Противовъзпалителни лекарства за артрит

Артрит

Артритът е болезнено и дискомфортно състояние, причинено от различни причини. Общите връзки между всички видове артрит обаче са симптоми на възпаление, болка и скованост.

Лечение на артрит

Лечението на артрит зависи от основната причина. В някои случаи са необходими физиотерапия и операция. Повечето лечения за артрит обаче включват медикаменти. Най-добрият вариант за болки и скованост в ставите често е нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС).

НСПВС

За разлика от ацетаминофен, който само облекчава болката, НСПВС са лекарства, които едновременно облекчават болката и намаляват възпалението. Те идват като лекарства без рецепта, като ибупрофен и напроксен. НСПВС се предлагат и като лекарства с рецепта, като:

 • целекоксиб
 • диклофенак
 • мелоксикам
 • набуметон
 • пироксикам
 • сулиндак

Тези лекарства се предлагат в различни форми, включително хапчета, локални кремове и разтвори. Повечето от тези лекарства приемате сами, но някои доставчици на здравни услуги трябва да ви дадат.

НСПВС не са еднакви

Всички НСПВС действат чрез блокиране на ензим, наречен циклооксигеназа. Този ензим допринася за възпалителния отговор. Блокирането на този ензим помага да се спрат болезнените ефекти на възпалението, преди те да се случат.

Въпреки че всички те правят по същество едно и също нещо, НСПВС не са еднакви, защото влияят по различен начин на хората. Също така, някои от тях не могат да се комбинират с други лекарства или да се приемат, ако имате конкретни заболявания. Лечението с НСПВС е много индивидуално. Уверете се, че Вашият лекар има пълната Ви медицинска история, когато обмисля конкретно НСПВС за Вас.

Странични ефекти на НСПВС

НСПВС могат да бъдат ефективни при овладяване на артритната болка, но също така могат да причинят странични ефекти. Тези нежелани реакции са по -вероятни, ако приемате голямо количество НСПВС и ако го приемате дълго време. Честите нежелани реакции могат да включват стомашна болка и язви. Другите нежелани реакции са по -редки, но включват:

 • повишен риск от инсулт или инфаркт
 • главоболие
 • виене на свят
 • шум в ушите

Редки, но сериозни странични ефекти на НСПВС

В редки случаи НСПВС могат да увредят черния дроб и бъбреците. Колкото по -висока е дозата и колкото по -дълго е лечението, толкова по -голям е рискът. Ако имате проблеми с черния дроб или бъбреците, може да не успеете да приемате НСПВС.

Възможна е и алергична реакция към тези лекарства, но не често. Реакцията е сериозна, ако изпитате:

 • хрипове
 • подуване на лицето или гърлото
 • затруднено дишане

Ако имате някой от тези симптоми, докато приемате НСПВС, незабавно се свържете с Вашия лекар. Ако смятате, че някой от тези симптоми е животозастрашаващ, обадете се на 911.

НСПВС, артрит, стомашни болки и язви

Ако използвате НСПВС за подпомагане на болката при артрит, вероятно ще използвате високи дози за дълъг период от време. Тази употреба може да увеличи риска от стомашно разстройство и дори язви. Рискът Ви се увеличава допълнително, ако сте на възраст над 65 години, имате язви или бъбречни проблеми или приемате лекарства за разреждане на кръвта. Говорете с Вашия лекар, ако получите стомашно разстройство, докато приемате НСПВС. Те могат да предложат различно НСПВС или друго лекарство.

Например, целекоксиб се счита за безопасен за дълготрайна болка при артрит. Той причинява по -малко увреждане на стомаха, отколкото други NAID. Съществуват обаче някои опасения относно повишения риск от инфаркт и инсулт от това лекарство. Ако имате анамнеза за инфаркт или инсулт или рискови фактори за тези състояния, Вашият лекар може да обмисли друго лекарство за Вас.

Минимизиране на страничните ефекти

Можете да намалите риска от някои странични ефекти на НСПВС, като ги приемате с храна. Използването на покрита таблетка също ще предпази стомаха ви от лекарството. Никога не приемайте повече от препоръчителната доза. Ако Вашето лекарство все още причинява стомашно разстройство, говорете с Вашия лекар за намаляване на дозата. Не забравяйте винаги да съобщавате на Вашия лекар за странични ефекти, особено ако се влошат.

Алтернативи за болка при артрит

НСПВС действат добре на някои хора, но не всеки може да ги приема, особено в дългосрочен план. Алтернативното лечение си заслужава да се опита, стига Вашият лекар да одобри това. Някои хора намират облекчение от болка и скованост при артрит с:

 • акупунктура
 • диета, богата на противовъзпалителни храни
 • физиотерапия
 • горещо и студено лечение
 • йога и други видове редовни упражнения

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss