6 съвета от експерт по щастието как да продължим напред през 2021 г

Уве Рихтер / EyeEm / Getty Images

Изкушаващо е да мислим за новата година като чист лист – особено след тази, която току-що имахме. Почти всички се чудят кога ще свърши.

Въпреки това, да махнем за сбогом на 2020 г. и да приветстваме 2021 г., не означава, че можем просто да забравим миналото. Вече видяхме последствията от 2020 г., показвайки грозната им глава тази година.

С продължаващите вълнения, които ни поздравяват през новата година, това помага да спрем и да се замислим. Тук се намесва експертът по щастие Мишел Уакс.

Уакс е изучавал щастието във всичките 50 щата и знае нещо или две за очакването, разочарованието и култивирането на трайна позитивност.

Тя споделя с нас, че въпреки че 2021 г. може да не осигури отсрочката, на която сме се надявали, все пак можем да управляваме очакванията и дори да намерим щастие през новата година.

Прегърнете промяната

Като основател на American Happiness Project, Уакс прави своя бизнес да разбере компонентите, които съставляват удовлетворението от живота.

Едно от тези неща е да сте наред с промяната.

„Тъй като 2020 г. е година, пълна с неочаквани обрати, мнозина с нетърпение очакват 2021 г. като ново начало“, казва Уакс. „Но това, което 2020 г. доказа повече от всичко друго, е, че нищо никога не е сигурно. Всеки един ден – и дори всеки един час – може да доведе до неочаквани и непредвидими събития.”

Wax обяснява, че хората жадуват за силно желание за сигурност. Това е първостепенна потребност.

„Наистина не сте виновни, ако сте се чувствали несигурни или притеснени за предстоящата година“, казва Уакс. „Решението за това е да се съсредоточим върху двете неща, които можем да контролираме и в които можем да бъдем сигурни: себе си и нашето мислене.

Вместо да чакате светът да се подобри сега, когато 2021 г. е тук, можете да се възползвате от възможността да се съсредоточите навътре.

Това включва забавяне и по-внимателни в ежедневния си живот. Можете да практикувате медитация, да се съсредоточите върху изграждането на взаимоотношения и да работите върху повишаването на вашата устойчивост.

Вземете обратно контрола

Основният проблем с надеждата, че някаква бъдеща дата ще осигури преодоляване, е, че тя поставя контрола изцяло от вашите ръце.

„Да бъдеш зависим от някакъв външен фактор, независимо дали това е човек, нещо или обстоятелство, който да диктува как се чувстваш за новата година и кой си, го оставя извън твоя контрол“, казва Уакс.

Вместо да го оставите на произвола на съдбата, можете да си спомните, че имате избор.

„В нашето изследване във всичките 50 щата тема номер едно за дългосрочното щастие… беше, че щастието е избор и винаги е вътрешно“, казва Уакс.

Така че, ако искате да се стремите към щастие, фокусирайте се върху вътрешния си подход към живота. Не го търсете в променящи се външни обстоятелства.

„Не става въпрос за външните събития около вас, а за това как мозъкът ви интерпретира тези събития“, казва Уакс.

Управлявайте очакванията за новата година

Първата стъпка към управлението на очакванията е да започнете да пренасочвате всички очаквания към мисли за признателност. Очакването често води до разочарование.

„Много рядко хората или събитията около нас отговарят на нашите очаквания, а очакванията често водят до разочарование и тревога“, казва Уакс.

Вместо това опитайте да се концентрирате върху това, което имате.

„Какво можеш да оцениш в този момент? Поставянето на приоритет съзнателното започване да пренасочва очакванията към признателността – без значение колко малка е – започва да пренастройва ума ви за по-позитивно мислене”, казва Уакс.

Вместо да размишлявате върху това какво ви отне 2020 г., опитайте се да помислите за това, което имате, което прави живота ви прекрасен, като приятели, семейство, новооткрити хобита и общността, с която все още можете да се свържете.

В същото време не забравяйте да избягвате да обезсилвате чувствата и преживяванията си с токсична позитивност. Дори малко негативно мислене може да ви помогне да се ориентирате в трудна ситуация.

Позволено ви е да почувствате това, което чувствате, особено когато нещата станат трудни. След това можете да се възстановите, като преформулирате своята перспектива.

Започвайте сутрините си проактивно

Wax предлага да придобиете навика да започвате деня си проактивно и според вашите собствени условия.

„Повечето от нас започват дните си с превъртане през новини, социални медии, имейли и текстови съобщения. Когато правим това, ние раздаваме контрола си първо сутрин и позволяваме на външни фактори да определят как ще протече денят ни“, казва Уакс. „Започването на почивните ни дни в режим „отговор“ намалява производителността, тъй като не сме си поставили собствени цели и приоритети.“

Вместо да се събуждате с Facebook, опитайте да търсите навътре. Помислете за предстоящия си ден и чувствата около него.

Wax препоръчва следния сутрешен ритуал, който да ви помогне да започнете деня си с намерение.

Първо, дръжте телефона си в самолетен режим (или настройте „не безпокойте“, с опцията определени хора да се свържат с вас в случай на спешност), докато спите и когато се събуждате.

След това си задайте тези три въпроса:

1. Какво мога да очаквам днес?

2. Какво може да ме стресира или да ограничи производителността днес и как ще реагирам на това?

3. Как искам да се чувствам в края на деня и какво трябва да направя или не, за да се случи това?

Опитайте да вземете дневник, за да запишете всичките си отговори сутрин. Това може да ви помогне да влезете в рутината и да обмислите отговорите си.

Одитирайте стресорите

„Първата стъпка към създаването на повече радост и щастие е осъзнаването на нещата и хората, които го изтощават“, казва Уакс.

Опитайте тази техника, за да разберете какво ви трябва:

  1. Вземете лист хартия и химикалка и начертайте линия по средата на страницата.
  2. От едната страна напишете какво в момента носи щастие в живота ви.
  3. От друга страна, запишете какво не.

След като напишете списъка си, отделете известно време в размисъл как можете да увеличите това, което има в колона 1, и да намалите колона 2.

„Често не можем непременно да премахнем това, което е в колона 2, но можем да поставим времеви ограничения върху него“, предлага Уакс.

Например, тя казва, че ако се стресирате от постоянната вълна от новини, поддържайте експозицията си до 1 час на ден или дори 1 час на седмица.

„Като цяло полагайте по-голямо внимание на времето и енергията върху това, което можете да контролирате, а не върху това, което не можете“, казва Уакс.

Това включва външни обстоятелства.

Повишете оценката

Друга стратегия е да включите признателността в седмичните задачи и рутини. Никога не подценявайте силата на признателността, както отвътре, така и отвън.

Уакс пита: „Кога за последен път казахте на някого колко много го оценявате? Или доколко те са оказали влияние върху живота ви?”

Малки разсъждения като това могат да доведат до прилив на добра воля и връзка там, където преди е имало напрежение и стрес.

„Имаш силата да подобриш деня на някого днес само за няколко секунди. Независимо дали е вашият стар колега, синът ви, съпругата ви, вашият учител“, казва Уакс.

Помислете за някой, който е оказал влияние в живота ви, и не забравяйте да го уведомите. Можете да им изпратите писмо, имейл, текст, гласова бележка или да им се обадите.

Когато казвате на някого колко много го оценявате, Уакс казва да станете конкретни. Споделете истинското въздействие, което са имали върху вас и как са променили живота ви към по-добро.

Една от инициативите на American Happiness Project е изпращането на безплатни благодарствени писма. Ако попълните формуляр на уебсайта им, те ще изпратят писмо до избрания от вас човек.

“[This] прави супер лесно да се вложите в мислене на признателност“, казва Уакс.

След това отделете време, за да оцените и човека, който сте.

Датата в календара има много по-малко сила от нашето мислене и отношение.

Вместо да се надявате на най-доброто с течение на дните, опитайте се да култивирате устойчиви стратегии за устойчивост, признателност и да намерите начини да бъдете щастливи в разгара на промяната.

Тези инструменти ще ви подготвят за щастие през 2021 г. и след това.


Марни Винал е писател на свободна практика, живеещ в Мелбърн, Австралия. Тя е писала обширно за редица публикации, обхващащи всичко – от политика и психично здраве до носталгични сандвичи и състоянието на собствената й вагина. Можете да стигнете до Марни чрез TwitterInstagram или нейния уебсайт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss