Антипсихотици и наддаване на тегло: как тези лекарства могат да повлияят на теглото

Въпреки че е известно, че антипсихотичните лекарства причиняват наддаване на тегло, ползите за вашето психично здраве далеч надхвърлят рисковете.

Наддаването на тегло е често срещано при хора, които използват антипсихотични лекарства. Всъщност, повечето антипсихотиците причиняват наддаване на тегло.

Това може да възпре някои хора, които иначе се нуждаят от лекарството, да го приемат. Антипсихотиците обаче са важни лечения за състояния на психичното здраве като шизофрения, психоза и биполярно разстройство.

Наддаването на тегло и затлъстяването могат да причинят някои допълнителни здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и висок холестерол. Когато хората напълнеят или се страхуват да напълнеят, те може да спрат да приемат лекарствата си. Това може да отложи лечението на тяхното психично здраве.

Тази статия обяснява защо тези обичайни лекарства причиняват наддаване на тегло и какво може да се направи, за да се управлява наддаването на тегло заедно с лечението на психичното здраве.

Защо антипсихотиците причиняват наддаване на тегло?

Същата причина, поради която антипсихотиците са полезни при състояния на психичното здраве, е защо те могат да повлияят на теглото: те влияят на нивата на хормоните в мозъка ви.

По-конкретно, антипсихотиците могат да повлияят на хормоните, които контролират апетита. Например, все още може да се чувствате гладни, след като сте яли повече от това, което е типично за вас.

Освен това някои състояния на психичното здраве може да затруднят поддържането на активност и спазването на питателна диета. Тези проблеми могат да усложнят ефектите на антипсихотиците върху теглото и контрола на апетита.

Много хора виждат как теглото им се увеличава, след като започнат да приемат антипсихотици. Въпреки че увеличаването на теглото може да продължи в дългосрочен план, то обикновено намалява и в крайна сметка достига плато.

При деца

По-специално децата може да са по-склонни да получат наддаване на тегло от антипсихотични лекарства. Преглед на изследване от 2021 г. посочва, че децата имат най-висок риск от наддаване на тегло и инсулинова резистентност, когато приемат антипсихотици.

Според прегледа две лекарства изглежда имат най-висок риск от наддаване на тегло в младостта: оланзапин (Zyprexa) и клозапин (Clozaril).

Избягването им напълно обаче не винаги е възможно. Понастоящем клозапин е единственият антипсихотик, одобрен за резистентна на лечение шизофрения.

Струва ли си да приемате антипсихотици?

Да, струва си да приемате всички антипсихотици, които са Ви предписани.

Тези лекарства често са най-полезното лечение за определени психични състояния. И тези ползи далеч компенсират всички странични ефекти, включително наддаване на тегло.

Всъщност наддаването на тегло може да бъде индикатор за по-добър отговор на антипсихотиците.

Въпреки че наднорменото тегло и затлъстяването могат да причинят някои неблагоприятни здравословни състояния, много хора могат да наддадат известно тегло от лекарствата си и да останат здрави.

Да живееш със социалната стигма на наддаването на тегло

Ако изпитвате бързо или неочаквано наддаване на тегло, може да се притеснявате как ще реагират хората. Може би някои хора дори са изразили нежелани мнения относно вашето тегло.

Ако социалната стигма причинява стрес в живота ви, това е страхотно нещо, което да обсъдите с вашия терапевт или психиатър. Те могат да ви помогнат да създадете план за коригиране на възприятието ви за тялото ви и да развиете други механизми за справяне.

Избягване на наддаване на тегло, докато сте на антипсихотици

Според преглед на изследване от 2021 г. е възможно хората, които наддават на тегло, докато приемат антипсихотици, да го загубят. Превенцията обаче често е по-добра стратегия от лечението.

Вие и Вашият лекар можете да приспособите лечението към Вашите симптоми, Вашето здраве и Вашите притеснения за наддаване на тегло.

Например, някои антипсихотични лекарства имат по-нисък риск от наддаване на тегло. Те включват:

 • арипипразол (Abilify)

 • азенапин (Saphris)
 • брекспипразол (Rexulti)

 • карипразин (Vraylar, Reagila)
 • халоперидол (Haldol)

 • луматеперон (Caplyta)
 • луразидон (Latuda)
 • зипразидон (Geodon)

Три от тези лекарства изглежда имат риск от наддаване на тегло, който не се различава от лечението с плацебо:

 • халоперидол
 • луразидон
 • зипразидон

Освен това можете да използвате някои стратегии, които не включват лекарства, за да управлявате теглото си. Тези подходи към начина на живот включват:

 • диетични консултации и планиране

 • тренировъчни програми
 • обучение за поставяне на цели и решаване на проблеми
 • социална подкрепа, чрез индивидуално консултиране или групови сесии

Кога да говорите с Вашия лекар

Ако лекарят ви препоръча антипсихотици, започнете да говорите за наддаване на тегло веднага. Някои лекари не вземат предвид последиците от наддаването на тегло за техните пациенти. Ето защо е важно да изразите всякакви опасения или въпроси възможно най-скоро.

Ако току-що сте започнали да приемате антипсихотик или дори ако сте го използвали известно време, не е твърде късно да говорите с Вашия лекар за страничните ефекти.

Наддаването на тегло е бързо през първите няколко седмици след започване на тези лекарства, но може да продължи месеци или години. Разбирането на възможни лечения и интервенции ще ви помогне да спрете или предотвратите повече наддаване на тегло.

Важно: Не спирайте и не намалявайте предписаните лекарства, без първо да говорите с Вашия лекар. Това може да доведе до връщане на симптомите. Може също така да забави лечението на психичното ви състояние.

За вкъщи

Наддаването на тегло при прием на антипсихотични лекарства е сериозен проблем за много хора. Рискът от наддаване на тегло е най-висок през първите месеци след началото на лекарствата, но наддаването на тегло може да продължи една година или повече.

Ранната намеса и превенцията са ключови за намаляване на ефектите, които тези лекарства могат да имат върху теглото ви.

Говорете с Вашия лекар, ако ще приемате или в момента приемате този вид лекарства. Може да сте в състояние да работите заедно, за да промените лекарствата и дозите, ако е необходимо. Можете също така да опитате различни стратегии за начин на живот, които могат да помогнат за намаляване на риска от наддаване на тегло и свързаните с това здравословни проблеми.

Известно наддаване на тегло е добре разбран и приемлив страничен ефект на тези важни лекарства. В името на вашето психично здраве, никога не спирайте приема на тези лекарства, освен ако не сте инструктирани да го направите от Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss