10 съвета за управление на симптомите на лупус и успокояване на пристъпите

Управлението на лупус често включва комбинация от избягване на тригери, поддържане на вашия план за лечение и промени в диетата и начина на живот.

Системният лупус еритематозус (често наричан просто лупус) е хронично, доживотно автоимунно заболяване. Тъй като понастоящем няма лек за лупус, лечението е от съществено значение, за да ви помогне да подобрите качеството на живот и да намалите риска от усложнения.

В допълнение към приема на предписани лекарства, можете да предприемете други стъпки, за да помогнете за подобряване на симптомите на лупус и намаляване на появата на пристъпи.

1. Разберете вашите тригери

Докато тригерите за лупус могат да варират между отделните индивиди, някои от най-често тригерите са:

 • излагане на слънце
 • излагане на халогенно или флуоресцентно осветление
 • инфекции
 • наранявания
 • преумора

2. Следвайте своя план за лечение

Неспазването на вашия план за лечение е друг често срещан тригер на пристъпи на лупус. Ето защо е важно да продължите да приемате предписаните Ви лекарства, дори ако се чувствате по-добре.

Говорете с лекар, ако смятате, че вашият план за лечение се нуждае от корекция или ако сте загрижени за страничните ефекти на лекарствата.

Лупус лекарства за пристъпи

Медикаменти, които лекарите могат да препоръчат или предпишат за пристъпи на лупус включват:

 • кортикостероиди
 • имуносупресори
 • противовъзпалителни средства без рецепта
 • антималарийни лекарства
Беше ли Ви полезно?

3. Ограничете излагането си на UV лъчи

Излагането на ултравиолетови лъчи е често срещан отключващ фактор за пристъпи на лупус. За да намалите излагането си на ултравиолетови лъчи, можете да избягвате да прекарвате твърде много време на открито, особено в късните сутрешни и ранните следобедни часове.

Носете слънцезащитни продукти, дълги ръкави и дълги панталони също може да помогне предпазете кожата си от излагане на ултравиолетови лъчи и последващи обостряния на лупус.

4. Яжте добре балансирана диета

Може да помислите за определени хранителни навици, които могат да помогнат за намаляване на основното възпаление и да поддържат цялостното ви здраве.

Една добре балансирана диета се състои от разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини като птиче месо, риба и яйца. Бобовите растения, ядките и здравословните мазнини също са важни за завършване на вашата диета.

Друго предимство на здравословното хранене е, че може да помогне намалете риска си на здравословни усложнения, свързани с лупус, като сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане (хипертония).

5. Помислете за витаминни добавки

Някои витаминни добавки могат да помогнат при управлението на лупус. Lupus Foundation of America отбелязва, че витамин D може да бъде особено полезен, ако лекар установи, че имате дефицит на витамин D. Хората с лупус може да са по-склонни към дефицит на витамин D в резултат на ограничено излагане на ултравиолетови лъчи и употребата на имуносупресори.

Но ползите от добавките с витамин D надхвърлят коригирането на хранителен дефицит. Получаването на достатъчно витамин D също може да ви помогне имат по-малко пристъпи на лупус и намаляват шансовете ви за развитие на други здравословни състояния, като сърдечни заболявания.

Ако следвате вегетарианска или веганска диета, лекарят може също да ви препоръча да приемате витамин В12 или добавки с рибено масло.

Витамини, които трябва да се избягват при лупус

Докато някои витамини, като витамин D, могат да помогнат при лечението на лупус, други могат да причинят повече вреда, отколкото полза, особено ако приемате твърде много от тях. Поради тази причина трябва да избягвате приема на добавки с витамин А и витамин Е, освен ако нямате дефицит, потвърден с кръвен тест.

Ти трябва също избягвайте добавки с ехинацея, ако имате лупус. Тази популярна имуностимулираща добавка може да повлияе на лекарствата за лупус, да намали броя на белите кръвни клетки и да причини възпаление на черния дроб. Рискът от тези ефекти е най-висок при продължителна употреба или високи дози.

Беше ли Ви полезно?

6. Спортувайте редовно

Редовните упражнения могат да ви бъдат от полза както физически, така и психически, особено когато имате хронично заболяване като лупус. Упражненията ви помагат да поддържате сила, да намалите възпалението и да подобрите настроението си. Може също така да помогне за намаляване на страничните ефекти от лечението с лупус, като например наддаване на тегло.

Ключът е да намерите програма за упражнения, която ви харесва и която не влошава симптомите ви на лупус. А Проучване от 2023 г предполага, че на много хора с лупус им е трудно да започнат с упражнения поради дискомфорт. Поради тази причина е важна постепенната програма.

Може да помислите да говорите с лекар относно форми на упражнения с ниска до умерена интензивност като:

 • ходене
 • колоездене
 • йога
 • плуване
 • тай чи
 • разтягане

7. Спете достатъчно

Сънят е важен за всеки, но достатъчното сън е особено важно за справянето с автоимунно заболяване като лупус.

Освен това, направете всичко възможно да си починете много, особено след физически или психически натоварващи дейности. Балансирането на работа с почивка може да изисква практика, но е важно да знаете, че прекомерното натоварване може да влоши симптомите на лупус.

8. Спрете да пушите, ако го направите

Тютюнопушенето се отразява негативно на цялостното ви здраве, но също така засяга конкретно лупус. Преглед на изследване от 2019 г. предполага, че тютюнопушенето може да увеличи активността на заболяването и да отслаби реакцията ви към лекарствата за лупус.

Хората, които пушат са по-вероятно да имате дискоиден лупус, който засяга кожата ви. Пушенето също може да ви направи по-податливи на инфекции, когато имате лупус.

9. Управлявайте стреса

Стресът е друг фактор за обостряне на лупус. Като сте проактивни с управлението на стреса, може да успеете да помогнете за намаляване както на стреса, така и на симптомите на лупус, които могат да се появят заедно с него. Може да опитате някои от следните техники:

 • практикуване на упражнения за дълбоко дишане
 • практикуване на медитация
 • извършване на релаксиращи дейности, които харесвате, като четене
 • коригиране на работния ви график, ако е възможно
 • правете редовни почивки през целия ден
 • молба за помощ, когато имате нужда от нея

10. Посещавайте редовно вашия лекар

С редовни посещения лекарят може да ви помогне да проследите хода на вашите симптоми на лупус и да коригирате плана си за лечение, ако е необходимо.

Също така ще искате да се обадите на Вашия лекар, ако изпитвате възможно пристъп. Симптоми на пристъп на лупус може да включва:

 • обриви
 • болка в ставите
 • умора
 • треска
 • главоболие
 • световъртеж
 • болка в корема

Често задавани въпроси

Ако вие или ваш близък сте получили диагноза лупус, вероятно ще имате много въпроси за това как да намалите възпалението и да управлявате това състояние за по-добро качество на живот. По-долу са някои от най-често задаваните въпроси, които трябва да обсъдите с лекар.

Какво не трябва да правите, ако имате лупус?

Когато имате лупус, важно е да избягвате тригерите възможно най-добре. Може да се наложи да избягвате излагане на слънце, преумора и дейности, които могат да увеличат риска от наранявания.

Лекарят може също да ви препоръча да избягвате да пиете алкохол, да ядете силно преработени храни и да пушите.

Освен това можете да говорите с Вашия лекар относно вашия план за ваксинация. Някои хора с лупус установяват, че техните симптоми се влошават след определени ваксиникато тези за херпес зостер или варицела.

Как се намалява възпалението при лупус?

Кортикостероидите са лекарства, които могат да намалят възпалението при лупус, но те трябва да се използват само в краткосрочен план поради свързаните с тях странични ефекти.

Можете също така да намалите възпалението чрез определени стратегии за начин на живот, като редовни упражнения, управление на стреса и спазване на противовъзпалителна диета.

Какви храни влошават лупус?

Диета, която включва много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини и протеини, може да ви помогне да управлявате лупус и да се чувствате по-добре като цяло.

От друга страна, Lupus Foundation of America отбелязва, че някои храни могат да влошат лупус. Например, кълнове от люцерна и добавки от люцерна могат да влошат лупуса, тъй като съдържат аминокиселина, наречена L-канаванин. Други храни, които трябва да избягвате, ако имате лупус, са силно преработени храни, излишък от захар и хидрогенирани или наситени мазнини.

Лупусът е сложно автоимунно заболяване, което причинява широко разпространени симптоми, които могат да се появят и изчезнат.

Можете да помогнете за справяне със симптомите и пристъпите на лупус, като следвате съветите, изброени по-горе. Ако сте загрижени за симптомите си, не забравяйте да говорите с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss