Билки и добавки за ХОББ (хроничен бронхит и емфизем)

Общ преглед

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е група заболявания, които възпрепятстват въздушния поток от белите дробове. Те правят това чрез свиване и запушване на дихателните пътища, например, с излишък от слуз, както при бронхит, или чрез увреждане или влошаване на въздушните ви торбички, както при алвеолите. Това ограничава количеството кислород, който белите дробове могат да доставят в кръвта ви. Две от най -известните ХОББ заболявания са хроничен бронхит и емфизем.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хронично заболяване на долните дихателни пътища, което е предимно ХОББ, е третата водеща причина за смърт в САЩ през 2011 г. и се увеличава. Понастоящем няма лечение за ХОББ, но спасителните инхалатори и инхалаторните или оралните стероиди могат да помогнат за контролиране на симптомите. И въпреки че само билките и добавките не могат да лекуват или лекуват ХОББ, те могат да осигурят известно облекчение на симптомите.

Прочетете повече: Какво искате да знаете за ХОББ? »

Билки и добавки

Няколко билки и добавки са били използвани от векове за облекчаване на симптоми, подобни на ХОББ, включително ароматната кулинарна билка, мащерката (Thymus vulgaris) и бръшлян (Хедера спирала). Други билки, използвани в традиционната китайска медицина, включват женшен (Panax женшен), куркумин (Куркума лонга) и червен градински чай (Salvia miltiorrhiza). Добавката мелатонин също може да осигури облекчение.

Мащерка (Thymus Vulgaris)

Тази почитана във времето кулинарна и лечебна билка, ценена заради ароматните си масла, има щедър източник на антиоксидантни съединения. Немка проучване установи, че уникалната смес от етерични масла в мащерката подобрява изчистването на слуз от дихателните пътища при животните. Той може също така да помогне на дихателните пътища да се отпуснат, подобрявайки притока на въздух в белите дробове. Дали това означава реално облекчение от възпалението и свиването на дихателните пътища на ХОББ, остава по -малко ясно.

Английски бръшлян (Hedera Helix)

Това билково лекарство може да предложи облекчение от ограничаване на дихателните пътища и нарушена белодробна функция, свързана с ХОББ. Въпреки че липсват обещаващи, строги изследвания за неговото въздействие върху ХОББ, липсват. Бръшлянът може да предизвика дразнене на кожата при някои хора и екстрактът от бръшлян не се препоръчва за хора с алергия към растението.

Прочетете още: 5 бързи факта за английския бръшлян »

Женшен (Panax женшен)

Стара, но добре контролирана клиника проучване от 2002 г. заключи, че лечението с тази традиционна азиатска билка е по -добро от плацебо за облекчаване на симптомите на ХОББ. Хората, приемащи женшен, са имали значителни подобрения в дишането и способността да изпълняват упражнения в сравнение с подобни лица, които са получили неактивно лечение.

Друг проучване изследва ефектите от комбинираната терапия, която включва женшен и други традиционни азиатски лечебни билки, срещу никакво лечение. В това китайско проучване субектите, приемащи билкова смес на базата на женшен, са имали значителни подобрения във всички мерки за белодробната функция, в сравнение с лица, които не са получавали лечение.

Друг проучване разгледа всички съществуващи доказателства относно женшен за ХОББ. Авторите заключават, че в сравнение с липсата на лечение или само със стандартни лекарства, женшенът предлага известно допълнително подобрение в качеството на живот и белодробната функция сред пациенти със стабилна ХОББ.

Куркумин

Куркуминът обикновено се намира в куркумата (Куркума лонга). Куркумата е подправка, която обикновено се използва в къри. Дълго използван в традиционната азиатска медицина, е доказано, че куркуминът намалява възпалението на дихателните пътища. Мощен антиоксидант, куркумин може да помогне в борбата оксидативният стрес, за който се смята, че е в основата на ХОББ, като същевременно блокира възпалението на молекулярно ниво. Изследвания се проучват и възможностите за използване на куркумин за лечение на рак. Смята се, че куркуминът е безопасен и се понася добре дори при високи дози.

Изследователите са активно разследване способността на куркумин да предотврати, обърне или подобри широк спектър от заболявания и състояния. Досега учените са установили, че куркуминът може да има значителни антивирусни средства, противовъзпалителнои антиоксидантни ефекти. Нещо повече, може да предложи облекчение от артрит и защита срещу болестта на Алцхаймер. Учените също са заинтригувани от потенциалната способност на куркумин да се бори или предотвратява рака.

Червен градински чай (Salvia Miltiorrhiza)

Едно проучване установено, че червеният градински чай е ефективен антиоксидант, предпазващ обвивките на кръвоносните съдове от нараняване, когато кислородът временно се прекъсне и след това се възобнови, както в случая с обостряния на ХОББ.

Мелатонин

Познат предимно като помощно средство за сън, това учение показва, че мелатонинът помага за намаляване на оксидативния стрес при хора с ХОББ, което улеснява дишането. Трябва да се направят допълнителни изследвания за дългосрочните му ефекти върху ХОББ.

Outlook

Има много изследвания за ХОББ поради нейната тежест и големия брой хора, които я имат. Въпреки че няма лечение за ХОББ, има много лечения за намаляване на симптомите при този набор от заболявания. Билките и добавките осигуряват естествена алтернатива на лекарствата, с по -малко странични ефекти, въпреки че изследванията за тяхната ефективност срещу ХОББ продължават.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss