Световен ден за информираност за шизофренията: Как можете да се включите

Световният ден за информираност относно шизофренията служи за разчупване на стигмата и повишаване на осведомеността за по-добри грижи за психичното здраве.

Някой, който носи сребърна лента в подкрепа на Световния ден на шизофренията.

Шизофренията е сложно и често стигматизирано състояние на психичното здраве. Много хора, които живеят с него, са изправени пред социална изолация, дискриминация и ограничен достъп до здравеопазване и помощни услуги.

Повишаването на осведомеността относно шизофренията може да помогне за намаляване на стигмата и да насърчи по-голямо разбиране и подкрепа за засегнатите от това състояние.

Кога е Световният ден за информираност за шизофренията?

Световен ден за информираност за шизофренията, отбелязан на 24 май всяка година има за цел да повиши обществената осведоменост относно шизофренията и да намали стигмата, свързана със заболяването.

Денят също така служи като възможност за подкрепа на хората, живеещи със заболяването, и за застъпничество за ранно откриване и интервенция, които изследванията показват, че са свързани с по-добри дългосрочни резултати.

Щракнете тук, за да научите повече за развенчаването на често срещаните митове за шизофренията.

Какъв цвят панделка се носи за осведоменост за шизофрения?

Сребърна лента се носи като символ на подкрепа за хората с шизофрения и техните семейства.

Сребърна лента като тази се носи в подкрепа на информираността за шизофренията.
Беше ли Ви полезно?

Как да отбележим Световния ден за информираност за шизофренията

Има много начини да отпразнуваме Световния ден за информираност за шизофренията и да покажем подкрепа за засегнатите хора и техните семейства. Ето няколко идеи:

 • Посетете или организирайте събития: Участвайте в събития, организирани от организации за психично здраве, или създайте свое собствено събитие, за да повишите осведомеността относно шизофренията във вашата общност. Това може да включва разходки, бягания или други събития за набиране на средства.
 • Носете сребърна лента: Покажете подкрепата си за хората с шизофрения и техните семейства, като носите сребърна панделка или други сребърни аксесоари.
 • Образовайте се: Научете повече за шизофренията и нейните симптоми, причини и възможности за лечение. Можете да намерите информация онлайн, като слушате специалисти по психично здраве или като говорите с тези, които имат това състояние.
 • Разпространете осведомеността: Използвайте социални медии, блогове или други платформи, за да споделяте информация и ресурси за шизофренията, да повишавате осведомеността за състоянието и да насърчавате разбирането и състраданието.
 • Доброволец: Предложете вашето време и умения на организации, които подкрепят хора с шизофрения и техните семейства, като клиники за психично здраве, групи за застъпничество или групи за подкрепа.
 • Застъпник за промяна: Застъпник за подобрен достъп до грижи за психичното здраве, намаляване на стигмата около шизофренията и увеличаване на финансирането за изследвания и лечение на психичното здраве.

Продължете образованието си

Ако искате да продължите да учите за шизофренията, вижте тези други статии на Healthline:

 • Халюцинации при шизофрения: какво представляват и защо се случват
 • Какво причинява шизофрения? Освен това как да се лекуваме и да търсим помощ
 • 6 знаменитости с шизофрения
 • Чуване на гласове? По-често срещано е, отколкото си мислите
 • Митът за шизофренията и насилието
Беше ли Ви полезно?

Подпомагане на изследванията върху шизофренията

Шизофренията е сериозно заболяване, което засяга около 20 милиона души по света. Много хора със заболяването успяват да постигнат ремисия с лечение или да намерят начини да живеят в хармония с опита си.

Но някои хора, въпреки лечението, все още могат да изпитват значителни увреждания в начина, по който функционират социално и на работа. Има още много да научите за основните причини за състоянието.

Важно е да се подкрепят изследователските усилия за по-добро разбиране на биологията и генетиката на шизофренията, което може да доведе до разработването на нови и по-ефективни лечения.

Има няколко начина за подпомагане на изследването на шизофренията:

 • Дарете на организации, които финансират изследвания за шизофрения: Има много организации с нестопанска цел, които финансират изследвания върху шизофренията, като например Национален институт за психично здраве (NIMH), Shizophrenia & Psychosis Action Alliance и Brain & Behavior Research Foundation. Даряването на тези организации може да помогне в подкрепа на текущите изследователски усилия и разработването на нови лечения за състоянието.
 • Участвайте в научни изследвания: Изследователите непрекъснато търсят хора с шизофрения, които да участват в научни изследвания. Ако имате шизофрения и решите да участвате в тези проучвания, можете да помогнете за по-доброто разбиране на състоянието и да допринесете за разработването на нови лечения. Можете да намерите повече информация на НИМХ.
 • Образовайте себе си и другите: Научаването за шизофренията и споделянето на вашите знания с други може да помогне за намаляване на стигмата и повишаване на осведомеността за състоянието. Като повишавате осведомеността и обучавате другите, можете да помогнете за генериране на подкрепа за изследователски усилия.
 • Застъпник за финансиране: Застъпничеството за увеличаване на правителственото финансиране за изследвания на шизофренията може да помогне в подкрепа на текущите изследователски усилия за намиране на нови и подобрени лечения. Свързването с вашите избрани длъжностни лица и изразяването на вашата подкрепа за финансиране на изследвания за шизофрения може да има значение.
 • Доброволец: Можете също така да станете доброволец за организации, които подкрепят хора с шизофрения, като местни клиники за психично здраве, групи за подкрепа или организации за застъпничество. Чрез доброволчеството можете да помогнете за подобряване на живота на засегнатите от шизофрения и да подкрепите текущите изследователски усилия.

Като подкрепяме изследването на шизофренията, ние можем да подобрим живота на хората с това състояние и да подобрим нашето разбиране за причините и лечението.

Знаеше ли?

Много хора с шизофрения в Съединените щати съобщават, че изпитват стресиращи и понякога смущаващи халюцинации, но това явление е много по-рядко в други части на света. На други места е много по-често да чувате гласове, които са подкрепящи и мили.

Въпреки че учените все още не разбират защо това е така, изследванията продължават. Ако искате да ни помогнете да разширим това, което знаем за шизофренията, вижте ClinicalTrials.gov, за да научите повече за клиничните проучвания, които търсят участници.

Беше ли Ви полезно?

Тъй като отбелязваме Световния ден за информираност за шизофренията, е важно да признаем ефекта от това сложно състояние върху отделните хора, семействата и обществото като цяло.

Чрез образование, застъпничество и съпричастност можем да работим за създаването на по-приобщаваща и подкрепяща общност за всички хора, живеещи с шизофрения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss