на мозъчната тъкан без използване на контраст.

Церебрална ангиография

За церебрална ангиография Вашият лекар ще вкара тънка, гъвкава тръба, наречена катетър, в каротидната артерия. Ще бъде инжектирана боя и след това ще бъде направена рентгенова снимка, за да се видят всички аномалии. Този тест е по-инвазивен от другите форми на образна диагностика, което го прави по-рисков.

Какви са усложненията, свързани със заболяването на каротидните артерии?

Инсултът е основното потенциално усложнение на това заболяване. Инсулт се получава, когато притока на кръв към мозъка е прекъснат. Това може да доведе до загуба на мозъчна функция или дори до смърт.

Има няколко начина, по които заболяването на каротидните артерии може да причини инсулт:

 • Стеснените каротидни артерии може да не доставят достатъчно кръв на мозъка.
 • Част от плака може да се отчупи и да се задържи в една от по-малките артерии на мозъка ви, блокирайки притока на кръв.
 • В каротидната артерия могат да се образуват кръвни съсиреци, блокирайки притока на кръв.

 • Кръвните съсиреци могат да се откъснат от вътрешността на сънната ви артерия и да блокират по-малка артерия в мозъка ви.

Как се лекува заболяването на каротидните артерии?

Вашият лекар ще основава плана Ви за лечение на симптомите Ви и дали сте имали инсулт или не.

Ако получите диагноза за заболяване на каротидната артерия, преди да получите инсулт, Вашият лекар ще Ви предложи да направите превантивни промени в начина на живот. Те включват:

 • отказване от тютюнопушенето, ако пушите

 • упражняване редовно
 • ядене на здравословна храна
 • управление на всякакви хронични заболявания, като сърдечни заболявания и диабет
 • приемане на лекарства, както е предписано

Лечението е по-инвазивно, ако получите диагноза заболяване на каротидната артерия след прекаран инсулт. Може да се наложи Вашият лекар да отвори каротидната артерия, за да премахне запушването. Има два различни начина да направите това.

Каротидната ендартеректомия е най-честата форма на операция за тежко заболяване на каротидната артерия. След като Вашият анестезиолог Ви даде местна или обща анестезия, Вашият лекар ще направи разрез в предната част на врата Ви. Те ще отворят сънната ви артерия и ще премахнат всички запушвания. След това Вашият лекар ще зашие артерията затворена. Тази процедура може да има дълготраен ефект за предотвратяване на инсулти.

Другият вариант е стент на каротидната артерия. Вашият лекар ще използва стент на каротидната артерия, ако запушването е неудобно разположено, имате голямо запушване или имате други сериозни здравословни проблеми, които ви правят високорисков хирург.

Стентът е малка телена намотка. При тази процедура Вашият лекар използва балон, за да разшири стеснена част от артерията. След това поставят стент вътре, за да поддържат артерията отворена.

Дългосрочна перспектива за заболяване на каротидните артерии

Вашата дългосрочна перспектива ще зависи от степента на заболяването ви. Въпреки това, има неща, които можете да направите, за да подобрите здравето си. Те включват:

 • редовно да проверявате кръвното си налягане
 • тестване на нивата на кръвната Ви захар и холестерол един до два пъти годишно
 • вземане на годишен каротиден доплер ултразвуков тест (ако сте имали предишен инсулт), който е кратък, безболезнен тест, който позволява на Вашия лекар да види кръвния поток през каротидните артерии
 • да посещавате редовни прегледи при Вашия лекар

Може ли да се предотврати заболяването на каротидните артерии?

Има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите шансовете си за развитие на заболяване на каротидните артерии:

 • Отказът от тютюнопушенето може да намали риска от инсулт до този на някой, който не пуши в рамките на няколко години.
 • Ограничаването на холестерола и мазнините във вашата диета ще намали риска от атеросклероза.
 • Редовните упражнения помагат за понижаване на кръвното налягане, повишаване на нивата на добрия холестерол и подобряване на здравето на сърцето.
 • Намаляването на консумацията на алкохол може да подобри здравето на сърцето ви.
 • Поддържането на здравословно тегло може да намали риска от развитие на заболяване на каротидните артерии.

Управление на диабет и други хронични здравословни състояниясъщо така е чудесен начин да намалите риска от дългосрочни усложнения, като заболяване на каротидните артерии или инсулт. Говорете с Вашия лекар за най-добрия начин да поддържате здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss