Старост или ХОББ?

Ефектите на стареенето върху дихателната система

Дихателната система е група органи, които работят заедно, за да приемат кислород и да изхвърлят въглероден диоксид, докато дишате. Когато вдишвате, богатият на кислород въздух се спуска по дихателната тръба и в малки тръбички, разположени в белите дробове. Тези тръби се наричат ​​бронхиални тръби или дихателни пътища. Те се разклоняват в множество по -малки и по -тънки тръби, известни като бронхиоли. В края на бронхиолите има малки, кръгли въздушни торбички, наречени алвеоли, които са заобиколени от малки кръвоносни съдове, наречени капиляри. Когато въздухът навлиза в алвеолите, кислородът се движи през капилярите и в кръвния поток. В същото време въглеродният диоксид се движи от капилярите в алвеолите, така че можете да го издишате.

Дихателната ви система старее, докато вие и тези функции постепенно намаляват с течение на времето. Подобно на другите мускули в тялото ви, мускулите, които поддържат дишането ви, стават по -слаби. Отслабването на тези мускули може да ви попречи да вдишвате и издишвате достатъчно въздух. В резултат на това може да започнете да дишате по -плитко, за да компенсирате, особено ако сте болни или страдате. Белите дробове също стават по -твърди с напредване на възрастта, което ги кара да се разширяват и свиват по -лесно. Това може да затрудни още повече дишането. Освен това настъпват определени промени в нервната система, които правят кашлицата по -малко ефективна. Когато не можете да изчистите слузта от белите дробове чрез кашлица, голямо количество частици могат да се натрупат в дихателните пътища.

Всички тези промени, свързани с възрастта, могат да доведат до повишена чувствителност към респираторни инфекции, като пневмония и грип. Може също да забележите отслабена издръжливост при упражнения или намалена способност да правите интензивни упражнения, като бягане и колоездене. Въпреки това, дори когато остареете, трябва да можете да извършвате нормални дейности без много проблеми.

При здрави хора тези промени, свързани с възрастта, рядко водят до симптоми. Важно е, че свързаните с възрастта промени в белите дробове усложняват ефектите на сърдечните и белодробните заболявания, особено тези, причинени от разрушителните ефекти на тютюнопушенето.

Когато не е само старостта

Ако имате по -сериозни проблеми с дишането си, като постоянна кашлица и хрипове, може да имате състояние, известно като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). ХОББ е група от прогресиращи белодробни заболявания, включително емфизем и хроничен бронхит. Състоянието най -често се причинява от тютюнопушене или излагане на пасивен дим. Излагането на други белодробни дразнители с течение на времето, като замърсяване на въздуха и химически изпарения, също може да допринесе за развитието на ХОББ.

Хората с ХОББ имат затруднено дишане, тъй като по -малко въздух се влива и излиза от дихателните пътища. Това може да се случи по една или повече от следните причини:

 • Белите дробове, дихателните пътища и въздушните торбички губят своята еластичност.
 • Стените между въздушните торбички са разрушени.
 • Стените на дихателните пътища се удебеляват и подуват.
 • Дихателните пътища произвеждат повече слуз от нормалното, което може да запуши дихателните пътища.

ХОББ може сериозно да ограничи способността ви да се занимавате с физическите дейности, които ви харесват. Може дори да ограничи способността ви да изпълнявате основни ежедневни задачи, като душ или почистване на къщата.

Честите симптоми на ХОББ включват:

 • упорита кашлица, която произвежда много слуз
 • задух, особено по време на тренировка
 • хрипове при дишане
 • стягане в гърдите

Тези симптоми не са естествена част от процеса на стареене. Затова е важно да посетите Вашия лекар, ако започнете да изпитвате подобни симптоми. От решаващо значение е лечението да започне възможно най -скоро, тъй като ХОББ може да доведе до сериозни усложнения. След като болестта прогресира, симптомите ви могат да се влошат много повече. Трябва незабавно да отидете в спешното отделение, ако получите следните симптоми:

 • затруднено говорене или дишане
 • сини или сиви нокти или устни
 • липса на умствена бдителност
 • много бърз сърдечен ритъм

Лечението при първите признаци на симптоми на ХОББ може значително да подобри вашата перспектива и цялостното качество на живот. Въпреки че няма лечение за ХОББ, има лечения, които могат да ви помогнат да дишате по -добре и да останете по -активни. Лечението в ранните стадии на ХОББ може дори да забави прогресията на заболяването.

Диагностика на ХОББ

Когато посетите Вашия лекар, той първо ще Ви попита за симптомите Ви и ще извърши физически преглед. Те могат също така да назначат рентгенова снимка на гръдния кош или CT сканиране на белите дробове. Тези образни тестове могат да покажат признаци на ХОББ и да помогнат на Вашия лекар да изключи други възможни състояния.

В повечето случаи обаче Вашият лекар ще използва тест за спирометрия за диагностициране на ХОББ. По време на този тест дишате възможно най -силно в мундщук, прикрепен към спирометър. Това е ръчно устройство, което измерва колко бързо можете да изведете въздуха от дробовете си и колко въздух се изхвърля. С напредване на възрастта количеството въздух, което можете да изхвърлите от белите дробове, намалява. Въздухът, който можете да изхвърлите, обаче се намалява още повече при ХОББ. Вашият лекар ще знае разликата.

Понякога Вашият лекар може да Ви насочи към специалист, известен като пулмолог за по -обширни изследвания.

Лечение на ХОББ

Ако сте диагностицирани с ХОББ, Вашият лекар най -вероятно ще Ви даде лекарства, които да Ви помогнат с дишането. Те могат да включват:

 • бронходилататори
 • кортикостероиди
 • лекарства против тревожност
 • опиоиди

Вашият лекар също ще Ви препоръча да направите някои корекции в начина на живот заедно с медицинско лечение. Тези промени в начина на живот могат да включват:

 • отказване от тютюнопушенето
 • избягване на пасивно пушене
 • хранене на диета предимно от естествени храни, като зеленчуци и плодове
 • приемане на витаминни и минерални добавки
 • правете упражнения с ниска до умерена интензивност поне три пъти седмично

В тежки случаи на ХОББ може да се наложи кислородна терапия или операция.

Взимането

ХОББ най -често се среща при хора над 40 години, но това не е естествена част от стареенето. Трябва незабавно да се обадите на Вашия лекар, ако имате симптоми на ХОББ. Премахването на възможните признаци на болестта е опасно и може да доведе до допълнителни проблеми в бъдеще.

Въпреки че няма лечение за ХОББ, можете да помогнете за намаляване на неговите ефекти, като го хванете и лекувате възможно най -рано. Можете също така да подобрите перспективата си, като изрежете известни рискови фактори, независимо от вашата възраст.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss