Алтернативни лечения на меланома

Какво е меланом?

Меланомът е сериозна форма на рак на кожата. Той се развива във вашите меланоцити или кожни клетки. Тези кожни клетки произвеждат меланин, който придава на кожата цвят.

Според Фондацията за меланоми, повече от 70 процента от меланомите се развиват в или близо до съществуваща бенка или тъмно петно ​​по кожата ви. Важно е да се отбележат промени в размера или външния вид на бенките и родилните петна. Тези промени могат да означават, че се развива меланом. При мъжете меланомът обикновено се развива на багажника, главата или шията. При жените нормално се развива по ръцете и краката.

Точните причини за меланома не са напълно изяснени. Излагането на ултравиолетова (UV) светлина от слънцето или от солариуми увеличава риска от неговото развитие. Ако се открие рано, меланомът може да бъде отстранен хирургично. Ако се е разпространил твърде много за хирургично отстраняване, други стандартни лечения включват:

 • химиотерапия
 • имунотерапия
 • целенасочена терапия

Прочетете повече: Факти за меланома »

Алтернативни лечения

Терапиите с допълнителна и алтернативна медицина (CAM) имат за цел да облекчат стреса и болката, а не да излекуват болестта. Някои пациенти може да търсят алтернативи за излекуване. Никакви проучвания обаче не са доказали, че алтернативните терапии могат да излекуват меланома или всякакъв вид рак. Алтернативните терапии, които обещават пълно възстановяване от рак, трябва да се разглеждат с подозрение.

Вместо това трябва да говорите с Вашия лекар за CAM терапиите, които можете да комбинирате с традиционната терапия. Преди да започнете CAM терапия, винаги е разумно да проучите плюсовете и минусите, тъй като някои лечения могат да имат странични ефекти, когато се комбинират със стандартно лечение. По -долу е даден списък на най -често срещаните CAM терапии.

Хранителна терапия

Здравословното хранене и упражненията са важни за лечение на всякакъв вид рак. Хранителната терапия ви осигурява жизненоважни хранителни вещества, които да ви помогнат да поддържате здравословно телесно тегло и да се борите с инфекцията. Той има за цел да контролира страничните ефекти, дължащи се на лекарства или заболяване, като същевременно поддържа силата ви. Здравословното хранене ще помогне на тялото ви да се бори по -добре с рака. Упражненията ще поддържат тялото ви силно и ще намалят умората, която може да изпитате от стандартните лечения.

Проучвания са показали, че консумирането на храни с антиоксиданти или приемането на антиоксидантни добавки може да помогне за предотвратяване на рак. Антиоксидантите помагат в борбата с рака, като неутрализират свободните радикали. Това са силно реактивни химикали, които могат да навредят на клетките.

Изследванията също така изследват ролята на мазнините и протеините за предотвратяване на рак, както и подправки на растителна основа, като куркумин. В допълнение, някои естествено срещащи се съединения в храните на растителна основа могат да помогнат за предотвратяване на рак. Тези съединения, наречени флавоноиди, се срещат в ябълките, броколите, доматите и гроздето, наред с други.

Натуропатична медицина

Натуропатичната медицина включва естествени терапии от различни лечебни традиции. Те варират от билкови добавки до форми на манипулиране на тялото, като масаж и акупунктура.

Билколечение

Лекарствата на растителна основа могат да се приемат под формата на чай или капсули. Зеленият чай отдавна е приветстван заради своите ползи за здравето – от рак до артрит. Напълнен с мощни антиоксиданти, зеленият чай може да попречи на образуването на кожни тумори.

Акупунктура и акупресура

Акупунктурата и акупресурата са насочени към намаляване на болката от рак, а не като самостоятелно лечение. И двете техники имат за цел да освободят енергия, която е блокирана в тялото ви. Акупунктурата прави това чрез поставяне на игли в ключови точки по цялото тяло. Акупресурата включва прилагане на натиск върху определени точки на тялото ви.

Масаж и физиотерапия

Масажът и физиотерапията могат да ви помогнат да се справите с хроничната болка от меланома. Ако меланомът се е разпространил в лимфните ви възли, силовите тренировки и разтягането от физиотерапията могат да бъдат полезни.

Хидротерапия

Хидротерапията включва използването на топла или хладна вода под формата на парна баня или пакети с лед, за да се облекчи болката. Топлата вода може да отпусне мускулите ви, докато ледът и ледената вода могат да намалят възпалението чрез свиване на кръвоносните съдове. Хидротерапията също може да помогне за намаляване на болезнеността и увеличаване на релаксацията.

Терапия на ума и тялото

Упражненията са силно препоръчителни за пациенти с меланом за поддържане на здравословно телесно тегло и за поддържане на високи нива на енергия. Ходенето или други дейности с ниско въздействие, като йога, могат да подобрят здравето на сърдечно-съдовата система. За най -добри резултати трябва да извършвате тези дейности за около половин час, три до четири дни в седмицата. Освен това позите на йога и акцентът върху дишането могат да помогнат за намаляване на стреса.

Медитация

Въпреки че има различни форми на медитация, много от тях споделят общи характеристики. Те включват ограничаване на отвличането на вниманието, поддържане на отворено, неосъждащо отношение и намиране на удобна поза за установяване на фокус. Медитацията се използва за изследване на връзката между емоционалните, умствените и поведенческите фактори на вашето здраве. Той също така помага за облекчаване на стреса и тревожността.

Предотвратяване

Има много прости неща, които можете да направите, за да предотвратите меланома:

 • Избягвайте продължителното излагане на слънце.
 • Избягвайте солариумите.
 • Носете слънцезащитни продукти през цялото време.
 • Носете защитно облекло, което покрива ръцете, краката и лицето ви, когато излизате навън.

Трябва също така да се запознаете с кожата си, за да забележите някакви промени по нея. Това включва нови бенки или лунички или промени в настоящите бенки, лунички или родилни петна. Незабавно се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите:

 • всяко увеличение на размера, особено над 7 милиметра в диаметър
 • промяна в цвета
 • неравномерност на границата на бенката

Outlook

CAM терапиите не могат да лекуват меланом. Те обаче могат да помогнат в борбата с някои от симптомите, свързани с болестта и нейното лечение, като химиотерапия и радиация. Ако меланомът се лекува рано и правилно, петгодишната преживяемост обикновено е много висока. Процент на оцеляване са:

 • 92-97 процента за първи етап
 • 53-81 процента за етап 2
 • 40-78 процента за етап 3
 • 15-20 процента за етап 4

Не забравяйте да говорите с Вашия лекар за Вашия план за лечение и как да включите CAM терапиите във Вашия режим. Лечението на болестта и поддържането на цялостното ви благосъстояние са много важни за цялостното ви здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss