Амбулаторна флебектомия при разширени вени

Разширените вени могат да причинят козметичен дистрес, но също така могат да причинят симптоми, свързани с основното венозно заболяване. Амбулаторната флебектомия може да помогне за премахване на разширените вени и справяне с дискомфорта в краката.

Разширените вени са разширени, изпъкнали вени, които често се появяват по краката. Те са по-чести с възрастта.

За някои хора разширените вени са козметичен проблем, тъй като могат да бъдат много видими.

Но видимостта на тези вени не е единствената грижа. Разширените вени също могат да причинят болка и дискомфорт. Амбулаторната флебектомия е процедура, която може да премахне разширените вени и да облекчи всички симптоми, които причиняват.

Как се прави

Флебектомията е процедура, която премахва вените точно под повърхността на кожата. Това е една от малкото процедури, които можете да изберете за лечение на разширени вени, но обикновено е запазена за големи и дебелостенни вени.

Амбулаторните процедури обикновено се извършват в амбулаторни условия, без да е необходимо да имате многодневен престой в лечебно заведение.

Това включва правенето на малки разрези от противоположните страни на вената и отстраняването й парче по парче.

Хирургът ще очертае вените, които трябва да бъдат отстранени, като постави локална упойка в кожата. На всеки 2 до 3 сантиметра със скалпел или игла се правят малки отвори, наречени „прободни разрези“, а участъци от вената се отстраняват със специализирани куки и скоби.

Продължителността на вашата процедура ще зависи от това колко вени се отстраняват и дали се извършват други процедури по същото време, което е често срещано явление.

След това върху разрезите се поставят широки компресионни подложки, които се отстраняват на следващия ден.

Как се приготвя

Преди да се подложите на амбулаторна флебектомия на разширени вени, може да се наложи да извършите някои диагностични изследвания. Основните здравословни състояния като хипертония могат да повлияят на разширените вени или да доведат до усложнения като кръвни съсиреци.

Повечето амбулаторни процедури с локални анестетици не изискват гладуване, но вашите хирурзи ще обсъдят всички необходими промени в диетата, навиците на живот или лекарствата преди флебектомията.

Ще бъдат дадени и препоръки относно подготовката на мястото за операция. Може да бъдете помолени да обръснете целия си крак или част от слабините. Вероятно също ще бъдете посъветвани да избягвате лосиони, кремове или други локални продукти непосредствено преди процедурата.

Разхлабените панталони ще прощават най-добре краката ви след операцията. Носенето на тъмни цветове може да е най-добре, ако се притеснявате от изтриването на хирургическия маркер върху дрехите ви.

Ако вече имате компресионни чорапи, не забравяйте да ги вземете със себе си.

Процесът на възстановяване

Преди да си тръгнете, вашият екип ще ви уведоми колко скоро можете да възобновите къпането или къпането и какви болкоуспокояващи можете да вземете, ако се чувствате неудобно. Въпреки това болката след амбулаторна флебектомия обикновено е минимална.

Можете да се върнете към неуморителни дейности почти веднага. Всъщност ходенето след процедурата може да помогне за намаляване на възпалението и насърчаване на заздравяването. Имайте предвид, че се очакват временни синини и подуване.

Много хора имат съпътстващи процедури с флебектомия и това може да повлияе на времето за възстановяване.

Проучване показва, че при едновременни хирургични ситуации много хора се връщат към заседнала работа 2 до 3 дни след лечението. Повечето се връщат на работа напълно в рамките на една седмица след флебектомия на един крак и 2 седмици след флебектомия на два крака.

Вероятно ще бъдете посъветвани да носите компресионни чорапи поне 10 дни след операцията. Ако сте много активни, вашият хирург може да препоръча да ги свалите по-рано.

Рискове и усложнения

Амбулаторната флебектомия се счита за безопасна като цяло с минимален риск от кървене. Но както при всяка процедура, има риск от усложнения.

Когато възникнат усложнения, те често са свързани с:

  • възпаление от остатъци от вени
  • увреждане на нервите, което причинява изтръпване на кожата
  • алергия към местна упойка
  • синини и отоци

Всеки път, когато направите дупка в кожата си, има риск от усложнения, свързани с раната, като инфекция, забавено зарастване и хематом.

Тези рискове могат да се увеличат, ако живеете с диабет, хроничен стрес или висок индекс на телесна маса.

Могат ли разширените вени да се върнат след операция?

Има малък шанс отстранените разширени вени да се появят отново. Освен това може да развиете нови разширени вени на същото място, особено ако основната причина не е решена.

Беше ли Ви полезно?

Долния ред

Амбулаторната флебектомия за разширени вени е амбулаторна процедура, при която се използват малки разрези за отстраняване на разширени вени. Това е процедура с нисък риск с минимален престой по време на възстановяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss