Увреждане ли е ендометриозата? Зависи кого питаш

FG Trade/Getty Images

Какъв е краткият отговор?

Ендометриозата е хронично заболяване, което може да окаже значително влияние върху ежедневието и дейностите. Но това не се разглежда като увреждане от повечето медицински специалисти или от закона.

Това вероятно е така, защото дългосрочните състояния като ендометриозата могат да имат различни ефекти, като някои хора изпитват по-тежки симптоми, а други могат да управляват симптомите си без специализирана грижа и лечение.

Въпреки че ендометриозата не е официално призната за увреждане, много хора, които живеят с нея и знаят колко инвалидизираща може да бъде, използват термина.

Възможно е също така да има обезщетения за инвалидност, ако установите, че състоянието силно ограничава способността ви да живеете типичен живот, особено когато става въпрос за работа.

Разбиране на ендо симптомите и тяхната тежест

Тъй като ендометриозата причинява тъкан, подобна на лигавицата на матката, да расте другаде в тялото, тя може да дойде с цял набор от симптоми.

Те могат да включват:

 • болка в таза
 • болка по време или след проникващ секс
 • тежки периоди
 • интензивна менструална болка
 • болка при използване на банята
 • подуване на корема
 • гадене
 • умора
 • безплодие

Някои хора може да нямат забележими симптоми или може да са в състояние да ги управляват до степен, в която да могат да участват в ежедневните дейности.

Но други имат изтощителни симптоми, които засягат способността им да правят рутинни неща ежедневно.

До тук, няма силна връзка е установено между тежестта на тъканния растеж на ендометриозата и тежестта на симптомите. Така че някои хора с по-тежка ендометриоза може да изпитат по-малко болка от хората с по-леки форми.

Болката може да бъде едно от най-трудните неща за справяне – до такава степен, че ендометриозата е свързана с по-голям шанс от развитие на тревожност и депресия и потенциала тялото да стане изключително чувствително към болка с течение на времето.

Разбиране на различни възможности за лечение и техните ефекти

Понастоящем ендометриозата няма лечение. Но има няколко лечения, които да обмислите, за да помогнете за справяне и облекчаване на симптоми като болка. Те включват главно медикаменти и хирургия.

Тъй като ендометриозната тъкан расте в отговор на хормонална стимулация, лекарства, които понижават хормоналните нива, могат да се използват за ограничаване на растежа на ендометриозната тъкан.

Медикаментите, които могат да помогнат при симптомите на ендометриозата, включват хормонален контрол на раждаемостта като орални контрацептиви и агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH), които действат, като причиняват временно състояние на менопауза.

Медицинско лечение може да дойде с странични ефекти като проблеми със съня, главоболие и горещи вълни. Симптомите на ендометриозата могат да се появят отново след спиране на такова лечение.

Хирургията за отстраняване на тъкан може да бъде полезна при по-тежки симптоми или ако хормоналните лекарства не помагат.

Понякога хормоналното лекарство може да се приложи отново след операцията. Отново е възможно тъканта да израсне отново, след като е била хирургично отстранена.

Други възможности за лечение включват лекарства за болка, допълнителни терапии като акупунктура и хранителни добавки.

Последният вариант е пълна хистеректомия. Това обикновено не се взема предвид, докато не бъдат изпробвани няколко други лечения.

За тези с ендометриоза, които активно се опитват да забременеят, повечето от тези лечения, като противозачатъчни хапчета или хистеректомия, не са жизнеспособни опции.

Ендометриозата може да повлияе на плодовитостта ви по няколко различни начина, което може да затрудни забременяването ви. Говорете с лекар или специалист по плодовитостта относно вашите симптоми. Те може да са в състояние да препоръчат по-усъвършенствани лечения за плодовитост за подпомагане на бременността.

Общи ефекти върху ежедневния живот

„Ендометриозата не само е трудна за диагностициране от медицинска гледна точка за мнозина“, казва Крис Шейн, LSW, LMSW, „но обикновено води до дълъг процес на казване от близките, че менструалната болка или коремната болка е „женско проклятие“ или „ всичко в главата ти” или други подобни.”

С течение на времето това – заедно с чувството, че са отхвърлени от медицинските специалисти –„може да деморализира човека, карайки го да започне да се съмнява“, продължава Шейн. „За тези, които не се идентифицират като жени, това също може да увеличи половата дисфория.“

Хроничната болка и други симптоми, които могат да дойдат с ендометриозата, също могат да имат голямо влияние върху ежедневието.

То може да ограничи способността на човек да напуска къщата и да участва в социални или работни дейности, като потенциално прави определени житейски цели по-трудни за постигане.

Липсата на енергия също може да затрудни основните домакински задачи. Тогава могат да се появят чувства на вина или разочарование.

Плюс това, ендометриозата има тенденция да се появява или да избухва в моменти, когато животът на човек се променя значително, като юношеството – отново затруднявайки тези преходи в обществото, отношенията и кариерата.

Разбира се, хората, които имат по-леки или никакви симптоми, са много по-малко склонни да изпитат такова въздействие върху ежедневието.

Общи ефекти върху социалния живот

Хората са склонни да създават важни социални мрежи по време на юношеството. Изпитването на симптоми на ендометриоза през това време може да има отрицателно въздействие върху способността за създаване на такива взаимоотношения и ранен социален живот.

Това може да продължи да засяга хората, докато остареят. в едно изследване за ендометриозавъздействието върху социалния живот е сред най-забележимите въздействия във всички възрастови групи.

Хората съобщават, че остават вкъщи и пропускат социални дейности или се отказват от приятни хобита като спорт.

Те също така споменаха дистанциране от другите поради чувство на ревност или изживяване на конфликт с другите поради симптоми като болка и промени в настроението, което естествено доведе до чувство на изолация.

Фактът, че други хора не могат да видят ендометриоза, може да направи още по-трудно, когато става въпрос за взаимоотношения с приятели и семейство.

Общи ефекти върху срещите и интимността

Интимните отношения също могат да почувстват ефекта.

Болка по време или след проникващ секс може да води хората за избягване или прекъсване на сексуалната активност. Това може да бъде емоционално трудно както за хората с ендометриоза, така и за техните партньори. Но партньорите могат да бъдат жизненоважен източник на подкрепа по време на пристъпи и чакане за лечение.

Потенциалните ефекти върху плодовитостта също са повод за безпокойство. Някои хора се притесняват дали ще могат да намерят партньор, който ще приеме евентуално безплодие, докато други, които вече имат връзка, имат докладвани негативни ефекти.

Общи ефекти върху образованието

Хроничната болка може да доведе до отсъствие от училище или колеж.

в изследванияхората споменаха загуба на възможности, свързани с образованието или не преследва допълнително образование поради симптоми на ендометриоза.

Общи ефекти върху заетостта и кариерата

Това, че не се чувствате в състояние да получите по-високо ниво на образование, също може да повлияе на възможностите за кариера.

в едно проучване от 107 жени с ендометриоза, 40% смятат, че кариерното им израстване е пряко повлияно от ендометриозата. Те цитираха пропускането на бонуси и промоции и загубата на клиенти като примери.

Трябва да се отбележи обаче, че участниците са класифицирани като имащи тежки симптоми, така че не всеки с ендометриоза ще изпита същото.

Общият трудов живот също може да бъде нарушен. Някои трябва да вземат почивни дни или по-дълги отсъствия и може да се случи по-малко продуктивни като цяло.

Всичко това може да доведе до пълна промяна в кариерата при някои хора избирайки за по-малко стресиращи работни места или роли на непълно работно време.

Къде да научите повече

Ендометриозата може да ви накара да се чувствате изолирани. Но има много хора, с които да говорите, които са в същата позиция, както и експерти, които могат да помогнат.

Следните сайтове и организации предлагат ресурси, за да научите повече за състоянието, подкрепа за справяне със симптомите и шанс да се свържете с други, които разбират как се чувствате:

 • Асоциация за ендометриоза
 • Ендометриоза Фондация на Америка
 • Ендометриоза.org
 • endoQueer
 • Ендо Черно

Можете също така да намерите много групи за подкрепа на ендометриозата в социалните медии.

За повече информация и съвет относно кандидатстването за обезщетения за инвалидност посетете сайта на Администрацията за социално осигуряване (SSA).

Долния ред

Ендометриозата може да дойде с цял набор от симптоми и те могат да бъдат леки, умерени или тежки.

Докато някои хора може да намират състоянието за инвалидизиращо и да са по-малко способни да имат социален или професионален живот, други може да имат по-леки симптоми, които могат да бъдат овладени по-лесно.

Ранната диагностика и ефективното лечение са жизненоважни за намаляване на негативното въздействие на ендометриозата върху ежедневието.

Така че използвайте горните ресурси, за да се опитате да изградите мрежа за поддръжка и да намерите специализиран екип, който ви изслушва, разбира и предприема действия.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин за прогонване на мигрена, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss