Трансплантация на панкреас

Какво е трансплантация на панкреас?

Въпреки че често се извършва в краен случай, трансплантацията на панкреас се превърна в ключово лечение за хора с диабет тип 1. Трансплантацията на панкреас също понякога се извършва при хора, които се нуждаят от инсулинова терапия и имат диабет тип 2. Това обаче е много по -рядко срещано.

Първата трансплантация на панкреас при човека е завършена през 1966 г. Обединената мрежа за споделяне на органи (UNOS) съобщава, че повече от 32 000 трансплантации са извършени в САЩ между януари 1988 г. и април 2018 г.

Целта на трансплантацията е да се възстановят нормалните нива на кръвната захар в организма. Трансплантираният панкреас е в състояние да произвежда инсулин за управление на нивата на кръвната захар. Това е задача, която съществуващият панкреас на кандидат за трансплантация вече не може да изпълнява правилно.

Трансплантацията на панкреас се извършва главно за хора с диабет. Обикновено няма да се използва за лечение на хора с други състояния. Рядко се прави за лечение на някои видове рак.

Има ли повече от един вид трансплантация на панкреас?

Има няколко вида трансплантации на панкреас. Някои хора може да имат трансплантация на панкреас самостоятелно (PTA). Хората с диабетна нефропатия – увреждане на бъбреците от диабет – могат да получат донор на панкреаса и бъбреците. Тази процедура се нарича едновременна трансплантация на панкреас-бъбрек (SPK).

Подобни процедури включват панкреас след трансплантация на бъбрек (PAK) и бъбрек след панкреас (KAP).

Кой дарява панкреаса?

Донор на панкреас обикновено е някой, който е обявен за мозъчно мъртъв, но остава на машина за поддържане на живота. Този донор трябва да отговаря на общи критерии за трансплантация, включително да е на определена възраст и в противен случай да е здрав.

Панкреасът на донора също трябва да съвпадне имунологично с тялото на реципиента. Това е важно, за да се намали рискът от отхвърляне. Отхвърлянето възниква, когато имунната система на реципиента реагира неблагоприятно на дарения орган.

Понякога донорите на панкреаса са живи. Това може да се случи, например, ако реципиентът на трансплантация може да намери донор, който е близък роднина, например еднояйчен близнак. Жив донор дава част от панкреаса, а не целия орган.

Колко време ще отнеме получаването на панкреаса?

Има повече от 2500 души в списъка на чакащите за някакъв вид трансплантация на панкреас в САЩ, отбелязва UNOS.

Според Johns Hopkins Medicine, средностатистическият човек ще изчака една до две години, за да се направи SPK. Хората, които получават други видове трансплантации, като PTA или PAK, обикновено ще прекарат повече от две години в списъка на чакащите.

Какво се случва преди трансплантация на панкреас?

Ще получите медицинска оценка в център за трансплантации преди всякакъв вид трансплантация на органи. Това ще включва множество тестове за определяне на цялостното ви здраве, включително физически преглед. Здравен специалист в центъра за трансплантации също ще прегледа вашата медицинска история.

Преди да получите трансплантация на панкреас, можете да се подложите на специфични тестове:

 • кръвни тестове, като кръвна група или тест за ХИВ
 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • тестове за бъбречна функция
 • невропсихологични изпити
 • изследвания за проверка на сърдечната Ви функция, като ехокардиограма или електрокардиограма (ЕКГ)

Този процес на оценка ще отнеме един до два месеца. Целта е да се определи дали сте добър кандидат за операция и дали ще можете да се справите с лекарствения режим след трансплантация.

Ако бъде установено, че трансплантацията ще бъде подходяща за вас, тогава ще бъдете поставени в списъка на чакащите на центъра за трансплантации.

Имайте предвид, че различните трансплантационни центрове вероятно ще имат различни предоперативни протоколи. Те също ще варират допълнително в зависимост от вида на донора и общото здравословно състояние на реципиента.

Как се извършва трансплантация на панкреас?

Ако донорът е починал, вашият хирург ще премахне панкреаса и прикрепената част от тънките им черва. Ако донорът е жив, вашият хирург обикновено ще вземе част от тялото и опашката на панкреаса.

Процедурата PTA отнема около два до четири часа. Тази процедура се извършва под обща анестезия, така че реципиентът на трансплантата е в пълно безсъзнание през цялото време, за да не изпитва болка.

Вашият хирург прави изрязване на центъра на корема и поставя донорската тъкан в долната част на корема. След това те ще прикрепят новия участък на тънките черва на донора, съдържащ панкреаса (от починал донор), към тънките черва или донорния панкреас (от жив донор) към пикочния мехур и прикрепят панкреаса към кръвоносните съдове. Съществуващият панкреас на реципиента обикновено остава в тялото.

Операцията отнема повече време, ако бъбрек също е трансплантиран чрез SPK процедура. Вашият хирург ще прикрепи уретера на донорския бъбрек към пикочния мехур и кръвоносните съдове. Ако е възможно, те обикновено оставят съществуващия бъбрек на място.

Какво се случва след трансплантация на панкреас?

След трансплантацията реципиентите остават в интензивното отделение (интензивно отделение) през първите няколко дни, за да позволят внимателно наблюдение за всякакви усложнения. След това те често се преместват в отделение за възстановяване на трансплантации в болницата за по -нататъшно възстановяване.

Трансплантацията на панкреас включва много видове лекарства. Лекарствената терапия на реципиента ще изисква задълбочено наблюдение, особено след като те ще приемат редица от тези лекарства всеки ден, за да предотвратят отхвърлянето.

Има ли рискове, свързани с трансплантация на панкреас?

Както при всяка трансплантация на орган, трансплантацията на панкреас носи възможност за отхвърляне. Той също носи риск от повреда на самия панкреас. Рискът при тази конкретна процедура е относително нисък, благодарение на напредъка в хирургичната и имуносупресивната медикаментозна терапия. Съществува и риск от смърт, свързан с всяка операция.

Клиниката Mayo отбелязва, че петгодишната преживяемост при трансплантация на панкреаса е около 91 %. Според а Преглед от 2015 г., периодът на полуразпад (колко дълго трае) на панкреас при трансплантация на SPK е най-малко 14 години. Изследователите отбелязват, че отлична дългосрочна преживяемост на реципиента и присаждането на панкреаса при този вид трансплантация могат да бъдат постигнати от хора, които имат диабет тип 2 и са в напреднала възраст.

Лекарите трябва да преценят дългосрочните ползи и рискове от трансплантацията спрямо усложненията и потенциала за смърт, свързани с диабета.

Самата процедура носи редица рискове, включително кървене, кръвни съсиреци и инфекция. Съществува и допълнителен риск от хипергликемия (висока кръвна захар), възникваща по време и веднага след трансплантацията.

Лекарствата, дадени след трансплантацията, също могат да причинят сериозни странични ефекти. Получателите на трансплантация трябва да приемат много от тези лекарства в дългосрочен план, за да предотвратят отхвърлянето. Страничните ефекти на тези лекарства включват:

 • висок холестерол
 • високо кръвно налягане
 • хипергликемия
 • изтъняване на костите (остеопороза)
 • косопад или прекомерен растеж на косата при мъже или жени

 • качване на тегло

Какво ще вземе човек, който обмисля трансплантация на панкреас?

От първата трансплантация на панкреас има много напредък в процедурата. Тези постижения включват по -добър подбор на донори на органи, както и подобрения в имуносупресивната терапия за предотвратяване на отхвърляне на тъканите.

Ако Вашият лекар определи, че трансплантацията на панкреас е подходящ вариант за Вас, процесът ще бъде сложен. Но когато трансплантацията на панкреас е успешна, реципиентите ще видят подобрение в качеството на живот.

Говорете с Вашия лекар, за да определите дали трансплантацията на панкреас е подходяща за Вас.

Хората, които обмислят трансплантация на орган, също могат да поискат информационен комплект и други безплатни материали от UNOS.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss